Google claimt Android-malware gehalveerd te hebben in 2014

03 april 2015 1 Minuut 1 Reacties
android-malware

Google heeft aangegeven dat het een flinke slag heeft gewonnen in de strijd om malware op Android: Android-malware is namelijk gehalveerd in 2014. Volgens Google had ook slechts één procent van de Android-apparaten malware aan boord.

De strijd tegen Android-malware

Google heeft een flinke slag geslagen als het om het bestrijden van malafide software op Android-apparaten aankomt. Uit een nieuw verslag blijkt namelijk dat namelijk dat malware over heel 2014 met vijftig procent is afgenomen voor het platform. Verder geeft Google aan dat slechts één procent van alle Android-apparaten last heeft gehad van malware en wanneer het bedrijf enkel de applicaties meetelt die Android-gebruikers uit de Google Play Store halen, dan daalt dat percentage alweer naar 0,15 procent. Dat is behoorlijk laag.

Dit zijn natuurlijk brede getallen die zijn opgesteld volgens Googles eigen betekenis van Potentially Harmful Applications, daarom biedt Google een 44-pagina’s tellend verslag aan waar ook over randomsware en sms-fraude wordt gesproken. Deze stap richting een schoner Android is onderdeel van een grotere onderneming binnen Google, die het platform zo onschadelijk als mogelijk wil maken. Daarbij let Google bijvoorbeeld ook op schadelijke Chrome-extensies, voor je pc-browser, waarvan er ongeveer tweehonderd verwijderd zijn inmiddels.

Het verslag rept echter geen woord over de onlangs opgedoken kwetsbaarheid met betrekking tot WebView, die Google ook niet meer gaat patchen, “tenzij andere ontwikkelaars dat willen doen“. Google geeft aan dat de meeste moderne browsers dat probleem inmiddels wel verholpen werden en dat het niet zou werken om die updates voor allerlei toestellen vrij te geven, omdat het nog maar de vraag was of ze daadwerkelijk aan zouden komen. Hoe dan ook, het is goed om te weten dat Google actief malware verwijdert.

Reacties (1)