Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus Transformer Book T100 Chi

Geschreven door
Geplaatst op2 april 2015, 12:16 CategorieReviews

Asus heeft begin dit jaar drie nieuwe Windows hybrides aangekondigd in de Chi-lijn. Chi staat in dit geval voor de serie waarin een beetje extra aandacht is geschonken aan design en waar gebruik gemaakt wordt van luxere materialen (lees: metalen). Dit vertaalt zich overigens ook in een stuk dunnere tablets dan we gewend zijn van Asus. In de huidige Chi-lijn vallen de T90, T100 en T300. De laatstgenoemde is een hybride met een schermformaat van 12.5-inch, de T90 is een kleine 8.9-inch hybride en de T100 kiest de (gulden?) middenweg met een 10.1-inch scherm. In deze review gaan we deze 10.1 inch Transformer Book T100 Chi Windows-hybride bekijken.

Asus T100 Chi – specificaties

Asus T100 Chi
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3775 1.5GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 64 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, 1 x microUSB 2.0 en 1 x MicroUSB 3.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2.0MP Webcam en 5.0MP camera
Accu 7000 mAh Lithium Polymer

De Asus Transformer Book T100 Chi is net als zijn kleinere en grotere broers een hybride Windows 8 tablet, wat inhoudt dat het apparaat met een toetsenbord-dock geleverd wordt waardoor het geheel ook als laptop te gebruiken is. De Asus Transformer Book T100 Chi is vanaf deze maand in Nederland verkrijgbaar voor een prijs vanaf 449 euro, de T300 is al een tijdje te koop en kost 799 euro en de kleine T90 Chi komt helaas niet op de Nederlandse markt.

Bekijk ook de productpagina van de Asus Transformer Book T300 Chi

Asus T100 Chi – hardware en design

De Asus Chi-lijn is zoals gezegd de wat luxere stroming binnen het productaanbod, in het geval van Asus vertaalt dat zich vooral naar wat meer gebruik van metaal in de behuizingen en details zoals chamfered edges (beter bekend als de randjes die je rondom de iPhone 5 en 5s, en Note 4 vindt).

Asus-T100-Chi-review-design

De Transformer Book T100 Chi heeft als stand-alone tablet een gewicht van 570 gram en met dock een gewicht van 1060 gram. De afmetingen bedragen 265 x 174,5 x 7,2 mm voor de tablet met een dock dat 13,2 millimeter toevoegt. De metalen behuizing is afgewerkt in een mat donkerblauw dat vrij chique oogt, zeker in combinatie met de het mooi contrasterende glimmende, naakte, onderliggende aluminium dat je rondom de behuizing ziet. De tablet voelt premium aan en is in vergelijking met de concurrentie zeer slank te noemen, een pluspunt.

Asus-T100-Chi-review-totaal

Opvallend genoeg zijn de bezels, randen, rondom deze tablet nog vrij breed te noemen. Bij de meeste tablets die we als modern beschouwen zijn de randen een stuk smaller geworden, en als niet alle randen dun kunnen dan in ieder geval de randen rondom de lange kanten van een tablet. Hier worden alle kanten van de tablet nog omringd door een minstens duimdikke rand en daardoor oogt de tablet toch een stukje minder. Overigens moet er ook bijgezegd worden dat het scherm en het dock aardig aan elkaar ‘geplakt’ zitten wanneer het apparaat dichtgeklapt is. Het openkrijgen van het geheel, en dus het scherm rechtop zetten, kan soms een nagel en wat kracht kosten.

