Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Dell Latitude 13 7350

Geschreven door
Geplaatst op6 februari 2015, 20:49 CategorieReviews

Dat Windows-apparaten er in alle soorten en maten zijn weten we natuurlijk al wel. Eén van de grootste en belangrijkste doelgroepen die Microsoft weet aan te spreken is de zakelijke markt, en laat dat nu een van de segmenten zijn die relatief onderbelicht is op deze op consument gerichte website. Om daar een beetje balans in te brengen kijken we vandaag naar een Windows 8 hybride die duidelijk gericht is op de zakelijke markt; de Dell Latitude 13 7350.

Dell Latitude 13 7350 – specificaties

Dell Latitude 13 7350
Scherm 13″ 1920 x 1080
Digitizer Ja
Processor Intel® Core M (5Y10C)
RAM 4 tot 8GB
Opslaggeheugen 128 of 256 GB
SD ja, volledig formaat
HDMI Nee, DVI out
USB Ja, dock 2. x USB 3.0
GPS Ja
3G/4G Via module
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2MP camera voor en achter
Accu 30Wh Lithium Polymer & 20Wh in dock

Deze Dell Latitude 13 7350 onderscheidt zich door ruimte te hebben voor een extra module, zodat bijvoorbeeld een 4G-verbinding mogelijk gemaakt kan worden. Ook kan je los een stylus aanschaffen die in samenwerking met de ingebouwde digitizer werkt en beschikt deze machine over een vingerafdrukscanner, zodat bedrijfsgevoelige data extra goed beveiligd is. Dit natuurlijk naast de standaard aanwezige software die Dell beschikbaar heeft op zijn workstations, software die erop gericht is optimaal gebruik te kunnen maken van beveiligde werkomgevingen en VPN verbindingen.

Dit komt echter allemaal wel met een stevig prijskaartje, voor veel minder dan 1200 euro verlaat je de digitale Dell winkel niet zomaar met deze machine, en als je een paar upgrades kiest kan het nog veel veder in de papieren lopen.

Dell Latitude 13 7350 – hardware en design

De Dell Latitude 13 7350 is een convertible met een redelijk standaard uiterlijk, dat zich vooral laat omschrijven als extreem functioneel. Er is weinig dat sexy, nieuw of ‘strak’ is aan de machine. De Dell Latitude 13 7350 is niet extreem dun of licht, en dat komt vooral door het gebruik van solide materialen. De combinatie weegt ruim anderhalve kilo (1.6 zelfs) en is ongeveer net zo dik als een menig laptop uit dit segment. Er zijn zelfs ultrabooks beschikbaar op de markt die dunner zijn dan deze Dell convertible.

Dell Latitude 13 7350-design

Toetsenbord dock

Waar de tablet-kant van het geheel bestaat uit metaal en glas, is het toetsenbord dock van plastic, maar gelukkig wel van het stevige soort. De toetsen voelen erg stevig aan en tikken goed, hebben dus de juiste balans gevonden tussen weerstand en ‘travel’. Ook de achtergrondverlichting is iets dat we goed kunnen waarderen op een computer in deze prijsklasse. Het trackpad fungeert opvallend goed voor een Windows-computer en daarmee zet Dell gelukkig een trend voort die zich het laatste jaar aftekent: Windows-apparaten krijgen eindelijk acceptabele muisvlakken!

Dell Latitude 13 7350-review-toetsenbord

De verbinding tussen tablet en toetsenbord is van het standaard soort, waar de tablet twee sloten/gleuven heeft waar het dock zich in vast kan grijpen, gecombineerd met een slotje dat open geschoven moet worden om de twee weer los van elkaar te halen. Hoewel de verbinding stevig is, is het wel erg jammer dat het scharnier beperkt is in de hoek waarin hij open kan; niet meer dan 135 graden, en dat is voor sommige toepassingen net niet ver genoeg.

Dell Latitude 13 7350-review-toetsenbord-2

Display

Het 13-inch display is een goed formaat voor een computer met vooral een zakelijke doelgroep, zeker voor de zogenaamde road warriors in die markt. Voor een groot ander deel uit de doelgroep is 15-inch waarschijnlijk nog steeds het meest aansprekende formaat. Maar de 13-inch op deze Dell Latitude 13 7350 is wat mij betreft een mooi compromis, en zeker door de relatief hoge Full HD-resolutie zijn er genoeg pixels op veel in beeld te brengen. Het ips-paneel is van goede kwaliteit en heeft dus goede kleurweergave, contrast, schermhelderheid en natuurlijk kijkhoeken. Ook in feller verlichte omgevingen is het display dan ook prima bruikbaar.

