Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Android 5.1 Lollipop: wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op11 maart 2015, 11:19 CategorieAndroid

Google is deze week begonnen met het uitrollen van Android 5.1 voor alle Android-smartphones en -tablets. Daarmee bedoelen we dat het nieuwe Lollipop eerst in Azië werd gelanceerd met de Android One-smartphone en nu dus voor iedereen beschikbaar komt, met als eerste natuurlijk de Nexus-eigenaars. Wanneer andere fabrikant met Android 5.1 aankomen, is nog even afwachten.

Android 5.0 Lollipop

Android 5.0 Lollipop staat in het teken van de, volgens Google, perfecte interface op al je schermen. Deze versie van Android is dus geoptimaliseerd voor zowel kleine schermen als grote schermen, en verschijnt dus op zowel smartphones en tablets als mediaspelers en tv’s. Daarbij biedt deze versie een compleet nieuw design dat door Google als Material Design is omgedoopt, en is er ondersteuning voor 64-bit-processors wat het sneller verwerken van intensieve taken mogelijk moet maken.

Prioriteitenmodus aangepast

De prioriteitsmodus werkt in Android 5.1 nog steeds zoals je gewend bent, met de drie opties om of alles, een aantal of geen apps hun notificaties door te laten sturen. Maar wanneer je hem instelt met 5.1 op je apparaat, dan zul je zien dat er een extra optie is bijgekomen. Je kunt nu niet alleen een specifieke periode instellen waarin je niet gestoord wil worden, maar ook aangeven dat je niet gestoord wil worden tot en met het volgende alarm. Nee, het is geen stille modus, maar Google komt er bij in de buurt. Ook al mag die stille modus snel terugkomen.

Prestatieverbeteringen en Device Protection

Met Android 5.1 heeft Google een hoop prestatieverbeteringen doorgevoerd. Het probleem met het geheugen is nog niet opgelost, dus er zullen nog steeds apps worden afgesloten op willekeurige moment (de momenten waarop het geheugen te vol raakt, doordat Android denkt dat-ie te vol is, terwijl dat niet het geval is).

Google introduceert ook Device Protection. Deze feature zorgt ervoor dat een verloren en gestolen Android-apparaat gesloten blijft totdat de originele eigenaar in zijn Google-account inlogt. Net zoals het werkt bij Apple, werkt deze feature zelfs wanneer de dief de telefoon naar de fabrieksinstellingen terugbrengt. Dit kun je zien als de killswitch van Google, voor het Android-platform.

Notificaties, volumeregeling en onderbrekingen

Wanneer je een notificaties binnenkrijgt, dan verschijnt hij boven in beeld en kun je hem naar rechts of naar links swipen om weg te halen – maar daarmee haal je ook het icoontje uit de statusbalk weg. Vervelend, dus heb je in Android 5.1 de optie om ook naar boven de vegen, waarna de melding verdwijnt, maar de notificatie blijft staan.

Met de volumeknop is het mogelijk om te bepalen hoeveel notificaties je wil binnenkrijgen. Alles, een gedeelte of helemaal niets? Jij hebt de keuze. Dit kon natuurlijk al in 5.0, maar in 5.1 worden de opties iets uitgebreider. Zo kun je nu een specifieke tijd (tussen een kwartier en acht uur) aangeven en zien wanneer de compleet stille modus ophoudt, door een tijdindicatie onderaan.

Google-Nexus-9-2

Daarnaast zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in de manier waarop je de volume van bepaalde apps beheerst. Zo is het mogelijk om de volumeregelaar voor je toestel op te roepen wanneer je bijvoorbeeld naar je muziek luistert. In Android 5.0 kon je enkel de volume van je muziekspeler aanpassen, maar dankzij een extra knopje, die verschijnt wanneer je op de volumeknop drukt, kun je ook heel je toestel beheren. Daarnaast is het mogelijk het volume van je wekker direct in de klok-app te veranderen, door op de knoppen te drukken.

Bellen wordt beter in Android 5.1

Heb je een tablet waar je mee kunt bellen of een phablet in huis? Dan biedt Google voortaan ondersteuning voor features als HD Voice (waarmee het stemgeluid fraaier klinkt tijdens het bellen). Ook biedt de software nu ondersteuning voor twee sim-kaarten. Het is wel noodzakelijk dat de hardware hier al ondersteuning voor aanbiedt. Mocht dat het geval zijn, dan ontgrendel je de mogelijkheden met Android 5.1 voor het eerst.