Toetsenbord-dock

Het toetsenbord-dock dat bij deze Asus Transformer Book T100 Chi hoort komt natuurlijk in dezelfde kleur als de tablet zelf, en er is zowaar ook weer voor metaal gekozen. Niet compleet want de onderkant van het toetsenbord is duidelijk van plastic, maar de binnenkant is van metaal, en dat is de plek waar je als gebruiker het meeste contact mee hebt. De toetsen op het dock zijn natuurlijk iets kleiner dan op een toetsenbord van volledig formaat, dat blijft nu eenmaal de beperking van een relatief kleine tablet. De toetsen zelf in zijn in de bekende eiland-stijl en liggen dus allemaal los van elkaar. De balans tussen weerstand en travel, de mate waarop een toets ingedrukt kan worden, is goed gevonden en dus is de type-ervaring op deze Asus Transformer Book T100 Chi heel aardig te noemen. Natuurlijk zie ik mezelf er geen boek op schrijven, maar na een kleine periode van gewenning kun je echt heel aardig uit de voeten met deze hybride.

Asus-T100-Chi-review-dock-2

De verbinding tussen toetsenbord-dock en tablet gaat met behulp van twee uitstekende delen waar de tablet in vast valt. Waar er in andere generaties van de Asus hybrides nog sprake was van een mechanisch systeem om de boel op z’n plek te houden is er tegenwoordig voor een magnetische verbinding gekozen. De uiteindelijke verbinding gaat overigens via bluetooth, dat is vooral mogelijk omdat er in het dock geen extra poorten of extra accu verwerkt zitten, zaken waar normaal gesproken een fysieke connectie tussen tablet en dock voor nodig is. Dit betekent dus overigens ook dat het toetsenbord los van de tablet te gebruiken is, al is de praktische inzetbaarheid daarvan misschien niet zo heel groot. De bluetooth-verbinding heeft overigens ook een klein nadeel want elke keer als het apparaat uit de slaapstand komt moet deze verbinding weer gelegd worden, wat soms even duurt.

Asus-T100-Chi-review-dock

Display

Het 10.1-inch ips-paneel met een resolutie van 1920 x 1200 pixels is standaard te noemen, en gelukkig is de standaard tegenwoordig meer dan prima. We hebben het hier dus over een mooi scherp scherm met goede kleurweergave, kijkhoeken die je vanuit elke normale hoek comfortabel laten werken, een boven gemiddeld hoog contrast en prima schermhelderheid waardoor je ook in feller verlichte omgevingen comfortabel kunt werken. Eigenlijk is het enige ‘negatieve’ dat te noemen over dit scherm dat de randen rondom het scherm zo breed zijn dat de boel wat ouderwetser oogt dan nodig is.

Asus-T100-Chi-review-display

Connectiviteit

De beschikbare poorten vind je allemaal op de tablet zelf. Zoals gezegd is het toetsenbord op dit gebied verder geen toegevoegde waarde. De poort die het meest opvalt is de de microUSB 3.0-poort, een poort die we nog niet vaak zien op een tablet of hybride. Deze modernste usb-versie heeft natuurlijk de nodige voordelen op het gebied van onder andere data-overdracht. De andere microUSB poort is gewoon 2.0. Naast de usb-poorten is de Asus Transformer Book T100 Chi ook voorzien van een microSD-kaartslot, een microHDMI-uitgang en kun je natuurlijk ook gewoon je 3.5 mm koptelefoon-plug ergens kwijt.

Asus-T100-Chi-review-aansluitingen

Speakers

De speakers in de Asus Transformer Book T100 Chi zijn niet heel bijzonder. Gelokaliseerd aan de zijkanten van de tablet wordt het geluid ook niet direct richting de gebruiker gestuurd, wat natuurlijk wel een beetje impact heeft op de beoordeling. Toch is de kwaliteit helemaal niet gek, zeker niet voor speakers die in zo’n opvallend dunne behuizing van 7.2 mm zijn verwerkt. Natuurkundige wetten worden niet verbroken en dus mag je niet al te veel verwachten van de lage tonen (bass) en details in het hoge spectrum. Maar zeker in het midden van het spectrum is het geluid heel aardig. Het maximale volume dat je kunt behalen met de speakers viel ons echter wel een klein beetje tegen, maar daar staat tegenover dat het maximale volume in ieder geval niet voor storende vervormingen van het geluid zorgt.

