Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Honor 4X

Geschreven door
Geplaatst op9 april 2015, 11:12 CategorieReviews

Honor is een dochterbedrijf van Huawei, een merk dat op zichzelf de laatste jaren al erg in opkomst is op de consumentenelektronica markt. Het Chinese Huawei is de grootste speler op de markt als het gaat om mobiele infrastructuur-oplossingen, maar in Europa was dat tot nu toe vooral op de achtergrond. Naast smartphones en tablets die onder eigen naam worden uitgebracht is er ook een dochterbedrijf in het spel; Honor. Honor positioneert zich als een jonge en hippe prijsvechter, die niet bang is om nieuwe dingen te proberen. In deze review kijken we naar de Honor 4X, een phablet waarin je 2 simkaarten kwijt kunt maar minder dan 200 euro voor hoeft te betalen.

Honor 4X – specificaties

Honor 4X
Scherm 5.5 inch 1280 x 720
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 620 1.2GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 8 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Ja, beiden
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 5.0MP Webcam en 13MP camera
Accu 3000 mAh Lithium Polymer

De Honor 4X kost op het moment dat we deze review tikken 199 euro. De laagste prijzen vind je onderaan dit artikel.

Honor 4X – hardware en design

De Honor 4X is een vrij standaard phablet als het gaat om het uiterlijk, maar als we eerlijk zijn vinden we in deze markt maar een paar phablets die echt boven de rest uitsteken qua design. En die apparaatjes komen zonder uitzondering met een prijskaartje die een orde van grote hoger is.

Honor-4X-review-totaal-2

De Honor 4X heeft een glazen voorkant waaronder je de asymmetrische zwarte randen terugvindt. Deze bezels zijn aan de lange kanten dus lekker dun en in de korte kanten zijn de nodige standaard-elementen van een phablet verwerkt. Bovenaan vind je de speaker voor telefoongesprekken, een webcam voor selfies en een status-ledje. Aan de onderkant is gekozen voor de ‘hardware knoppen’ van Android; Terug – Home – App Switcher. Deze aanrakingsgevoelige knoppen zijn, net als bij zoveel Samsung-telefoons, zones waarop je kunt drukken maar die geen fysieke feedback geven (het zijn geen ‘echte’ knoppen). In tegenstelling tot Samsung-telefoons lichten de logootjes die de drie verschillende functionele zones aangeven niet op.

Honor-4X-review-camera

De achterkant van de Honor 4X is van plastic en deze plastic achterkant kan losgehaald worden om zo de mogelijkheid te bieden de twee (!) simkaarten en het geheugenkaartje te plaatsen. De plastic achterkant heeft overigens wel een mooie bewerking meegekregen die goed samenwerkt met het bijna parelmoer-witte plastic. De structuur laat zich het best beschrijven als een geweven stof-structuur zoals je ook ziet bij bijvoorbeeld een katoenen overhemd. Aan de achterkant van de Honor 4X zit natuurlijk ook een camera, deze 13 megapixel camera zit naast een LED-flitser en ze liggen samen in een zwart ‘eilandje’ in de overwegende witte achterkant.

Honor-4X-review-iPhone-galaxy-2

De koptelefoon-aansluiting is aan de bovenkant van de Honor 4X gelokaliseerd, aan de rechter zijkant vinden we de volume en aan/uit-knop en onderaan vinden we de USB-aansluiting, de speaker en de microfoon.

Display

Op de Honor 4X vind je een 5.5-inch display, de grens die wat ons betreft een phablet van de Honor 4X maakt. Dit is overigens een schermformaat dat de meeste van ons nu wel eens in het wild gezien hebben in de vorm van de iPhone 6 Plus. Een andere bekende phablet is de Galaxy Note 4 van Samsung, maar die is met 5.7-inch net een tikje groter.

