Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Alles over opslagruimte vrijmaken op je iPad of iPhone

Geschreven door
Geplaatst op16 maart 2015, 10:37 CategorieTablet Tips

Het goedkoopste iPad-model momenteel beschikbaar is de eerste generatie iPad Mini met 16GB opslagcapaciteit, waarvoor je slechts 249 euro betaalt. Een mooie deal, maar veel opslagruimte krijg je niet. Ook andere iPads hebben opslagcapaciteiten die beginnen met slechts 16GB. Het probleem speelt overigens al langer: in 2012 schreef Martijn al over dit probleem met de vraag of Apple de 16GB versie niet meer moet verkopen.

16GB aan opslagruimte is voor velen niet genoeg. Vroeg of laat komt het venstertje weer tevoorschijn dat er te weinig ruimte beschikbaar is, en je bestanden van je iPad moet verwijderen. Na het lezen van dit artikel weet je alles over snel opslagruimte vrijmaken op je iPad.

Opslagruimte vrijmaken: Apps

We beginnen met apps, om de simpele reden dat ze vaak de meeste ruimte in beslag nemen. Veel apps, zoals games, zijn erg grote bestanden, en sinds kort heeft Apple het maximum van 2GB naar 4GB verhoogd.

Apps verwijderen

Een overzicht van al je apps kun je bij instellingen vinden. Door naar instellingen te gaan, vervolgens ‘gebruik’ te openen en ‘beheer opslag’ te kiezen, vind je een overzicht van al je apps, gesorteerd op grootte. Door op een app te tikken krijg je de optie om de app compleet van je iPad, inclusief bestanden in de app, te verwijderen.

Alles over opslagruimte vrijmaken op je iPad apps

Documenten en gegevens verwijderen

Verwijder je de app liever niet omdat je de app bijvoorbeeld nog nodig hebt, dan kun je ervoor kiezen om de documenten en gegevens in de app te verwijderen en zo toch nog opslagruimte vrij te maken. Hoeveel ruimte de documenten en gegevens binnen een app innemen kun je zien door naar het beheer opslag-overzicht te gaan, en op een app te drukken. Er is helaas geen gemakkelijke manier om al deze documenten en gegevens te verwijderen: je zult zelf de app, zoals Pages of VLC, moeten openen en de bestanden handmatig selecteren en verwijderen.

Opslagruimte vrijmaken: Muziek

Muziek neemt vaak ook veel ruimte in beslag, wat je ook in het beheer opslag-overzicht zult zien. Je kunt individuele nummers verwijderen door weer naar het beheer opslag-overzicht te gaan, en op die muziek-app te tikken. Vervolgens krijg je een lijst met alle artiesten te zien. Door rechtsboven op wijzigen te drukken kun je alle nummers en albums van een artiest in een keer verwijderen. Verwijder je liever niet alle nummers van een artiest, tik dan op de naam van de artiest en verwijder individuele nummers.

Alles over opslagruimte vrijmaken op je iPad muziek

Aankopen verbergen

Heb je ooit muziek in de iTunes Store gekocht maar wil je deze nu niet meer op je iPad hebben? Dan kan je ze verwijderen door ze te verbergen. Open iTunes op je computer, log in en ga naar aankopen. Kies voor muziek, en beweeg je muis over muziek tot er een X verschijnt. Klik hierop en het nummer wordt verborgen, en zal dus niet uit je iTunes aankopen verdwijnen. Nog even je iPad laten synchroniseren en het nummer zal van je iPad verdwijnen, maar je behoudt het nummer nog wel als aankoop.