Wifi-verbindingen met slecht internet worden herkend

Mocht je op een plek zijn waar er wel wifi beschikbaar is, maar alleen met een slechte tot niet werkende verbinding? Dan maakt Android daar in het vervolg notitie van en zal het niet proberen de verbinding automatisch te leggen wanneer je er de volgende keer binnenstapt. In het wifi-menu van je Android-smartphone, -phablet of -tablet staat te lezen dat de verbinding van een specifiek netwerk slecht is en dat het dus niet automatisch verbinding gaat maken. Zo maak je dus geen verbinding meer met slechte wifi-netwerken.

Aanpassingen snelle menu

Eén van de grootste aanpassingen die we hebben waargenomen in Android 5.1, is de uitbreiding van het snelle menu. Het snelle menu zijn de instellingen die je tevoorschijn haalt wanneer je de statusbalk bovenin naar beneden trekt. Wanneer je dat doet, dan krijg je toegang tot instellingen met betrekking tot je wifi-, bluetooth- en mobiele verbinding, evenals de vliegtuigmodus en bijvoorbeeld nog de locatieknop. In de onderstaande video zie je wat er veranderd is aan Android 5.1: dat pijltje naast wifi en bluetooth.

In het Android 5.0 vind je dat pijltje niet. Drukte je voorheen op je verbindingnaam, dan werd je doorgestuurd naar de instellingenpagina. Maar dat werkt straks anders. Onder de knop van de verbinding staat de naam van het netwerk/apparaat. Tap je op de naam, dan ga je naar de desbetreffende instellingenpaginga; tap je op het icoon, dan zet je de functie aan en uit. Er zijn wellicht mensen die niet wisten dat je op de naam kunt tikken om snel toegang te krijgen tot meer opties, dus doet Google daar naar het schijnt wat aan.

Overigens is het nu ook zo dat wanneer je het snelle menu oproept via je lock screen, je aanpassen maakt en het menu naar boven veegt, het apparaat ontgrendeld is (tenzij je hem met een wachtwoord, cijfercombinatie of patroon afgesloten hebt). Voorheen bleef je tablet of smartphone hangen op het lock screen, nadat je het snelle menu omhoog veegde.

Wanneer je straks Android 5.1 op je tablet hebt staan, dan krijg je de optie om die extra toggles (de standaard zes maanden blijven staan) weg te halen. Heb je bijvoorbeeld wel eens je tablet gebruikt als wifi hotspot? Dan heb je dat icoontje onderaan in je snelle menu staan. Duurt het je te lang voordat-ie weg is of wil je hem daar liever niet hebben staan? Dan kun je straks die toggle ingedrukt houden, waarna de optie verschijnt waarmee je hem weg kunt halen. Hoef je ook niet dat vervelende trucje met de tijd uit te halen.

Nieuwe animaties voor de klokapplicatie

Over tijd gesproken: de animaties binnen de klok-app zijn aangepast. Wanneer je de onderstaande video bekijkt, dan lijkt er op het eerste gezicht niet veel veranderd. Opvallend is ook hoe soepel de app werkt en hoe snel je door de pagina’s veegt. Maar gaat hier om de animaties die je helemaal aan de bovenkant van de klok vindt; de icoontjes die aangeven om welke functies het gaat in de app. Zo draait het zandlopertje iedere keer om wanneer je hem selecteert, zien we de wijzers van de klok een volledig rondje maken en zie je het alarm bewegen.

 Apps vastpinnen werkt iets anders

Maak je vaak gebruik van de optie apps vast te pinnen aan het scherm? Let dan even op, er veranderen wat dingen. Wanneer je de optie aanvinkt, dan verschijnt er geen dialoogvenster met daarin de uitleg over de optie, met een checkbox waarmee je kunt aangeven of je een pincode wil gebruiken voor het ontgrendelen. De functie gaat uit van je standaard ontgrendelinstelling, en mocht je niets hebben ingesteld dan krijg je bij het aanzetten direct de keuze uit ontgrendelen met een pincode of wachtwoord of ontgrendelen door het tekenen van een patroon.

Daarnaast moet je ook voortaan twee navigatieknoppen tegelijkertijd indrukken: de linker en de rechter knop. Heb je een app overigens vastgepind, dan verschijnt er direct een groot venster met een opvallende kleur die meldt hoe je de vastgemaakte app weer ontgrendeld, maar dan nog moet je het te tekenen patroon of de in te voeren pincode of het in te voeren wachtwoord kennen. Je krijgt dus iets minder vrijheid per app, maar krijgt daarvoor wel in de plaats de zekerheid dat je standaard instellingen over worden genomen. En dat werkt toch iets handiger.

