Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Pro Slate 8

Geschreven door
Geplaatst op17 april 2015, 14:04 CategorieReviews

Een dikke maand geleden vond het Mobile World Congress plaats in Barcelona en natuurlijk waren wij daar aanwezig om het laatste nieuws in persoon te zien ontvouwen. In bepaalde opzichten viel het MWC ons wat tegen en dan hadden voor het vooral over het aantal nieuwe tablets en de snelheid (het gebrek daarvan) van de ontwikkelingen in de markt. Toch waren er een paar tablets en apparaten die er bovenuit staken, zoals je in de Wrap-Up kon lezen. De HP Pro Slate, en dan vooral de Duet-Pen, vonden wij toen al interessant, en we zijn blij dat we nu een review kunnen maken van de kleinere 8-inch versie van deze tablet.

HP Pro Slate 8 – specificaties

HP Pro Slate 8
Scherm 7.9-inch 2048 x 1536
Digitizer Ja
Stylus Meegeleverd, HP Duet Pen
Processor Qualcomm Snapdragon 800 2.3GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2 MP Webcam en 8 MP camera
Accu 21 Wh Lithium Polymer

Dit is één van de tee nieuwe HP Pro Slate tablets, er is ook een 12 inch variant; de Pro Slate 12. Deze 8-inch versie is verkrijgbaar voor ongeveer 480 euro, en de (veel) grotere versie kost 200 euro meer. Naast een groter scherm komt de grotere versie ook met het 32GB opslaggeheugen.

HP Pro Slate 8 – hardware en design

HP heeft in zijn lijn tablets en Windows hybrides een duidelijke en herkenbare stijl ontwikkeld, maar wel een stijl die wel gestolen is van HTC. Ook deze HP Pro Slate 8 lijkt opvallend veel op een grotere versie van de HTC M8 telefoon. Maar aangezien dat HTC product hartstikke mooi is zullen we hier maar niet al te veel over klagen.

HP-Pro-Slate-8-review-design

Voor de behuizing heeft HP gekozen voor een combinatie van metaal, glas en plastic. Het is niet heel moeilijk te raden wat waar zit; glas op de voorkant, plastic op de achterkant en een metalen rand, inclusief een niet zo heel originele champfered edge, die de voor- en achterkant aan elkaar verbindt. Het resultaat is een mooie en stevig aanvoelende tablet met die best chique oogt. