Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

MWC 2015 in Barcelona: “En, was het wat?”

Geschreven door
Geplaatst op6 maart 2015, 12:47 CategorieOpinie

“En, was het wat?” Dat is zo’n beetje de vraag die mij de laatste paar dagen meer dan 100 keer gesteld is, zowel door vrienden en familie als de rest van de de Nederlandse tech-pers waarvan 50 procent natuurlijk gewoon dezelfde vlucht terug had als Martijn en ik. Het antwoord zou dus nu een standaard riedeltje moeten zijn, maar is dat niet helemaal het geval. Genoeg reden om dus even achter de computer te gaan zitten en het proberen uit te schrijven, en natuurlijk dan ook maar meteen met jullie te delen.

Barcelona zelf is natuurlijk te gek, persoonlijk is het een van mijn favoriete steden in Europa. In de wereld zelfs. Zeker in deze maanden is het klimaat daar erg aangenaam, en wij hebben dan ook de 5 dagen dat we daar waren keurig in ons overhemd en zonder jas kunnen rondlopen. En ’s avonds is er zoveel gezelligheid en rumoer dat je niets anders kunt dan de zuid-Europeaan uithangen en pas rond een uurtje of negen je zorgen beginnen te maken over welke tapas je straks waar gaat bestellen. En dan is er natuurlijk nog die boulevard en dat strand, waardoor je jezelf hardop hoort afvragen of die presentatie van Huawei wel de moeite waard zal zijn… Gelukkig zijn Martijn en ik van het type dat zichzelf wel een pleziertje gunt, en dus hebben wij ons perfect vermaakt in Barcelona. Heerlijk gegeten, bij de beste tapastent in Barcelona en een hamburger in de zon aan de boulevard met uitzicht over het strand. Dat was dus wel wat…

Qua tablet-gerelateerd nieuws was het echter een minder groot feest, er was niet heel gek veel aandacht voor onze favoriete categorie. Hoewel er best her en der wat nieuws was te ontdekken was er bijvoorbeeld ook tijdens geen van de persconferenties ruimte ingeruimd om daadwerkelijk wat te zeggen over de nieuwe tablets. Zo waren we natuurlijk keurig aanwezig bij de persconferentie van Huawei maar ontdekten we hun nieuwe MediaPad X2 tablet toch echt pas in de mediaruimte na de persconferentie. En zo was er wel meer dat we gewoon moesten ontdekken door de beurs af te struinen en onze ogen goed open te houden tijdens de verschillende stand-bezoekjes.

Huawei-MediaPad-X2-hands-on-2

Dat wil niet zeggen dat er geen interessante apparaten aanwezig waren hoor, al zien we de markt wel duidelijk steeds meer de phablet kant opgaan. Phablet is dus kennelijk echt een woord waar we aan moeten gaan wennen en ook het schuingedrukt maken van de term zal in de nabije toekomst verleden tijd worden. Phablets dus. Alle vlaggenschepen zijn bijna phablets te noemen, en als ze net niet in die categorie vallen dan blijven het alsnog enorme telefoons. Voor mij is de categorie in ieder geval minder duidelijk dan puur een 5.4 inch schermformaat-grens. De nieuwe Samsung Galaxy S6 Edge is misschien net te klein voor een phablet, een prachtig mooi ding is het in ieder geval wel. Vooral in het Emerald (lees: British Racing) green. Of de, beter in de beschrijving vallende, LG Flex 2, ook heel mooi. Misschien nog wel het meest interessante op phablet-gebied zijn de enorme stappen die aan de onderkant van de markt gemaakt worden; Alcatel komt met de Idol 3, een phablet die voor 299 euro een hoop te bieden heeft. Een mooi scherm, prima camera en goede audiofaciliteiten. Met een skin die mij persoonlijk niet echt in de weg zit en met een prijskaartje waardoor een Sim-only opeens wel erg interessant wordt voor een hoop mensen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit apparaat was voor mij persoonlijk misschien nog wel de grootste verassing van de beurs.

Alcatel-Idol-3-3

Natuurlijk hebben we nog veel meer dingen gezien, zoals de Sony Xperia Z4 tablet die waarschijnlijk voor de meeste mensen te duur zal zijn (maar een mooie tablet is het wel!), de Dell Venue 8 7000 met zijn mooie scherm en gimmicky camera en de HP Pro Slate. Vooral de laatstgenoemde is een interessante machine, het is een van de weinige 12-inch apparaten op de markt en de Duet Pen waarmee je gewoon op papier kunt schreven en schetsen terwijl dat allemaal simultaan ook digitaal beschikbaar is op de tablet heeft de architect waarmee ik mijn kantoor deel enthousiast.

Soms moet ik wat dingen langer laten zakken en verwerken voordat ik de waarde zie van de ontwikkelingen. De kans om dus nu al wat te durven zeggen over de nieuwe processoren die we gezien hebben laat ik aan me voorbij gaan. Hetzelfde geldt voor de accessories en wearables, ik weet nog niet wat blijft ‘plakken’ in mijn hoofd, of aan mijn pols.

Dell-Venue-8-7000

Hoe dan ook, Barcelona was een heerlijk avontuur. Als ik daar volgend jaar op terugkijk dan hoop ik de mooie dagen te herinneren waarop wij als koningen gegeten en gedronken hebben. Of het bezoek aan de dierentuin van Barcelona waar ook de Spaanse stokstaartjes minstens net zo grappig en geniaal zijn als de stokstaartjes waar ik me als kind in dierenpark Emmen al aan stond te vergapen. Technologie is nog in volle ontwikkeling, en volgend jaar zijn er weer nieuwe dingen die we tijdelijk tof zullen vinden. De andere herinneringen blijven hopelijk een stuk langer favoriet.

Een overzicht van al het nieuws vanaf MWC 2015 vind je in ons MWC archief. De phablets en tablets die tijdens MWC gepresenteerd zijn vind je reeds in onze tablet database.

  • Delen:

Reacties

  1. Ron
    08 maart, 2015 om 11:55

    Was de MWC dit jaar niet vooral een feestje van de introductie van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge ?
    Enkele jaren geleden draaide het nog volledig om de “nieuwe” tablets, maar die hype lijkt nu een beetje over en de wearables pakken het niet echt over.
    Blijft over de Phones en Phablets!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.