Dell Latitude 13 7350-review-display

Het display heeft een ingebouwde digitizer zodat er met een, los aan te schaffen, stylus gewerkt kan worden. Deze integratie geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van drukniveaus en palm-rejectie. Handig voor iedereen die grafisch werk verricht op de computer en voor diegene die nog handgeschreven notities prefereren.

Connectiviteit

Het meest in het oog springende op het gebied van connectiviteit is de smartcard-optie in deze Dell Latitude 13 7350. In dit slot kan bijvoorbeeld een 4G kaart/module geplaatst worden. Dit is een typisch ‘zakelijke’ poort, en geeft mogelijkheden om het systeem uit te breiden zonder dat de hardware volledig vervangen hoeft te worden. De verdere aansluitingen zijn overigens relatief beperkt. De genoemde smartcard=reader zit, net als de vingerafdrukscanner, aan de tabletkant van het verhaal, maar de rest van de poorten is alleen beschikbaar als de koppeling met het toetsenborddeel gemaakt is. Hier vind je de twee USB 3.0-poorten (eentje met power-ondersteuning), de displaypoort en de SD-kaartreader. Draadloze connectiviteit is er natuurlijk ook. Hier vinden we het standaard high-end aanbod van dual band Wifi a/b/g/n/ac, NFC en Bluetooth 4.0.

Dell Latitude 13 7350-review-aansluitingen

Speakers

De speakers op de Dell Latitude 13 7350 zijn redelijk goed maar er is tegelijkertijd maar weinig bijzonders over te zeggen. Zonder dat Dell gebruik maakt van allemaal bijzonder dure (marketing) termen en technieken komt het apparaat echter prima mee met andere convertibles op de markt. Voor een simpele video of wat muziek is dit apparaat dan ok goed geschikt.

Camera’s

In de configuratieopties kun je kiezen voor een luxere 8 megapixel camera aan de achterzijde van de tablet. Standaard komt de Dell Latitude 13 7350 echter met twee keer een 2 megapixel camera. Deze camera’s zijn niet van de beste kwaliteit maar voldoen op zichzelf prima aan de basislijn om gebruikt te worden voor het voeren van een videogesprek of het fotograferen van een document/bonnetje voor de zakelijke administratie. Verwacht echter niet dat je hier mooie foto’s en video’s mee kunt maken.

Dell Latitude 13 7350-review-camera

Accuduur

Dell legt de focus duidelijk op de zakelijke gebruiker die onderweg veel werkt moet verrichten met deze Dell Latitude 13 7350. Dit blijkt onder meer uit de ultra zuinige (Y) versie van de processor die gebruikt is. Hierdoor kun je als gebruiker op zo’n 8 tot 9 uur echt gebruik rekenen in de praktijk. Met wat voorzichtigere instellingen en management moet dat zelfs tot over de 10 uur te tillen zijn. Tijdens het configureren kun je er als gebruiker voor kiezen om een extra accu te nemen in het toetsenborddeel, waardoor de totale gebruiksduur met zo’n 2 tot 4 uur vergroot kan worden.

Dell Latitude 13 7350 – software

De Dell Latitude 13 7350 draait op Windows 8.1 Pro, de 64 bit-versie, en komt met een keurige USB-stick met een recovery-optie (dit zien we te weinig van andere fabrikanten). Wij zijn als Tablets Magazine niet de aangewezen partij om wat zinnigs te kunnen zeggen over de PRO features van Windows en Dells aanbod. Natuurlijk is deze computer gewoon voorzien van alles dat je als zakelijke gebruiker bent komen te verwachten op het gebied van software. Encryptie, TPM, VPN, beveiligde omgevingen en een vingerafdruk-authenticatie zijn allen aanwezig. Verder is Windows 8.1 gewoon wat we van Windows kennen, met een moderne omgeving met tegeltjes die zich vooral thuisvoelt op de momenten dat de Dell Latitude 13 7350 gebruik wordt als tablet, en de traditionelere desktopomgeving voor alle andere toepassingen en legacy software.