Honor-4X-review-iPhone-galaxy

De Honor 4X heeft een ips lcd-paneel met een resolutie van 1280 x 720 pixels. In vergelijking met andere phablets is dit niet heel erg indrukwekkend maar in praktijk is het echt een prima bruikbaar scherm. Nee, het is niet zo mooi als het scherm in een Note 4 of het scherm van een iPhone 6 Plus, beiden hebben voordelen op gebieden als kleurweergave, zwartwaarden en/of het aantal pixels per inch. Maar met een ppii van 267 is het scherm in de Honor 4X echt nog scherp zat. De kleurweergave valt ietwat aan de blauwe kant uit, en in combinatie met de meeste thema’s uit de skin van deze Honor komt het soms een beetje flets over. Niets waar je niet aan kunt wennen, en mocht je echt van punchy kleuren houden dan is er nog altijd het Gleam thema binnen de EMUI-skin. Kijkhoeken, contrast en schermhelderheid scoren allen een prima voldoende en wat dat betreft is de Honor 4X dus zeker door naar de volgende ronde.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit is natuurlijk vooral het feit dat de Honor 4X een dual-sim phablet is opvallend. Je kunt twee simkaarten in de telefoon plaatsen zodat je niet hoeft te switchten tussen een zakelijk- en privé-nummer. Beide kaarten zijn volledig tegelijk te gebruiken en dus hoef je daar geen extra handelingen voor in te calculeren. Het is in theorie zelfs mogelijk jezelf te bellen van het ene kaartje naar het andere, vanaf dezelfde telefoon dus. Het risico dat we daarmee een zwart gat in onze eigen eenzaamheid creëerden is ervoor verantwoordelijk dat we het maar niet geprobeerd hebben.

Honor-4X-review-design

Verder vind je op deze Honor 4X een plek om een geheugenkaartje te plaatsen, een welkome optie aangezien het standaard geheugen in de Honor 4X maar 8GB is. En dat is gewoon te weinig voor 75% van de gebruikers. De Honor 4X is verder voorzien van een MicroUSB 2.0-aansluiting die voor data en opladen gebruikt kan worden. Draadloze communicatie is er natuurlijk ook; beide simkaartmogelijkheden hebben volledige 3G- en 4G-ondersteuning en dat wordt natuurlijk aangevuld door Bluetooth 4.0 en een WiFi-verbinding. De Wifi-chip is helaas een kleine teleurstelling aangezien er geen 5Ghz-ondersteuning beschikbaar is. Voor gebruik thuis moest ik mijn Wifi-instellingen dus aanpassen. Een FM radio is er wel, en hoewel dat misschien ouderwets klinkt is het wel een handige toevoeging, zeker voor mensen die graag op een zondag buiten naar het sportjournaal willen luisteren.

De Honor 4X ondersteunt ook een multi display-mogelijkheid via Miracast, zodat je onder andere foto’s en video’s makkelijker kunt delen met een ander apparaat met dezelfde ondersteuning. Wij hadden helaas geen beschikking over dergelijke apparatuur dus hebben dit niet kunnen testen.

Speakers

De speaker is precies wat je mag verwachten van een phablet; relatief luid en weinig detail in zowel hoge als lage tonen. Prima bruikbaar voor het voeren van een handsfree gesprek, of het luisteren van een of andere zomerhit terwijl de Honor 4X op de hoek van je handdoek ligt. Iedere serieuze toepassing vraagt om een serieuzere oplossing; die er gelukkig via bluetooth en de 3.5mm-aansluitingen is.

Camera’s

De camera’s op de Honor 4X hebben mij positief verrast. De camera aan de voorkant is met 5 megapixel ook aardig luxe te noemen, maar belangrijker dan de megapixels is natuurljk dat het gewoon goed en betrouwbaar werkt. Er is zelfs een “mooi maken”-functie ingebouwd, die de nodige oneffenheden en dergelijken in je huid wegwerkt bij het maken van een selfie. We kunnen daar lelijk over doen, maar dat is helemaal niet nodig omdat selfies nu eenmaal een populaire toepassing zijn van de camera op een smartphone. De Mooi Maken-functie werkt ook nog eens heel aardig!