Om een nummer weer weer te geven open je iTunes en ga je naar de iTunes Store, log je in en kies je voor Store, Toon account en scroll je naar beneden tot je beheer tegenkomt, onder het kopje iTunes in de cloud. Klik hierop, ga naar muziek en je kunt nummers of albums weer tevoorschijn toveren. Vanaf dat moment worden ze opnieuw gedownload vanuit iTunes (je betaalt niet opnieuw) en nemen ze dus weer opslagruimte in beslag.

iTunes Match gebruiken

Een laatste goede optie voor het vrijmaken van ruimte is door gebruik te maken iTunes Match. Deze service van Apple scant alle nummers die je hebt, en installeert automatisch een versie van hoge kwaliteit. De reden dat je ruimte kunt vrijmaken met iTunes Match is de koppeling met iCloud: je nummers zijn beschikbaar vanuit de cloud, en je kunt ze dus van je iPad verwijderen. Vervolgens blijft je muziekcollectie beschikbaar, maar je streamt het dan uit de cloud. iTunes Match kost €24,99 per jaar.

Alles over opslagruimte vrijmaken op je iPad iTunes Match

Opslagruimte vrijmaken: Foto’s

Als je graag een paar kiekjes met je iPhone of iPad maakt zal je fotobibliotheek zich al snel vullen, en de vrije opslagruimte op je iPad afnemen. Gelukkig is er met de komst van iOS 8 naast het maken van een reservekopie en vervolgens de bestanden verwijderen een extra optie bijgekomen om ruimte vrij te maken.

iCloud Photo Library

iCloud Photo Library is een nieuwe functie die momenteel nog getest wordt, en het gaat dus nog om een beta-versie. Ik heb zelf echter gemerkt dat de software goed werkt en geen problemen heeft. iCloud Photo Library biedt de mogelijkheid om op je iPad of iPhone een klein formaat van al je foto’s op te slaan, en wanneer je de grote versie nodig hebt kun je deze downloaden vanuit de cloud. Dit werkt allemaal automatisch, is gratis en bespaart veel ruimte.

Om iCloud Photo Library in te schakelen ga je naar ‘instellingen’, kies je voor ‘iCloud’ en vervolgens ‘foto’s’. Schakel iCloud Photo Library in, en kies vervolgens voor ‘optimaliseer opslag’. Bestanden op je iPhone of iPad worden nu geoptimaliseerd, en de originele versie wordt opgeslagen in iCloud. Het is wel belangrijk dat je dus genoeg iCloud opslagruimte tot je beschikking hebt.

Alles over opslagruimte vrijmaken op je iPad foto's

Importeren op computer

Mocht je liever geen gebruik maken van iCloud Photo Library omdat het nog een beta-versie is, dan kun je ook de oude manier gebruiken om foto’s te verwijderen, maar nog wel tot je beschikking te hebben. Sluit hiervoor je iPad of iPhone aan op je computer, en importeer alle foto’s en video’s. Voor Mac-gebruikers zal iPhoto hiervoor openen, Windows gebruikers moeten dit handmatig doen. Zodra al je foto’s zijn opgeslagen op je computer kun je alle bestanden verwijderen. Houd er wel rekening mee dat er sinds iOS 8 een mapje ‘onlangs verwijderd’ is. Als je een foto verwijderd hebt is deze nog niet direct weg, je moet hem ook nog verwijderen uit dit mapje, te vinden in de foto’s-app.

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

 • Delen:

Reacties

 1. Wuyts rene
  12 mei, 2015 om 11:21

  De uitleg over plaats vrijmaken is interessant. Maar wat met de mail.
  Mijn mail is gepland om 1 dag in de prullenmand te blijven en verdwijnt dan definitief.
  Echter merk ik dat de opslag van mijn mail iedere dag verhoogt.
  Hoe kan ik dat opkuisen?
  Groetjes

 2. Wuyts rene
  12 mei, 2015 om 11:22

  Zie vorig bericht

 3. Anya
  18 mei, 2015 om 8:31

  dank voor de duidelijke uitleg … Ook ik worstelde met opslagruimte, maar op zich maakt me dat niet uit, ik doe basis dingen met m’n mini iPad (mail, FB, de krant en Skype) en verder hoofdzakelijk het spelletje 1010 … Die gebruikte op een gegeven moment 10 GIG notabene … Uninstall en opnieuw gedownload , toen was het weer 55 Mb … Maar, nu zie ik dat weer langzaam oplopen tot boven de 60 Mb, dat gaat dus weer verder stijgen … Geen idee hoe dat komt en wat het doet stijgen … Straks weer uninstall en opnieuw downloaden lijkt niet de bedoeling … Enig idee ???? Of gebeurt dat bij elk willekeurig spelletje, dat er data verzameld wordt? … Bij voorbaat dank voor een antwoord. …

