Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Archos 101 Oxygen

Geschreven door
Geplaatst op27 maart 2015, 15:27 CategorieReviews

Archos is een Franse fabrikant die de laatste jaren hard zijn best doet om van het lijstje B-fabrikanten te verhuizen naar het linkerlijstje waar we de A-fabrikanten terugvinden. Met zijn nieuwste tablet, de Archos 101 Oxygen, leggen ze de eigen lat weer wat hoger en komen ze met een tablet die voorzien is een scherm met hoge resolutie, een quad-core processor en 2GB werkgeheugen. Niets te schokkend maar ook zeker niet meer een tablet die de absolute ondergrens van specificaties op lijkt te zoeken, al kan het prijskaartje van 199 euro daar voor een klein beetje verwarring zorgen.

Archos 101 Oxygen – specificaties

Archos 101 Oxygen
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Rockchip RK328 1.8GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, 2 x microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2.0MP Webcam en 5.0MP camera
Accu 7000 mAh Lithium Polymer

Bovenstaande specificaties zitten verwerkt in een tablet van 570 gram en een behuizing die afmetingen van 240 x 172 x 10 millimeter kent. De Archos 101 Oxygen moet in de Nederlandse winkels te koop zijn voor rond de 200 euro.

Archos 101 Oxygen – hardware en design

Zoals wel vaker het geval is bij fabrikanten uit deze categorie lijkt het design van de Archos 101 Oxygen ingekocht te zijn bij een grote Chinese fabrikant, die op basis van een BTO (Build to Order) lijst een logo op een bijhuizing kan printen en het een daarmee een product van fabrikant X kan maken, in dit geval Archos. Nu is dat niet per se heel negatief maar je voelt het generieke van deze tablet wel afdruipen. Dit ondanks dat er voor een leuke afronding aan één van de lange kanten is gekozen en de kleur een fijn matzwart is in plaats van het nog generieke aluminiumgrijs. De tablet ligt redelijk comfortabel in de hand en voelt ook hoogwaardig genoeg aan, wat zeker een pluspunt is.

Archos-101-Oxygen-review-design

In de bovenste lange kant zitten alle poorten op een rijtje verwerkt, net boven de stereospeakers en de webcam. De glazen voorkant beschermt het ips-paneel en een plastic zijkant verbindt de voorkant de metalen achterkant. De matzwarte achterkant scoort extreem hoog op onze vingerafdrukmeter, de super wetenschappelijke test die wij met onze eigen hand uitvoeren. Een hand die net een vers afgebakken croissant heeft vastgehouden.

Archos-101-Oxygen-review-design-2

Display

De Archos 101 Oxygen is voorzien van een ips-paneel met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Op een 10.1-inch display vertaalt dat zich naar een pixeldichtheid van ongeveer 224 pixels per inch, en dat is helemaal niet gek! Er zijn schermen met een hogere pixeldichtheid maar voor de meeste toepassingen is dit scherm meer dan scherp genoeg en zul je moeite hebben de kartelrandjes (de individuele pixels) in tekst te kunnen zien, maar herken je juist wel extra veel detail in foto’s. Wat dat betreft zit het dus zeker goed.

Archos-101-Oxygen-review-scherm

Het scherm is van aardige kwaliteit maar tegelijkertijd ook niet heel veel beter dan een scherm van een echte budgettablet. Het is vooral de kalibratie van het kleurenspectrum dat wat ons betreft een beetje aan de gele kant is uitgevallen, maar dan wen je wel rap aan. Het scherm ligt best ver onder de glasplaat en dus heeft deze tablet relatief veel last van reflecties op het scherm. Een gebrek aan een oleophobic coating maakten mijn extreem vette vingers ook weer pijnlijk duidelijk. De kijkhoeken zijn echter heel aardig maar als het gaat om contrast (onder gemiddeld) en schermhelderheid (voldoende voor binnenshuis) gaan we al snel weer terug richting een gemiddeld zesje… In dat opzicht had deze Archos 101 Oxygen zomaar een Nederlandse in plaats van Franse tablet kunnen zijn.