Camera’s

De camera’s op tablets blijven een wat lastig verhaal. Waar Android tablets de iOS tablets lijken te volgen in een opwaartse trend qua kwaliteit blijven de Windows tablets en hybrides nog wat achter. Ook op deze Asus Transformer Book T100 Chi vind je ‘maar’ een 2 megapixel webcam en een 5 megapixel camera aan de achterkant. Beide camera’s voldoen aan de minimale eisen qua bruikbaarheid maar er zijn gewoon heel weinig praktische toepassingen, vooral voor de camera aan de achterkant. Eventueel wat ‘scannen’ van documenten in combinatie met OCR-mogelijkheden van de moderne Windows apps. De camera aan voorkant is prima voor videobellen maar ook voor de handsfree navigatie van apps zoals de recepten-app.

Asus-T100-Chi-review-camera

Accuduur

De accuduur van de Asus Transformer Book T100 Chi is met een zo’n 7 tot 9 uur wederom standaard te noemen. Ook hier ligt de lat weer hoog genoeg om met een standaard oftewel gemiddelde score heel tevreden te zijn, want je kan rustig een dag werken op deze T100 Chi. Daarmee moet je jezelf natuurlijk wel beperken tot de taken waar een kleine hybride als deze voor gemaakt is; web-browsing, lichte tekstverwerking en wat andere e-mail/social media taken. Dit is niet de machine die bedoeld is voor Photoshop, videobewerking of andere processor-intensieve taken.

Asus T100 Chi – software

Windows is het meest universeel herkenbare besturingssysteem en is voor zo’n beetje iedere fabrikant gelijk, in tegenstelling tot Android waar er mogelijkheden zijn voor fabrikanten om een ‘skin’ te gebruiken over het OS. Dus voor de Asus Transformer Book T100 Chi geldt dat je weet wat je krijgt, ervan uitgaande dat je Windows 8.1 al eens gezien/gebruikt hebt.

Asus-T100-Chi-review-software

Windows-fabrikanten kunnen zich vooral differentiëren door verschillende softwarepakketten mee te leveren, een vorm van promotie voor de software die soms neigt richting spam. Asus lijkt zich niet met dit soort promoties bezig te houden en dus krijg je als gebruiker lekker schone versie van Windows, met als enige echte toevoeging de Asus webstorage-app. Wij kunnen niet anders dan daar tevreden over zijn. Het basispakket aan ingebouwde apps is overigens voor de meeste mensen genoeg om in de basistaken van een tablet te voorzien. Natuurlijk heb je als gebruiker toegang tot de Windows Store waar apps gekocht en gedownload kunnen worden. Traditionele softwarepakketten kunnen de desktopomgeving geïnstalleerd en gebruikt worden.

Asus levert bij de T100 Chi een licentie voor een jaar lang Office 365 Personal mee, een licentie die al gauw een waarde van rond de 75 euro vertegenwoordigt. Dit is dus zonder meer heel positief, en aangezien deze online variant van Office dus ook op andere machines werkt is dit een extraatje dat je niet zomaar van de hand kunt doen.

Asus T100 Chi – in gebruik

De Asus Transformer Book T100 Chi is een heel aardige convertible/hybride. Net als bij alle andere systemen in deze categorie merkte ik wel weer dat mijn voorkeur uit blijft gaan naar gebruik in de laptop-vorm, dus verbonden aan het toetsenbord-deel. Als tablet hebben Windows 8.1 apparaten voor mij nog steeds gewoon niet heel veel, genoeg, redenen om ze los te willen gebruiken. Natuurlijk zijn er wel toepassingen te verzinnen en is het best handig om als tweede scherm op de bank te hebben, maar zelfs dan is het toetsenbord vaak nog gewoon verbonden om het als een mooie en handige standaard fungeert.