 4. Jolande
  21 september, 2015 om 22:31

  Even een rare vraag
  Ik heb een app bij mijn opslagruimte staan waarbij staat versie 1.13 en 604 mb ruimte inneemt.
  App is een doorzichtig spinnenweb, zoals je ziet als je een app download
  Er staat bij documenten/gegevens 0 bytes
  Weten jullie misschien wat dit kan zijn en of ik hem kan verwijderen zonder iets kwijt te raken
  Hoop dat jullie een antwoord hebben op mijn vraag.
  Met vriendelijke groet
  Jolande Fokke

 5. anita
  02 november, 2015 om 14:30

  hoi ik heb via een website iets gedonwload, maar nu wil ik dat weer verwijderen maar waar vindt ik dat weer terug op mijn iPad retina

 6. will
  01 december, 2015 om 17:53

  heb een apple iphone wil gb kopen voor meer foto,s bij icloud maar moet een netwerk nummer invoeren maar weet niet wat ze bedoelen

 7. Hans van Kesteren
  17 maart, 2016 om 12:38

  ik heb meer opslagruimte gekocht voor € 1,99 permaand
  helaas blijft de melding opslagruimte vol toch steeds terugkomen
  hoe raak ik deze melding kwijt ?

 8. R.
  30 januari, 2017 om 16:47

  Hallo
  ik heb een iphone 4s.
  hij zit zo vol dat ik zelfs wattsapp niet meer kan openen ik heb alles over gezet op de computer maar het werkt nog steeds niet.
  kan iemand mij please helpen hoe ik al die shit van men iphone af haal (documten en gegevens maar ook de other files)

  • Romy
   12 april, 2017 om 19:33

   Verbind je iphone met Itunes op je computer/laptop. Maak dan een reservekopie als je dat nodig vindt, zodat je niet alles kwijt raakt, als je deze reserviekopie later weer terugzet op je telefoon is er natuurlijk wel weer kans dat je telefoon vol raakt. Klik dan in Itunes op Iphone herstellen, hij zal dan je iphone helemaal terugzetten naar fabrieksinstellingen dus alle gegevens worden verwijderd. Foto’s / contacten die je niet kwijt wilt moet je dan maar een reserviekopie van maken.

 9. Nel
  11 mei, 2017 om 10:28

  In mijn opslagbeheer staat achter mails dat het 3.3 GB gebruikt maar ik heb niet veel mails in mijn postbussen staan. Al een keer alles verwijderd maar dat werkt niet. Het blijft teveel GB.
  Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn opslag weer normaal is.
  Heb ook al en ITunes gekeken maar daar snap ik niet veel van.
  Misschien kunt u mij een goede tip geven?

  b.v.d.

  Nel

 10. Nel
  11 mei, 2017 om 10:29

  Sorry vergeet ik. Ik heb een IPAD.

  Nel

 11. Bob
  02 juni, 2017 om 21:24

  Er zit gewoon een REUZEbug in het iOS en Apple vertikt het daar iets aan te doen. Verkoopt liever een nieuwe iPad dan de fout te verhelpen.

  • Nico
   18 augustus, 2017 om 13:26

   Inderdaad Bob wat een eikels

 12. Nel
  03 juni, 2017 om 18:44

  Onderstaand bericht kreeg ik van Apple nadat ik veel contact met hen hebt gehad.
  Weet niet wat ik daarmee moet, dus ga het in de gaten houden.