Connectiviteit

De Archos 101 Oxygen is voorzien van een vrij standaard aanbod aan aansluitingen, zeker als we kijken in welke categorie deze tablet te koop is. Dat is interessant om eens te noemen, want het lijkt een soort omgekeerde correlatie te bestaan tussen segment en aantal aansluitingen; hoe goedkoper de tablet is, des te meer aansluitingen er beschikbaar zijn. Duurdere tablets lijken meer beperkingen en ‘keuzes voor de gebruiker’ te durven maken. De Archos 101 Oxygen is in ieder geval voorzien van:

 • MicroSD
 • MicroHDMI
 • 2 x MicroUSB 2.0 (een OTG)
 • Wifi b/g/n 2.4 GHz
 • Bluetooth 4.0

Archos-101-Oxygen-review-aansluitingen

Dat er een dubbele microUSB-poort beschikbaar is op deze tablet is natuurlijk verreweg het meest bijzondere, en iets dat ik nog niet eerder heb gezien op een Android tablet. Dit heeft natuurlijk wel een paar voordelen als het gaat om aansluiten van extra apparatuur, al moet ik wel zeggen dat ik in de praktijk nog nooit iemand met een USB hub heb zien zitten om zowel een bedraad keyboard en muis of externe schijf verbonden te houden. Aan de andere kant; je kunt op deze manier wel opladen en een extra apparaat gebruiken. Er zijn laptops (ugh nieuwe Macbook!) die daarvoor al een adapter nodig hebben.

Speakers

De speakers van de Archos 101 Oxygen zijn aan de voorkant van de tablet verwekt, in de rand net onder de webcam en boven het display. Dit zorgt ervoor dat het geluid direct richting de gebruiker gestuurd wordt, wat zonder meer een positieve impact heeft op de kwaliteit van het geluid. Qua volume is het ook een best knappe tablet te noemen, en zelfs bij hogere volumes blijft de vervorming van het geluid goed binnen de perken. Natuurlijk blijven het wel gewoon tabletspeakers en dus mag je niet al te veel bass of detail in de hoge tonen verwachten, maar dat is natuurlijk meer een natuurkundige beperking dan een gebrek aan kwaliteit van de hardware.

Camera’s

De cameras op de Archos 101 Oxygen zijn redelijk goed, maar geen hoogvliegers. Maar redelijk goed is voor een tablet al bovengemiddeld, want de meeste camera’s zijn ronduit slecht. De 5.0 megapixel camera aan de achterkant is meer dan goed genoeg om voor social media een kiekje te nemen, zeker als je de nodige filters over het beeld gooit. De webcam is van mindere kwaliteit maar toch nog meer dan goed genoeg voor het voeren van een videogesprek. Kortom, hier kunnen we eigenlijk niet over klagen.

Accuduur

De forse 7000 mAh accu is ervoor verantwoordelijk dat de Archos 101 Oxygen zo’n 9 uur meekan op een enkele lading. Dit is ongeveer een uur minder dan de standaard van 10 uur maar voor de meeste gebruikers is dit nog meer dan genoeg om de tablet om de dag op te moeten laden, veelgebruikers zullen dat iedere dag moeten doen. Natuurlijk hadden we graag iets meer accuduur gezien maar echt negatief kunnen we niet zijn over de negen uur.

Archos 101 Oxygen – software

De Archos 101 Oxygen draait op Android 4.4. KitKat. Dit is niet de nieuwste versie van Android en hoewel dat jammer is had je er toch niet gek veel van kunnen zien, want net zoals zoveel fabrikanten heeft Archos een eigen skin over Android heen gelegd. Ondanks dat het niet de nieuwste versie van Android is heeft Archos wel de goedkeuring van Google gekregen en dus heb je beschikking over alle Google apps en diensten. Deze Google apps en diensten worden los van de algemene versie up-to-date gehouden door Google zelf en dus heb je in beginstel dus ook met deze versie gewoon toegang tot alle moderne mogelijkheden van Google’s Android.

Archos-101-Oxygen-review-software

De skin van Archos is overigens niet al te ingrijpend, het heeft vooral impact op een de achergronden en widgets die standaard beschikbaar zijn. En natuurlijk zijn er ook een paar apps die ‘meegeleverd’ worden bij de Archos. Zo vind je onder andere en leuk spel (World of Goo, aanrader!) en een Office pakket. Echt heel veel bijzonderheden zijn er verder eigenlijk niet te melden over de Archos-skin, en een skin die niet in de weg zit is natuurlijk beter dan een skin waar we wel veel over te klagen hebben.