Beschikbaarheid

Op moment van schrijven is bekend dat Android 5.1 Lollipop nu wordt uitgerold voor Nexus-apparaten, waaronder de Nexus 5-smartphone, Nexus 6-phablet en de Nexus 9-tablets. Wanneer de update naar de toestellen van bijvoorbeeld Sony, Samsung, HTC en LG komen is nog niet bekend – sommige toestellen wachten nog steeds op de eerste update naar Android 5.0.

 • Delen:

Reacties

 1. Fred Verbeek
  21 oktober, 2015 om 12:06

  Android 5.1 heeft 500MB op je intern geheugen nodig om te installeren. Is dat na installatie nog steeds 500MB want dan is mijn intern geheugen vol? Ik heb alle app’s waar dat kan al verplaatst naar SD.

 2. Haroold
  23 oktober, 2015 om 16:48

  IK heb de update gedaan met mijn Huawei P7. Ik kan via Facebook geen filmpjes meer bekijken en krijg dan een bericht dat face book niet meer reageert. Ook you tube films die ik via the browser wil zien, kan ik niet zien. Toestel is trager geworden en gaat vanzelf uit. Wardeloze update. Wie o wie kan me/ons helpen

  • Cindy
   25 oktober, 2015 om 8:23

   Ik heb hier hetzelfde probleem. Hopelijk weten we snel meer om het kunnen op te lossen. Foto’s maken lukt ook soms niet meer, soms wel…. als de toetsen verschijnen heb ik geluk en als ze niet verschijnen heb ik pech! Filmpjes in algemeen krijg ik niet meer open, ook van laatste nieuw enz.😕

 3. Gea
  29 oktober, 2015 om 18:24

  Motorola Moto G (2013)
  Vanochtend is mijn systeemsoftware geupdated naar Lollipop 5.1. Ik kreeg een melding dat de nieuwe software klaar stond en gedownload kon worden. Gedaan en vervolgens geïnstalleerd.
  Alleen…. er zijn geen veranderingen! Alles is precies zoals het voor de update was.
  Wel bij de telefooninformatie de vermelding dat hij draait op Androidversie 5.1

 4. trol010
  12 november, 2015 om 2:12

  ik heb enorm veel spijt dat ik een phablet heb gekocht met die waardeloze android 5.1, DRAMA is het hele telefoon gebeuren ! gewoon simpel een telefoon nummer opslaan wat je recent gebeld hebt is zoveel handelingen dat je er gewoon geen zin meer in hebt. met de 4.2 versie was dat fluitje van een cent.
  Ook zit je gsm steeds nummers te bellen zonder dat je het wil, in de stand snelkeuze heb je de tegels, zodra je ook maar even zo’n tegel aanraakt belt hij er op los zonder ook maar een bevestiging te vragen, gewoon irri. Ik heb weer een gsm besteld met de 4.2 android versie, dat bevalt veeeel beter.

 5. V. Nykl
  05 januari, 2016 om 12:16

  De BT Notification op de Motorola G3 werkt niet. Geen van de beschikbare apps werkt goed. Waar ligt dit aan?

 6. Nathalie
  28 februari, 2016 om 11:02

  Sony Xperia Z3 Compact
  Door mijn eigen fout kon ik mijn toestel niet meer gebruiken (ontgrendelpatroon vergeten). Ik heb het laten resetten, wat niet eenvoudig was – omdat het dus eigenlijk vergrendeld was, maar uiteindelijk is het gelukt. Ik heb geen idee welke versie erop stond, maar het draait nu op Android versie 5.1.1. Ik ondervind tot nu toe (2 dagen) helemaal geen problemen, behalve dat sommige apps heel af en toe ineens stoppen. Maar dat was voor de reset ook al zo.

 7. Sandra
  08 mei, 2016 om 11:14

  Zojuist mijn galaxy s5 mini geupdate naar android 5.1.1 en wat een verschrikkelijke layout. Waar ik instel dat ik geen popups wil van meldingen verschijnen ze toch bovenaan in het groot en alle menu’s zijn wit! Ik heb het liefst alles zwart zoals het was. Hoeven mijn ogen niet kapot als ik in het donker op mijn mobiel zit. Hoe krijg ik alle menu achtergronden weer zwart en de meldingen niet meer in pop-ups???

 8. Kristel
  29 mei, 2016 om 20:46

  Heb vorige week mijn galaxy S5 mini geüpdated naar android 5.1.1 en heb geen keyboard emoticons meer, enkel de groene smileys rechts onder de instellingen. Alle menu-achtergronden zijn bovendien afschuwelijk wit. Heeft er iemand ervaring mee hoe ik dit terug naar de vorige versie krijg?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.