Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een tablet of een laptop kopen: Wat is de beste keuze?

Geschreven door
Geplaatst op7 april 2015, 15:39 CategorieTablet Tips

Het is een vraag die we nog dagelijks gesteld krijgen; moet ik nu een tablet of een laptop kopen? Het antwoord is echter niet geheel eenvoudig omdat de twee productgroepen elkaar inmiddels overlappen door de komst van hybride tablets en zogenaamde convertibles. In dit artikel proberen we je een passend antwoord te geven.

De tablet

De tablet is inmiddels een bekend begrip maar het begrip wordt eigenlijk alsmaar breder. Een tablet is, in onze optiek, een apparaat dat zo groot is als het display en waarin alle componenten verwerkt zitten. Je hebt geen fysiek toetsenbord tot je beschikking en bent dus aangewezen op het touchscreen waarmee alles gedaan kan worden. Om toch wat extra duidelijkheid te verschaffen wanneer we het over hybriden of convertibles hebben gebruiken we vaak de term ‘stand-alone tablet’ om een pure tablet aan te duiden. Een tablet wordt dus bediend middels het touchscreen, beschikt over diverse aansluitingsmogelijkheden en draait op Windows, Android of iOS. Het formaat kan verschillen; zo heb je tablets met een formaat van 7-inch maar ook tablets met een formaat van 13-inch.

Asus-MeMO-Pad-8-review-display

De laptop

De laptop bestaat al een stuk langer dan de tablet en het meest kenmerkende is natuurlijk het fysieke toetsenbord dat in een laptop verwerkt zit. Laptops hebben een zogenaamde clamshell-design; het apparaat kan dichtgeklapt worden en is daardoor eenvoudiger mee te nemen. Laptops komen veelal in formaten van 12-inch tot 17-inch en zijn daarbij gemiddeld groter dan een tablet. Onder de motorkap zijn de meeste laptops wat rijkelijker uitgerust dan tablets; met krachtigere processoren en meer opslaggeheugen en werkgeheugen. Ook op het gebied van besturingssystemen zien we duidelijke verschillen. Laptops draaien in 90 procent van de gevallen op Windows. Laptops van Apple draaien op Mac OSX en Android-laptops zijn er nog niet veel.

Lenovo-Yoga-2-Pro-laptop-modus

Hybriden en convertibles

Je hebt de termen ‘hybride’ en ‘convertible’ vast en zeker voorbij zien komen en deze productgroepen zorgen voor een grijs gebied tussen de laptop en de tablet. De termen worden door elkaar gebruikt maar in principe is een hybride een tablet die uitgerust kan worden met een keyboard-dock waardoor het geheel een laptop vormt. Een convertible is een laptop die door een flexibel scharnier in verschillende modi gebruikt kan worden. Zo is het bij sommige convertibles mogelijk het display 360 graden te draaien waardoor het geheel in een ‘dikke’ tablet omgetoverd wordt. Deze productgroepen bieden dus de voordelen van een tablet en de voordelen van een laptop, natuurlijk met een aantal compromissen. Zo zijn deze apparaten vaak een stuk zwaarder en dikker dan tablets, zijn de componenten minder krachtig dan in laptops en zijn ze ook duurder dan een stand-alone tablet of laptop. Lees  meer over het verschil tussen een tablet en een convertible of hybride.

Urban Armor Gear Scout-Surface-Pro-3-4

Accessoires

Maar, ook de stand-alone tablet is tegenwoordig relatief eenvoudig als (soort van) laptop te gebruiken. Zeker de populairdere modellen, bijvoorbeeld de tablets van Samsung en Apple, kunnen voorzien worden van accessoires waarmee het gebruik richting dat van een laptop gaat. Denk aan een keyboard (cover of dock) en een stylus.