  Heb van onze engineers een update gekregen.
  Zij geven aan dat het normaal gedrag is van de iPad dat die voor de mail zoveel inneemt door de tijd heen.
  De iPad verwijderen de mail volledig zodra de ruimte nodig is.

  Het zou toch raar zijn als ineens al je mail weg is.

  Ben benieuwd wat jullie hier van vinden.

 13. Wamski
  25 juli, 2017 om 16:47

  Al jullie berichten gelezen maar nog steeds geen concrete oplossing om dat emailbestand te verwijderen, bij inmiddels 5.5 GB. Wie heeft de oplossing?

 14. Hans
  22 oktober, 2017 om 17:45

  Ook ik worstel met het emailprobleem op mijn IPad. Bestand groeit bijna elke dag, terwijl ik regelmatig opschoon en de prullenmand leeg. Is Apple nu de enige die dit probleem kan c.q. moet oplossen?

  • Noor
   18 november, 2017 om 13:35

   Ook ik heb hier last van. Heb bijna alle apps verwijderd en alle mail wordt meteen na het lezen verwijderd uit de inbox en prullemand. Toch blijft het oplopen en heb soms de neiging de ipad in de opennhaard te gooien grrr. Moedeloos wordt ik ervan en niemand heeft een oplossing. Ik vind het daarom ook bijzonder vreemd dat dit niet oplgelost kan worden terwijl er zoveel mensen blijkbaar last van hebben. Of kunnen we maar beter een adroid aangestuurd apparaat aanschaffen om daar de mail op te ontvangen😡

   • ton
    24 februari, 2018 om 11:38

    de documenten in je de mail kan je in je i-pad of i-phone verwijderen;
    Verwijder de hele app via instellingen > algemeen > i-pad opslag > Mail > verwijder app
    Reset daarna je I-pad door de uit-knop en thuis-knop tegelijk in te drukken.
    Laad daarna via de app-store weer je Mail app weer in.
    Ga daarna naar Accounts en wachtwoorden > Mail en zet daar de mail op aan. (staat na verwijderen app op uit).
    Meestal verwijderen mensen niet op de juiste wijze de gelezen mails.
    Succes.
    Het knopje bovenaan de mail met een soort prullenbak is NIET de prullenbak. Je archiveert de mail hiermee en blijven ruimte gebruiken. Je moet de te verwijderen mails selecteren en in de prullenbak gooien.

 15. S.
  03 april, 2018 om 22:39

  Ik heb mijn iphone geoptimaliseerd. Maar nu heb ik nog maar 8 foto’ s in mijn foto album ‘alle foto’s’. Derest van mijn foto’s en filmpjes kan ik nergens meer vinden. Ik heb overal gezocht maar kon nergens vinden hoe ik dit kan deactiveren. Ook als ik het andere alternatief ‘download en bewaar orginelen’ aanklik, veranderd dit niet. Weet iemand misschien hoe ik alles weer terug kan krijgen? Alvast bedankt!

 16. Ingrid
  05 juni, 2018 om 8:59

  Kan iemand helpen?
  Ik heb op 1 na alle apps verwijderd, bijna alle foto’s en filmpjes en verder staat er niets op mijn iPad.
  Toch zegt hij dat hij vol is. Zelfs alsof de laatste app verwijder krijg ik er geen ruimte bij.
  Is er ergens een verborgen map die ik kan verwijderen of zo? Of een cache legen?
  Ik snap er niets van. Er staat niets op mijn iPad en toch is hij vol!

 17. ingrid
  07 oktober, 2018 om 11:38

  ook ik heb bijna geen mails meer op de ipad staan en toch blijft hij aan geven dat ik 1,8 gb gebruik als ik kijk bij opslag.
  mijn Gmail is al losgekoppeld van de mail dus hier ligt het niet aan. Durf eigenlijk de app niet te verwijderen want weet niet hoe ik hem weer opnieuw moet installeren en welke gegevens ik dan moet invoeren.
  Ten overvloede heb een ipad mini met 16gb.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.