Asus-T100-Chi-review-gebruik

Juist als je deze hybride vooral als laptop gebruikt dan is het eigenlijk wel een beetje jammer dat er voor een bluetooth/magneet-keyboard is gekozen. Niet omdat de verbinding digitaal  of zelfs fysiek niet goed is – de magneet is erg stevig – maar omdat de beperkingen die dit met zich meebrengt gewoon wat jammer zijn. Nu zit er bijvoorbeeld geen extra accu in het toetsenbord, of een paar extra poorten. En omdat het een los onderdeel is, moet je het toetsenbord ook los opladen, iets dat je zomaar een keertje kunt vergeten en dan ‘sta je er mooi op’. Het openen van het scherm is overigens ook soms nog wel wat lastig. Asus heeft er geen extra uitsparing beschikbaar voor gemaakt, tijdens het wrikken trok ik de tablet soms wat los van de magneetsluiting. Maar natuurlijk is dat iets waar je uiteindelijk handiger in wordt en aan went.

Asus-T100-Chi-review-design-2

De Asus Transformer Book T100 Chi gaat waarschijnlijk veel vergeleken worden met de deze week aangekondigde Microsoft Surface 3, een vergelijking die wat mij betreft terecht is en voor beide partijen positief uit kan vallen. De Asus Transformer Book T100 Chi heeft als voordeel dat het een wat traditionelere laptopvorm heeft en goedkoper is, de Surface 3 is wat vooruitstrevender in het pushen van tabletgebruik, heeft een 3:2 beeldverhouding en kent een afwerkingsniveau dat wel alleen van Apple gewoon zijn. Maar Asus ligt op dat gebied niet heel ver meer achter met deze luxere Chi-lijn.

Prestaties

Zoals gezegd is de Asus Transformer Book T100 Chi geen super krachtige machine, maar dat mag je ook niet verwachten van een een relatief goedkope hybride die wordt aangedreven door een Intel Atom-processor waarvan we natuurlijk allang weten dat accuduur belangrijker is dan prestaties. De combinatie van de Intel Atom Z3775 en 2GB aan werkgeheugen is echter ook helemaal geen tegenvaller die alleen de allerlichtste taken soepel uit kan voeren, want deze T100 Chi staat zijn mannetje eigenlijk wel in alle moderne Windows-apps, op wat games na. Ook met de wat intensievere software die in de desktopomgeving draait loop je al snel tegen de beperkingen op, en zul je dus wat meer geduld moeten opbrengen.

Asus T100 Chi – conclusie

De Asus Transformer Book T100 Chi is een meer dan prima Windows 8.1 hybride, maar is tegelijkertijd helaas niet zo bijzonder als we in eerste instantie verwachtten en hoopten, enthousiasme dat we na de presentatie van dit product nog wel hadden. De grote randen rondom het scherm doen wat mij betreft toch wel veel af van de op andere gebieden leuke en moderne tablet. Daar staat tegenover dat het scherm wel mooi scherp is en dat je op het meegeleverde toetsenbord-deel een prima type-ervaring biedt. Ook qua prijs mogen we natuurlijk niet klagen, want onder aan de streep is en blijft het een luxe aanvoelende Windows 8 hybride voor een zacht prijsje.

Minpunten

 • Prestaties niet indrukwekkend
 • Bluetooth-verbinding met dock
 • Brede bezels

Pluspunten

 • Prima scherm
 • Goed keyboard-dock
 • microUSB 3.0-poort
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Asus Transformer Book T100 Chi
Windows 8

Reacties

 1. Mattias
  22 december, 2015 om 3:51

  Heb deze hybride kort in bezit gehad. En ben het eens met de te brede bezel. Zo erg jammer. Het formaat van t toetsenbord is al niet zo heel groot. De randen geven mij een gevoel van nog minder werkruimte. Daar ga ik geen 400 eu voor uitgeven. Do T100TA met een lagere resolutie geeft zelfs een prettigere schermervaring.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.