Dell Latitude 13 7350-review-software

Dell Latitude 13 7350 – in gebruik

Deze convertible voelt serieus aan. Een echte werkmachine. Dat vertaalt zich misschien niet in het meest moderne design (al vind ik de machine op zichzelf helemaal niet onaantrekkelijk!) of het lichtste pakketje, maar het vertaalt zich wel naar een apparaat dat voelt alsof hij zijn takenpakket zonder morren uit kan voeren. De accu gaat lekker lang mee en het toetsenbord is een van de meest fijne waar ik ooit op getikt hebt, en kan zich wat mij betreft meten met grote namen als Lenovo en Apple op dit gebied. Ook het trackpad fungeert echt goed, en dat maakt in de praktijk een wereld verschil.

Dell Latitude 13 7350-design-2

Als tablet vind ik de Dell persoonlijk gewoon te groot en zwaar, en zijn er te weinig apps die ik zo goed vind dat ik met wat nadelen van een dergelijke oplossing ‘wil’ leven. En dat betekent dus dat ik de Dell Latitude 13 7350 maar weinig in zijn pure tabletvorm gebruikt hebt. Ik zie echter wel toepassingen voor de zakelijke markt, zeker voor presentaties of in combinatie met de stylus en een artistieke hand. Als laptop is het extra gewicht in de praktijk een stuk minder groot nadeel, en heeft het zelfs wel wat voordelen. Net als een luxe horloge dat lekkerder aanvoelt door het gewicht dat zo’n ding kan hebben of een mooie zware hamer die beter werkt dan z’n goedkopere IKEA tegenhanger heeft de Dell iets dat voelt als kwaliteit. En dat is ondanks het gebruik van plastic in plaats van metaal in de toetsenbordbasis.

Dell Latitude 13 7350-gebruik

Eén van de meest opvallende zaken van deze Dell Latitude 13 7350 is dat dit een convertible is die opengemaakt kan worden, en sommige onderdelen kunnen eventueel worden vervangen. Denk hierbij aan werkgeheugen en opslaggeheugen. Zoals dat bij een ‘oude’ laptop heel gebruikelijk was, maar iets dat we bijna volledig hebben zien verdwijnen in de moderne portable markt. Dit maakt het apparaat voor grotere organisaties ongetwijfeld een stuk interessanter om te overwegen omdat er via een ronde hardware upgrades een paar jaar ‘extra’ uit de machines geperst kan worden, zonder dat de complete vloot vervangen hoeft te worden.

Prestaties

Deze Dell Latitude 13 7350 heeft de balans aan de kant van kantoorzaken en internetten liggen. Dit is geen gaming pc en dat merk je. Ondanks de aanwezigheid van een digitizer is het waarschijnlijk qua kracht ook niet de machine die je als grafische professional moet overwegen, daar is de Core M-processor gewoon niet snel genoeg voor, maar het geeft je wel mogelijkheden om het als apparaat ‘erbij’ of voor onderweg te gebruiken. De kantoorzaken zoals Office en e-mail werken prima naar behoren, en ook het internetten gaat meer dan soepel genoeg. Allerlei simpele basistaken zijn beschikbaar via de doorgaans lichte (en dus snel draaiende) apps uit de moderne omgeving. Het is vooral de balans tussen kracht en energiegebruik waardoor dit een interessante computer is.

Dell Latitude 13 7350 – conclusie

Deze Dell Latitude 13 7350 is niet voor het normale Tablets Magazine publiek ontwikkeld of op de markt gebracht. Er zijn compromissen binnen deze hardware die voor de normale gebruiker misschien aan de overdreven kant liggen. Denk hierbij aan een forse aanschafprijs, een redelijk fors formaat en gewicht en een weinig sexy uiterlijk. Toch zijn er ook zaken die, ook, de normale gebruiker aan zullen spreken. Er gaat een functionele kwaliteit uit van deze Dell Latitude 13 7350 en de mogelijkheid om eventueel zelf wat onderdelen te vervangen zal zonder meer een bepaald deel van de consumentenmarkt aanspreken. Het is lastig om deze machine een cijfer te geven omdat cijfers hier op de website toch ook in verhouding horen te staan met de andere producten die we beoordelen. Met de kanttekening dat juist die vergelijking hier in een mindere mate in ogenschouw genomen wordt komen we toch tot een erg positieve beoordeling en durven we de Dell Latitude 13 7350 aan te raden aan mening ICT-inkoper. En aan sommige consumenten.

Minpunten

  • Relatief duur
  • Zwaar en dik
  • Matige camera’s

Pluspunten

  • Solide hardware met smartcard reader
  • Goed en groot scherm
  • De zakelijke Dell suite (beveiliging ect)
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Dell Latitude 13 7000
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.