Archos-101-Oxygen-review-skin

Het moet overigens gezegd worden dat Archos geen al te beste reputatie heeft op het gebied van het uitbrengen van Android-updates. Als consument doe je er beter aan om ervan uit te gaan dat dit de versie is waar je het mee moet doen, en dus moet je niet gaan zitten wachten op een update naar Android 5.x Lollipop.

Archos 101 Oxygen – in gebruik

De tablet voldoet gewoon aan alle standaard eisen die je bij een tablet kan hebben. Persoonlijk vind ik de tablet niet extreem aantrekkelijk om te zien en als je hem dan eenmaal oppakt dan is het duidelijk niet de meest uit- of doorontwikkelde behuizing; een gevolg van zo’n standaard ingekocht design. Hierdoor nodigt de tablet iets minder uit tot gebruik dan de wat luxere modellen op de markt. Dit is echter alleen relevant voor een tablet-reviewer zoals ondergetekende want ook wij weten wel dat niet ieder huishouden beschikking heeft over een ‘stapeltje’ tablets. In het algemeen is de tablet met zijn gemiddelde scores op alle vlakken dus gewoon een prima ding, en zijn vooral de taken en apps die je als gebruiker prefereert van grootste impact op het daadwerkelijke plezier en gebruik, en dat is erg positief. Het is natuurlijk alleen maar goed als je de tablet zelf vergeet en helemaal op kan gaan in je favoriete game, je Facebook feed of in een live-blog van een nieuws-event.

Archos-101-Oxygen-review-gebruik

Prestaties

De quad-core Rockchip-processor in combinatie met de 2GB aan werkgeheugen is meer dan prima in staat om de meeste dingen die je met een tablet wilt doen aan te drijven. Ondanks dat we het hier niet over een echt bekende fabrikant hebben heeft Rockchip gewoon een prima motortje in huis hier, want tijdens ons praktijkgebruik hebben we eigenlijk geen noemenswaardige beperkingen gezien of ondervinden van de processor. Browsen, social media en e=mail-verwerking gaan extreem soepel, maar ook de wat zwaardere taken zoals gamen en het browsen op het web gingen meer dan soepel genoeg. Een echte gamer doet er waarschijnlijk beter aan om een andere tablet te kopen, want voor bepaalde Tegra- en Qualcomm-processoren zijn er ingebouwde optimalisaties aanwezig in bepaalde games, die moet je wel missen bij deze Rockchip. Echter, te spelen zijn de meeste grafisch intensieve games zeker.

Archos 101 Oxygen – conclusie

Een prima tablet met een gemiddelde score op zo’n beetje elk front, een tablet die je tijdens het gebruik van je favoriete apps en games vergeet. Dat resulteert dus in een positief oordeel. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering, vooral de behuizing en het scherm kunnen een stukje beter. Maar met de Archos 101 Oxygen heeft Archos een goed betaalbare 10.1-inch tablet op de markt die met 199 euro goed betaalbaar en prima inzetbaar is als tablet in menig huishouden.

Minpunten

 • Standaard en saai design
 • Reflectie- en vingerafdrukgevoelig scherm
 • Geen garantie voor Android 5.0 Lollipop

Pluspunten

 • Hoge resolutie scherm
 • Prima prestaties
 • Goede geluidskwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Archos 101 Oxygen
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Andrew
  27 maart, 2015 om 20:03

  Lijkt erop dat deze in verhouding een hele smalle bezel heeft, dat is iets waar ik me mateloos aan erger bij de meeste andere merken, een hele brede bezel.. Mijn oude Xoom (die nu echt aan vervanging toe is) heeft hele smalle bezels, ben nog eigenlijk geen tablet tegengekomen die zulke smalle bezels heeft, jammer genoeg dus..

 2. Hannes Minkema
  17 februari, 2017 om 12:03

  Zojuist binnen: de Archos Oxygen 101b met Android 6.0 (!) en 32GB opslag (!) voor 159 euro. Heerlijk snel, prachtig beeld, fijn scherm. Met een goede screen protector is het vingerafdrukken’probleem’ weg. Wat een waar voor je geld!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.