Logitech-Keys-To-Go-review

Gebruik

Het gebruik of je beoogde gebruik is bepalend voor de keuze; een laptop? een tablet? een tablet met accessoires? of een hybride of convertible? Over het algemeen kunnen we stellen dat stand-alone tablets het meest geschikt zijn voor diegenen die mobiel willen zijn, vooral content en media consumeren en het meeste doen middels bediening van het touchscreen. Een laptop is met name geschikt voor diegenen die veel verwachten van de prestaties en het geheugen, productief willen werken in (met name) desktopprogramma’s, en mobiliteit relatief belangrijk vinden. Het tikken op een volwaardig toetsenbord (dat vastzit aan het scherm en dus altijd direct te gebruiken is) is immers een stuk comfortabeler, zeker wanneer je dit dagelijks meerdere malen doet. Natuurlijk zijn, er zoals we in het begin al aangeven, compromissen mogelijk. De Microsoft Surface Pro 3 is een goed voorbeeld want deze tablet is in een handomdraai om te vormen tot volwaardige laptop, mede dankzij de laptop-specificaties die we onder de motorkap terugzien. Ook Lenovo heeft verschillende Yoga-convertibles die je het gebruik van een tablet bieden (wanneer deze modi ingeschakeld wordt) maar je ook een volledige laptop met krachtige componenten bieden.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-gebruik-2

Tablet of laptop?

De keuze voor een tablet of een laptop (of iets daar tussenin) is dus niet voor iedereen hetzelfde en grotendeels afhankelijk van je verwachtingen, je gebruik en de content die geconsumeerd of geproduceerd wordt. Naast bovenstaande informatie proberen we je met onderstaande punten iets verder op weg te helpen.

 • De ppi (pixels per inch, en dus simpel gezegd resolutie) ligt bij tablets gemiddeld een stuk hoger dan bij laptops. Het ultieme scherm, en dus de betere kijkervaring, vind je vaak op een tablet. Laptops blijven op dit vlak nog iets achter en voor hoge resolutie schermen op laptops moet relatief veel betaald worden.
 • Laptops bieden meer controle over de content dan tablets. Een tablet moet bediend worden middels touch en het invullen en opmaken van je Excel-bestand gaat dan simpelweg wat langzamer dan op een laptop. Een laptop (met muis of trackpad) biedt meer nauwkeurige controle over content, met name in productieve programma’s of apps. En dan hebben we het nog niet eens over de keyboard-shortcuts die laptops bieden.
 • Tablets zijn lichter, dunner en kleiner dan laptops (natuurlijk met uitzonderingen). Als mobiliteit erg belangrijk is, en je het apparaat er zo nu en dan bij wilt pakken om snel iets te doen, dan is de tablet een ideale keuze. De gemiddelde laptop weegt momenteel nog steeds vier tot vijf keer zoveel als de gemiddelde tablet. Daarbij; er zijn vele 7-inch tablets die je even in je tas of zak stopt, een 7-inch laptop bestaat niet.
 • Hoewel tablets met steeds meer aansluitingen uitgerust worden is op dit vlak de laptop in de meeste gevallen nog steeds te winnaar. Laptops komen over het algemeen met volwaardige HDMI- en USB-poorten, terwijl tablets het met micro-versies van deze poorten moeten doen. Ook het aantal poorten dat je tot je beschikking hebt is op een laptop vaak groter. De wat duurdere modellen komen daarbij met extra poorten, bijvoorbeeld voor het ethernet of een miniDisplayPort.
 • De processorkracht hebben we hierboven al kort aangestipt maar is een belangrijk punt. Laptops van drie jaar terug bieden vaak nu nog betere prestaties dan de gemiddelde tablet van nu. Tablets zijn licht, dun en mobiel en krijgen dus vaak lichtgewicht processoren en kleine hoeveelheden opslaggeheugen en werkgeheugen. Maar, heeft een tablet, voornamelijk bedoeld voor de consumptie van media, wel een krachtige processor nodig? Dit is weggelegd voor de laptop, het apparaat waarmee desktopprogramma’s en grafisch intensieve toepassingen gedraaid kunnen worden.
 • Het opslaggeheugen van een tablet is over het algemeen een stuk kleiner dan dat van een laptop. Tablets beginnen bij 4GB/8GB aan opslaggeheugen, terwijl laptops vaak bij 128GB beginnen. Tablets komen momenteel met maximaal 64GB/128GB aan opslaggeheugen, terwijl de duurdere laptops boven de 1TB kunnen gaan.
 • Ben je helemaal in-to de apps en gebruik je eigenlijk helemaal geen desktopprogramma’s meer? Dan is een tablet een interessante optie. Laptops zijn grotendeels nog afhankelijk van desktoptoepassingen, welke ook de kracht van een laptop vereisen. Apps zijn ontwikkeld voor tablets (en smartphones) en bieden dus een optimale touch-ervaring en vereisen veel minder rekenkracht.
 • Kijkend naar de browser is het de vraag wat je hierin doet. Ben je afhankelijk van de browser omdat je hierin je administratie bijhoudt, je werk doet of juist games speelt? Dan is de laptop momenteel in de meeste gevallen een betere keuze. Het mobiele web (browsers op tablets en websites) en het intensieve gebruik van de browser gaan nog niet 100 procent hand in hand (onder meer door het gebrek aan Flash-ondersteuning, het kleinere scherm en de touch-bediening) en daardoor schakelen velen van ons voor bepaalde taken graag nog terug naar de laptop of desktop. Daarbij is het meeste dat online te doen is tegenwoordig middels een app op een tablet ook te doen, al moeten beginnende tabletgebruikers die de overstap van een laptop maken wel eerst goed onderzoeken of hun activiteiten ook een app-vorm uitgevoerd kunnen worden.
 • Het is afhankelijk van het model en de verschillen in de markt zijn behoorlijk groot maar over het algemeen is de batterijduur van tablets iets langer dan van laptops. Een gemiddelde tablet gaat 8-10 uur mee op een volle lading, terwijl de gemiddelde laptop 5-7 uur meegaat. Voor de lange werkdagen een aspect om rekening mee te houden.
 • Games zijn wellicht het meest lastige om mee te nemen want het antwoord op de vraag laptop of tablet is afhankelijk van de games die je speelt. Er gaat niks boven een krachtige laptop voor de echte gamer en de Angry Birds- of Farmville-spelletjes zijn prima te spelen op een tablet. Alles daar tussenin is lastig te definiëren. Er zijn in de app stores voor tablets veel grafisch intensieve games te vinden en de meeste middenklasse en high-end tablets hebben hier geen enkel probleem mee. Let wel dat de goedkopere laptops waarschijnlijk in alle gevallen niet de juiste optie zijn als je van games houdt. Deze kunnen niet omgaan met de touch-games (door ontbreken touch of ondersteuning apps) uit de app stores en hebben niet voldoende kracht voor desktopgames.
 • En dan hebben we natuurlijk de prijs nog maar eigenlijk is dit niet het belangrijkste aspect. Tablets zijn te koop (als je kwaliteit zoekt) vanaf zo’n 150 tot 200 euro (voor kleine modellen), en laptops beginnen bij zo’n 350 tot 400 euro (met minimale specs en uitrusting). Je kunt het in beide productgroepen zo gek maken als je zelf wilt; er zijn stand-alone tablets voor bijna 1.000 euro en er zijn laptops voor ruim het dubbele. Daar tussenin zitten dus ook nog de hybriden en convertibles, variërend in prijs van zo’n 250-300 euro voor een instap-hybride met Android tot 1.300 euro voor een high-end Windows 8 convertible.

