Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on review Sony Xperia Z4 Tablet

Geschreven door
Geplaatst op3 maart 2015, 19:06 CategorieAndroid

Eerder deze week introduceerde Sony tijdens MWC 2015 zijn nieuwste vlaggenschip tablet; de Xperia Z4 Tablet. Dit model is weer iets verbeterd ten opzichte van de veelgeprezen Xperia Z2 Tablet en komt met Android 5.0 Lollipop. Wij hebben tijdens MWC 2015 kort de tijd gehad om met het nieuwe model te spelen en delen in dit artikel onze eerste indrukken.

Sony Xperia Z4 Tablet

Sony laat ons meteen weten dat de Xperia Z4 Tablet geen opvolger van de Xperia Z2 Tablet is. Het oude model blijft te koop en het nieuwe model wordt voornamelijk gericht op zakelijke gebruikers. Sony levert dan ook een toetsenbord-cover mee en bovendien wordt er alleen een 4G-versie in Nederland gelanceerd. Voor dit totaalpakket moet echter wel flink in de buidel getast worden; 749 euro moet ervoor betaald worden.

Dat gezegd hebbende is het wel duidelijk dat Sony met een premium tablet komt. De Xperia Z4 Tablet is van alle features en functies die je kunt wensen voorzien. De tablet komt met een 10.1-inch ips lcd-display dat voorzien is van een 2.560 bij 1.600 pixels resolutie, 3GB aan werkgeheugen, 64GB aan opslaggeheugen, een microSD-kaartlezer om dit geheugen uit te breiden, een microUSB-poort en natuurlijk Android 5.0 Lollipop met daar overheen de eigen skin van Sony. Ook aan de camera’s is weer extra aandacht besteed, met een 8 megapixel variant aan de achterzijde en een 5.1 megapixel webcam aan de voorzijde. Maar, voldoet dit alles ook aan de verwachtingen?

Sony-Xperia-Z4-Tablet-hands-on-6

We hebben het niet kunnen testen maar zoals de voorgaande generaties is de Xperia Z4 Tablet bestand tegen water en stof. Je kunt dit model dus onder de kraan afspoelen en zonder zorgen op de eettafel leggen. Qua design is er echter weinig veranderd, al is de tablet wederom lichter en dunner. De tablet meet 167 x 254 x 6.1 millimeter en weegt 393 gram, wat voor een 10.1-inch tablet bijzonder weinig is. De tablet ligt dan ook comfortabel in de hand, al is met één hand bedienen door het formaat niet echt een optie.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-hands-on

Het scherm is wellicht het meest indrukwekkende van de Xperia Z4 Tablet. Sony stond al bekend om zijn schermen met prima kleurweergave en een hoge helderheid, en ook bij dit model wordt die reputatie in stand gehouden. De tablet biedt een haarscherpe weergave van onder meer media en websites, geeft overtuigende en natuurlijke kleuren weer, en kan qua helderheid hoog genoeg afgesteld worden om ook in feller verlichte omgevingen comfortabel te kunnen werken.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-hands-on-5

De prestaties moeten in deze prijsklasse natuurlijk niet te wensen overlaten en ook op dit vlak scoort de Xperia Z4 Tablet voldoende punten. De Snapdragon 810-chip zorgt voor indrukwekkende prestaties, ook bij grafische intensieve games en tijdens de navigatie door Android 5.0 Lollipop. Alles wordt zonder haperingen of lags, zeer vloeiend en strak, weergegeven. Sony heeft Android overigens grotendeels met rust gelaten en legt de focus meer op de eigen SEN-apps die toegang bieden tot diensten van het bedrijf zelf.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-hands-on-3

Ook wat betreft de aansluitingen is de Xperia Z4 Tablet goed uitgerust. Zo kun je het opslaggeheugen met een microSD-kaart uitbreiden en biedt de microUSB-poort mhl-ondersteuning waardoor je een extern display of een projector aan kunt sluiten, ideaal voor zakelijke gebruikers ook weer. Middels WiFi en Bluetooth is draadloze communicatie mogelijk en Bluetooth wordt dan ook gebruikt om verbinding te maken met de toetsenbord-cover die standaard meegeleverd wordt. Deze slanke en lichte cover beschikt over een QWERTY-toetsenbord en een touchpad. Dit is dus ook los van de tablet te gebruiken aangezien de verbinding draadloos is. De toetsen bieden een comfortabele feedback, krijgen voldoende ruimten en zijn dus prima geschikt voor het tikken van langere teksten. Middels het touchpad verschijnt er een cursor op de Android tablet, waarmee het geheel zoals we van een laptop gewend zijn bediend kan worden. De cover beschikt daarbij over een microUSB-poort waarmee de batterij opgeladen kan worden.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-hands-on-4

Al met al moeten we zeggen dat de Sony Xperia Z4 Tablet een echte premium tablet is waar maar weinig over te klagen valt. Op nagenoeg alle vlakken gooit Sony hoge ogen. Maar, dat mag kijkend naar de prijs van 749 euro ook wel. Zoals Sony het zelf aangeeft; dit model is voor consumenten die een high-end tablet zoeken en voor zakelijke gebruikers die hun laptop willen vervangen. Wil je het beste van het beste op het gebied van Android dan kunnen we op basis van deze voorlopige test zeggen dat je met de Xperia Z4 Tablet een prima model hebt. Echter, kun je het zonder toetsenbord-cover stellen? Dan is de Xperia Z2 Tablet nog steeds één van de betere Android tablets die je kunt kopen, voor een prijs die een stuk lager ligt.

 • Delen:
Sony Xperia Z4 Tablet
Android Lollipop (5.0)
Sony Xperia Z2 Tablet
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Casper
  08 april, 2015 om 11:32

  Hallo,

  Ik ben van plan om deze tablet te gaan kopen.
  Maar ik had er nog wel een vraagje over; Is het mogelijk om het beeld van je playstation 4 te streamen naar deze tablet? Want ik weet dat het mogelijk is met de sony Z telefoons..

  • david
   12 juli, 2015 om 8:07

   Casper, ja dit gaat

  • Daniel
   26 oktober, 2015 om 22:55

   Ja zekers, Zorg wel voor een goede router.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.