Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ResearchKit: doe mee aan medische onderzoeken

Geschreven door
Geplaatst op9 maart 2015, 21:38 CategorieApple

Tijdens het Apple event van vanavond stond de Apple Watch natuurlijk in de schijnwerpers, maar voor gezondheid en de medische kant was ook veel aandacht. Niet alleen kan de Apple Watch veel data leveren over hoe sportief of juist niet sportief je bent, Apple wil vanaf nu ook medische onderzoeken helpen, door middel van ResearchKit.

Data verzamelen

Een van de lastigste onderdelen van het doen van onderzoek is het vinden van testpersonen. Onderzoekers schrijven duizenden mensen aan, maar krijgen slechts een paar reacties. Ook op de universiteit waar ik studeer, wordt ook veel moeite gedaan om testpersonen te vinden. ResearchKit gaat onderzoekers helpen met het verzamelen van zoveel mogelijk data uit onderzoeken.

ResearchKit

ResearchKit is namelijk een framework waarmee onderzoekers, op dit moment doen vooral universiteiten mee, kleine onderzoekjes kunnen versturen naar iPhone-gebruikers. Het voorbeeld dat gegeven wordt is onderzoek naar de ziekte van Parkinson: door proefpersonen in hun iPhone te laten praten kunnen trillingen opgemerkt worden die belangrijk kunnen zijn in onderzoek naar de ziekte. Ook worden testjes uitgevoerd waarbij proefpersonen zo snel mogelijk op een vlak links moeten tikken, en vervolgens rechts.

Privacy

Wat natuurlijk meteen in je opkomt is privacy. Apple lijkt dit netjes geregeld te hebben: wie mee wil doen aan een onderzoek moet dit eerst bevestigen met een handtekening. Bovendien wordt aangegeven wie de studie uitvoert en krijgt Apple zelf geen inzicht in de data.

Beschikbaar als apps

De onderzoeken die mogelijk gemaakt worden door ResearchKit zijn te vinden in de App Store als losse apps en gratis te downloaden, zoals Parkinson mPower. Ontwikkelaars van deze apps kunnen gebruik maken van het ResearchKit framework, dat beschikbaar is als Open Source pakket zodat niet alleen de ontwikkelaar en de afnemer van de studie er wat aan heeft. Ontwikkelaars kunnen bovendien gebruik maken van data uit HealthKit, mits de gebruiker daarvoor toestemming geeft natuurlijk.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.