Meer informatie

Je ziet het; er komt meer bij kijken dan je denkt. Maar, over het algemeen kunnen we zeggen dat de stand-alone tablet echt een apparaat is waarmee je media consumeert en je het meeste via apps doet. De laptop is voor diegenen die productief willen werken en/of toepassingen gebruiken die extra kracht en opslaggeheugen vereisen. De hybriden en convertibles zijn voor sommige het ideale compromis tussen de voordelen van een tablet en de voordelen van een laptop.

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een tablet, een hybride of een convertible aanschaffen? Neem dan eerst ons artikel met vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet nog even door. Meer informatie over het kopen van een tablet vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

 • Delen:

Reacties

 1. Jilles
  13 september, 2017 om 17:21

  Jammer dat Chrome OS laptops niet genoemd worden, ze zijn goedkoop en tegenwoordig kun je daar ook Android apps op gebruiken en voor veel mensen is dit dit genoeg, alles draait on de browser en je OS is altijd up to date.

 2. Jan
  14 juni, 2018 om 11:12

  Goede dag,

  Ik zou graag een tablet willen kopen
  Mijn eis is dat een EXCEL bestand groot 5 Mb zeer snel te openen is.
  Mijn huidige tablet doet er bijna 20 minuten over.

  Wat kunt u mij aanraden? Welk Android tablet is geschikt?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.