Honor-4X-review-camera-1

De camera aan de achterkant is met 13 megapixels ook goed voorzien op het gebied van de pixels, maar valt in verhouding wel wat meer tegen dan de camera aan de voorzijde. De camera is heel aardig maar mist wel wat detail in de foto’s die gemaakt heb. Kleuren zijn dan wel weer heel goed en zelfs de foto’s waar het detail bij het inzoomen wat mist zijn zeker nog een stuk beter dan 90 procent van de camera’s die we op de doorsnee tablet vinden. Phablets zijn doorgaans wat beter natuurlijk en in dat opzicht is deze camera heel gemiddeld. Het belangrijkste is dat de software goed en stabiel werkt. Je kunt snel foto’s maken en de standaard instellingen werkten betrouwbaar en goed genoeg om foto’s te durven maken met de Honor 4X.

Accuduur

Met ruim 14 uur is de accuduur van deze Honor 4X gewoonweg heel indrukwekkend, en doet hij niets onder voor andere phablets in de markt. Dit is zonder meer één van de meest positieven dingen van de Honor 4X, en aangezien de rest ook helemaal niet tegenvalt bedoelen we dit dus erg positief. Honor zegt dat je 16 uur voort kunt met een enkele lading, en we hebben zondere enige aanpassingen in ons gebruik makkelijk 14+ uur kunnen vullen. Met een beetje beleid moet de maat van Honor wel gehaald worden dus. Waar veel Android telefoons en tablets de neiging hebben om tijdens het stand-by staan (niet gebruikt worden) relatief gestaag leeg te lopen heeft Honor hier kennelijk iets op gevonden. De stand-by tijd van deze telefoon is opvallend goed. Een nacht ongebruikt laten had zover wij konden inschatten geen noemenswaardige invloed op de accuduur!

Honor 4X – software

Tot nu toe in deze review is de Honor 4X vooral een aaneenschakeling van positieve verassingen. Aan alles komt een eind. De eerder genoemde aanrakingsgevoelige knoppen hebben een duidelijke Android Lollipop-stijl en ogen dus lekker strak en modern. Er was dus wel een beetje sprake van een teleurstelling toen we moesten constateren dat de Honor 4X op Android 4.4 KitKat draait. Dat is op zich wel een beetje jammer, maar een heel groot probleem is het natuurlijk ook weer niet. Android is, ook in een één generatie oude versie, gewoon een heel goed en volwassen besturingssysteem waarmee je als gebruiker alles kunt doen wat je hart begeert. In bepaalde opzichten zelfs meer dan je kunt op een platform als iOS of Windows! Honor heeft overigens wel bekendgemaakt dat deze Honor 4X geüpdatet zal worden naar Android Lollipop.

Honor-4X-review-totaal

Doordat Google zijn zegen meegeeft aan de Honor 4X heb je toegang tot alle diensten, apps en mogelijkheden van het ‘echte’ Android. De skin die Honor (en Huawei) gebruikt heet EMUI en laat zich vooral kenmerken door kleine aanpassingen van icoontjes, menu’s en achtergronden. In plaats van het kiezen voor één design krijg je als gebruiker de keuze om te kiezen uit een paar standaard thema’s, die al die aanpassingen voorzien van een eigen stijl. En je kunt binnen die thema’s natuurlijk ook weer de nodig aanpassingen maken.

Honor-4X-review-software

De grootste aanpassingen zijn het gebrek van een app drawer-menu, alle apps zijn gewoon via de verschillende homescherm-panelen beschikbaar. Ook het dropdown-menu met de settings en notificaties heeft een iets afwijkende indeling gekregen maar persoonlijk ben ik juist wel fan van de gekozen stijl. In het algemeen kun je toch wel zeggen dat er al goed in de nieuwe designrichting van Google zelf (Material Design) is gewerkt, zodat je dus zeker het gevoel hebt met een modern systeem te werken. Opvallend is dat er eigenlijk geen vooraf geïnstalleerd rommel op de telefoon te vinden is, iets dat we zeker bij een prijsvechter opvallend vinden. Door dit soort ‘sponsoring’ van apps kan een fabrikant de telefoon weer net wat goedkoper maken. Op de Honor 4X vinden we echter alleen WPS Office terug, een goed bruikbaar pakket waarmee je de simpele basistaken die je op een phablet zou willen uitvoeren kunt uitvoeren.

