Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Fujitsu werkt aan vloeibare koeling voor smartphones & tablets

Geschreven door
Geplaatst op18 maart 2015, 13:23 CategorieHardware

Fujitsu ontwikkelt een nieuwe technologie waarmee smartphones, tablets en andere apparaten beter gekoeld kunnen worden. De techniek maakt gebruik van vloeibare koeling, een manier van koelen die ook veel gebruikt wordt in uitgebreide en krachtige game computers en soms zelfs servers. De nieuwe techniek koelt volgens Fujitsu zo’n vijf keer beter dan huidige manieren.

Fujitsu’s vloeibare koeling

Het idee achter de vloeibare koeling van Fujitsu is eigenlijk vrij simpel. Het systeem bestaat uit twee onderdelen: de koeler, ook wel verdamper, en de condensator. De koeler is bevestigt aan een belangrijke chip in de telefoon die gekoeld moet worden, zoals de processor. De koelvloeistof in de koeler/verdamper warmt op, en de chip koelt af. De koelvloeistof stroomt vervolgens naar de condensator, die de warme weer afgeeft. Eigenlijk is het systeem dus te vergelijken met de verwarming in huis.

De manier waarop de koelvloeistof door het systeem stroomt is ook interessant. Omdat de telefoon omhooggehouden wordt zal dit niet automatisch gaan. Daarom wordt gebruik gemaakt van capillaire werking, meldt Nu.nl. Dit verschijnsel wordt ook door platen gebruikt om water vanuit de wortels naar boven te brengen.

De oude manier

De oude manier van koelen was een stuk minder ingenieus. Chips die snel warm konden worden werden bevestigd aan warmte geleidende materialen. Vervolgens was het idee dat de warmte uit de chip gaat, en overgedragen wordt aan het materiaal om de chip. Het materiaal kan de warmte echter slecht afgeven, omdat de telefoon vastgehouden wordt en dus ook van buiten opwarmt.

Tot vijf keer beter

De nieuwe methode werkt volgens Fujitsu tot vijf keer beter dan het huidige systeem. De methode heeft als tweede voordeel dat het systeem erg compact is: het systeem neemt slechts een millimeter van de dikte van een smartphone in beslag. In een tablet zal de techniek nog minder ruimte in nemen.

Vanaf 2017

Fujitsu geeft aan dat de nieuwe techniek naar verwachting vanaf 2017 in smartphones te vinden zal zijn. Naast smartphones en tablets onderzoekt het bedrijf ook andere gebruiksmogelijkheden, zoals in wearables en medische apparatuur.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.