Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste indruk Jolla Tablet met Sailfish OS

Geschreven door
Geplaatst op3 maart 2015, 17:26 CategorieNieuws

We zien op MWC 2015 voornamelijk tablets en phablets van grote en bekende fabrikanten voorbij komen maar er zijn ook kleinere bedrijven die voet aan de grond willen krijgen in de tabletmarkt van de partij. Eén van deze bedrijven is Jolla, bekend van de inmiddels een paar maanden geleden via Indiegogo geïntroduceerde Jolla Tablet met Sailfish OS.

Jolla Tablet met Sailfish OS

Jolla, opgericht door ex-Nokia-werknemers, is inmiddels toe aan Sailfish OS 2.0, de nieuwste versie van het besturingssysteem dat op Linux gebaseerd is. Door te luisteren naar feedback van de actieve community wil Jolla het besturingssysteem continu blijven verbeteren.

De Jolla Tablet die tijdens MWC 2015 getoond werd beschikt over een aantal specificaties die van een populaire tablet kennen; een 7.85-inch ips lcd-display met een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. Onder de motorkap zen we een Intel Atom-processor met een kloksnelheid van 1.8GHz terug, vergezeld door 2GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslaggeheugen dat met een microSD-kaart uitgebreid kan worden. Ook beschikt de tablet over een 5 megapixel camera en een 2 megapixel webcam en een microUSB-poort.

Jolla-Tablet-Sailfish-OS-5

Hoewel de hardware interessant is draait het allemaal natuurlijk om Sailfish OS 2.0, het besturingssysteem dat weer net wat gebruiksvriendelijker en makkelijker moet zijn dan Android en iOS, volgens Jolla althans. De software werkt puur middels vingerbewegingen en ziet er niet heel herkenbaar uit. Het was voor ons dan ook een kwartier zoeken en wennen voordat we onze weg gevonden hadden binnen het OS. Dat is echter ook meteen het grootste nadeel want Sailfish OS werkt zeer intuïtief en ziet er bijzonder strak uit.

Jolla-Tablet-Sailfish-OS

Via het homescreen, dat eigenlijk een soort dashboard is, krijg je toegang tot de belangrijkste functies van de tablet, waaronder de draadloze verbindingen, de browser, de camera en je media. Het is een compleet andere indeling dan we van Android en iOS gewend zijn, en zoals gezegd is het echt even wennen. Via een swipe van onderin het scherm krijg je bijvoorbeeld je applicaties te zien in een app-tray-weergave. Het unieke van de apps is overigens dat je op Sailfish OS ook gewoon Android-apps kunt draaien, terwijl er ook native apps voor het platform ontwikkeld kunnen worden. Echter, de Google Play Store is niet aanwezig.

Jolla-Tablet-Sailfish-OS-4

Een ander uniek element van Sailfish OS zijn de thema’s die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor in de avond, tijdens het werk of voor een feestje. Het thema past de tablet, qua weergave en opties, aan aan de gekozen situatie. Zo worden bijvoorbeeld alle notificaties uitgeschakeld of wordt de mediaspeler prominent getoond. Elk thema is aan een tijd te koppelen zodat je niet handmatig hoeft over te schakelen.

Jolla-Tablet-Sailfish-OS-2

Multitasken is één van de focuspunten van Sailfish OS en hoewel het er gelikt uitziet kunnen we van echt multitasken nog niet spreken. Wanneer je van links naar binnen veegt krijg je de openstaande apps te zien en van deze apps kunnen de belangrijkste functies direct bediend worden, bijvoorbeeld die van de mediaspeler. De app hoeft dus niet in alle gevallen direct geopend te worden.

Al met al is de Jolla Tablet een interessant apparaat, met name op het gebied van software. Jolla probeert met Sailfish OS echt iets nieuws op de markt te brengen en te luisteren naar feedback van de community. De software heeft een flinke leercurve maar staat ons qua design en gebruik absoluut aan. Wil je zelf met Sailfish OS aan de slag dan kun je binnenkort via de website van Jolla een bestelling plaatsen. De 32GB-versie gaat daar 249 dollar kosten, de 64GB-versie kost 50 dollar meer.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.