Honor-4X-review-software-2

Honor 4X – in gebruik

De Honor 4X is een prima phablet en kon mijn iPhone 6 Plus net zo goed vervangen als iedere andere Android phablet die ik heb gebruikt, de beperkingen zitten hem meer in het Android vs iOS verhaal en waar de voorkeur ligt. Maar zelfs met de voorkeuren die me normaal gesproken ‘in de weg’ zitten tijdens het testen van een Android-apparaat merkte ik wederom dat het app-aanbod op Android zo groot is dat het vooral een kwestie is van het investeren van wat tijd voordat ik weer een telefoon had die bij mij en mijn voorkeuren paste. Dat dit besef kwam tijdens het testen van een toestel dat 200 euro kost vond ik zonder meer een revelatie, aangezien ik dus gewoon een kleine 900 euro betaald heb voor mijn eigen mobiel.

Honor-4X-review-gebruik

De kwaliteit van telefoongesprekken is precies wat je ervan mag verwachten en is dus prima. Ik heb de telefoon niet heel uitgebreid kunnen testen met twee simkaarten tegelijkertijd maar tijdens het moment dat ik met een leenkaart van een collega het toch even probeerde leek het gewoon perfect te werken. Als gebruiker moet je wel goed rekening houden met het kleine geheugen van deze Honor 4X. Je zal waarschijnlijk snel een SD-kaartje moeten aanschaffen op het moment dat je wat meer apps, muziek en foto’s wilt gebruiken en bewaren.

Prestaties

De telefoon is niet bliksemsnel, en soms merk je dus wel even een klein beetje lag tijdens het scrollen door webpagina’s of door de Play Store. Maar dat zijn de kleine nadelen die horen bij een toestel in deze categorie. Het is overigens helemaal niet zo heel storend en aangezien de kleine vertragingen heel constant en consistent zijn is dit een van die dingen waar je na een half uurtje aan gewend bent en het dus niet meer opvalt. Je moet iets langer wachten bij het opstarten van een app maar als apps (en dus ook games) eenmaal geladen zijn werkt het allemaal heel aardig.

Honor-4X-review-prestaties

Honor 4X – conclusie

Meer dan een paar keer vergat ik het prijskaartje van deze telefoon, en dat is super positief. Want als gebruiker heb je helemaal niet het gevoel dat je met een een budget-phablet loopt, omdat je ‘geen betere telefoon kon betalen’. Dit is een prima unit die goed in de hand ligt en alle taken die je voor hem in petto hebt met verve weet uit te voeren. Pas bij directe vergelijkingen met duurdere toestellen worden de verschillen in kwaliteit van bepaalde onderdelen weer duidelijk. Duurdere toestellen hebben bijvoorbeeld een betere camera, een mooier scherm en zijn wat sneller. Maar de Honor 4X weet de gebruikerservaring zo in te richten dat je de nadelen alweer snel vergeet, omdat alles goed ‘meer dan goed genoeg werkt’. En de honderden euro’s die je kunt besparen op de aanschaf van dit toestel, of op je maandelijkse abonnement, maakt de boel natuurlijk meer dan goed.

Minpunten

 • Prestaties niet indrukwekkend
 • Geen hoge resolutie scherm
 • 8GB opslaggeheugen

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Dual sim
 • Indrukwekkende accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Honor 4X
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Tom
  03 oktober, 2015 om 8:45

  Vandaag komt mijn nieuwe Honor 4X aan.. Ik hoop dat hij tijdens games niet teveel lagt, voor de rest lijkt het me een hartstikke goede telefoon. De accuduur is getest op 14 uur, dat is veel beter dan mijn huidige telefoon. Die is binnen 4 uur YouTube kijken alweer leeg. :P

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.