Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit verwachten we van de nieuwe iPads in 2015

Geschreven door
Geplaatst op11 maart 2015, 11:09 CategorieApple

In 2010 werd de allereerste iPad gelanceerd, een apparaat die -toen nog- meer dan een halve kilo woog. Vorig jaar werd de iPad Air 2 gelanceerd, welke nog maar tweederde van het originele gewicht is, maar vooral flink sneller is geworden. Wat kunnen we dit vijfde jaar van de iPad verwachten? We maken een overzicht.

iPad Pro of Plus met een groter scherm

De eerste generaties iPads hadden een 9,7 inch scherm, daarna breidde Apple het aanbod uit met de kleinere iPad Mini. Al langere tijd gaan er geruchten over een grotere iPad, met namen variërend van iPad Pro tot iPad Plus en iPad Maxi.

Deze nieuwe iPad zal een groter scherm krijgen met een schermdiagonaal van 12,2 of 12,9 inch, daarover zijn de geruchten nog onduidelijk. Veel bronnen melden dat het scherm een 2K-resolutie krijgt, en dat de iPad slechts 7 millimeter dik zal zijn.

Er lijkt ook veel overeenstemming te zijn over de speakers, dit zouden namelijk stereospeakers worden. Zowel aan de boven- als onderkant van het scherm schijnen speakers te komen, vergelijkbaar met de speakers de HTC One. Op deze manier moet het geluid dat de iPad produceert beter weergegeven worden.

Als laatste gaan er geruchten de ronde dat de grotere iPad een aangepaste versie van iOS zal krijgen. Omdat het scherm groter is, is er ruimte voor nieuwe toepassingen zoals een splitscreen modus waarbij je twee apps tegelijkertijd naast elkaar kunt gebruiken, waardoor je niet meer telkens van app hoeft te wisselen.

Apple iPad stylus

Er zijn ook veel geruchten te vinden over een stylus die Apple gaat maken, speciaal voor de iPad, maar die los verkocht gaat worden. Jaren geleden, tijdens de introductie van de iPad, vertelde Steve Jobs dat “tabletmakers die een stylus leveren bij hun tablet leveren iets grondig fout hebben gedaan”.

iPad Pro Stylus Render

Tegenwoordig zien veel mensen het voordeel van een stylus: je kunt er beter mee tekenen en schrijven uit de hand, en op een groot scherm is dat erg fijn. Analist Ming-Chi Kuo meldt dat de eerste generatie stylus vrij simpel zal zijn, later komen er uitgebreidere toepassingen zoals het tekenen en schrijven in drie dimensies: naast op het scherm kun je ook in de diepte tekenen.

Een iPad met USB-C

Er gaat ook een gerucht dat Apple overweegt om een USB-C poort te gebruiken in de nieuwe iPads in 2015. Dit gerucht leek aanvankelijk niet juist of in ieder geval niet heel aanneembaar: Apple heeft pas net de nieuwe Lightning kabels geïntroduceerd, en Apple staat bekent om het gebruiken van eigen standaarden.

USB-C in de nieuwe Macbook, straks ook in de iPad?

Toch is het ineens een stuk aannemelijker dat de nieuwe iPads USB-C zullen hebben, de nieuwste USB-standaard. Eerder deze week introduceerde Apple namelijk de nieuwe Macbook, welke slechts één poort heeft, namelijk een USB-C poort waarmee je de Macbook op kunt laden, een muis kunt aansluiten en zelfs een extra beeldscherm kunt koppelen. Bovendien heeft USB-C als voordeel dat het je batterij extra snel kunt opladen, en grote bestanden snel kunt versturen.

iPad Mini 4

Het laatste wat we verwachten wat betreft de iPads in 2015 is de iPad Mini 4. De eerste iPad Mini had geen retina scherm, de volgende generatie wel. Sindsdien is de derde generatie iPad Mini verschenen, maar deze bevatte op Touch ID na geen verbeteringen.

Daarom is het volgens veel kenners tijd dat Apple in 2015 een compleet nieuwe iPad Mini gaat lanceren. Een nieuwe processor wordt veel genoemd, waarschijnlijk de Apple A8 processor die momenteel gebruikt wordt in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Apple iPad Mini

Er gaan ook veel geruchten de ronde over een snellere WiFi-verbinding die de iPad Mini 4 mogelijk gaat maken. Het is echter wel vereist dat je daarvoor je een nieuwe, moderne router koopt, dus het is maar de vraag hoeveel plezier de gemiddelde gebruiker van deze snellere verbinding zal hebben.

Als laatste voor de iPad Mini 4 in 2015 is de toevoeging van extra werkgeheugen. De huidige generatie iPad Mini heeft slechts een gigabyte werkgeheugen, de nieuwe iPad Air heeft als enige iPad twee gigabyte werkgeheugen. Het is daarom de hoogste tijd dat ook de iPad Mini twee gigabyte werkgeheugen gaat krijgen.

Het voordeel van extra werkgeheugen is onder andere dat websites in tabbladen niet opnieuw hoeven te laden als je er veel open hebt staan. De data van deze website kan immers opgeslagen worden in het (extra) werkgeheugen. Ook multitasking zal door het toevoegen van extra werkgeheugen beter werken.

Meer informatie en geruchten

Wil je meer geruchten en nieuwtjes over de nieuwe iPads lezen? Neem dan ons iPad archief door.

  • Delen:
Apple iPad Air 2
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.