Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dolby Atmos voor tablets en smartphones: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op16 maart 2015, 15:22 CategorieTablet Tips

Dolby kennen we natuurlijk van de audio-technieken voor je thuisbioscoop maar het bedrijf focust zich de laatste tijd ook steeds meer op mobiele apparatuur. Op onze zusterwebsite hebben we het al eens uitgebreid gehad over Dolby Atmos voor home cinema-systemen maar er is nu ook een variant voor tablets en smartphones. In dit artikel lees je wat Dolby Atmos voor deze apparaten precies inhoudt.

Wat is Dolby Atmos?

Het doel van Dolby is op de audioweergave te verbeteren, ongeacht het apparaat dat je gebruikt om deze audio te beluisteren. Steeds meer mensen maken gebruik van hun smartphone of tablet om een filmpje te kijken, YouTube-video’s te bekijken of wat muziek te beluisteren. Helaas is er volgens Dolby nog maar weinig gedaan aan een optimale audioweergave via deze apparaten en daarom is Dolby Atmos in het leven geroepen. Deze standaard/techniek focust zich vooral om een indrukwekkende weergave van audio bij films, net als dat al het geval was bij Dolby Atmos voor de bioscoop en Dolby Atmos voor de thuisbioscoop. Voor het beluisteren ervan is wel een koptelefoon vereist.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Zonder in de technische details te treden werkt Dolby Atmos voor mobiele apparaten middels een slimme combinatie van object-based audio en ‘binaural headphone rendering’. Om het eenvoudiger te zeggen; deze technieken zorgen ervoor dat middels twee-kanaals audio, dus een speaker voor het ene en een speaker voor het andere oor, een surround-effect weergegeven kan worden. Audio-objecten die zich om de luisteraar bevinden worden hiermee mogelijk gemaakt.

Dolby-Atmos-Lenovo

Een object dat zich achter je bevindt wordt middels head-related transfer functions (HRTF’s) – de manier waarop je hoofd invloed heeft op het ontvangen van audiosignalen en je hersenen dit gebruiken om te bepalen waar een audio-object zich bevindt – en object-based audio in de ruimte geplaatst, achter de luisteraar, terwijl het geluid puur uit de twee speakers aan de zijkanten komt. Aan content, bijvoorbeeld een film, kan data toegevoegd worden waarmee elk audio-object nauwkeurige informatie bevat over waar in de ruimte dit object zich bevindt. Dit wordt vervolgens vertaald in een specifieke audio-weergave via je koptelefoon waarmee objecten in een ruimte van 360 graden rondom de luisteraar geplaatst kunnen worden.

Hoe beluister je Dolby Atmos?

Het mooie van Dolby Atmos voor tablets en smartphones is dat er alleen ondersteuning in de tablet of smartphone zelf moet zitten. Dit is te herkennen aan het logo van Dolby Atmos, dat zich op de verpakking of achterzijde van het apparaat bevindt. Elke willekeurige koptelefoon kan gebruikt worden om de audiotrack te beluisteren. Op dit moment zijn er nog niet veel tablets en smartphones die Dolby Atmos ondersteunen. Recente voorbeelden zijn de Lenovo Tab 2 A8 en Tab 2 A10 Android tablets die tijdens MWC gepresenteerd werden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.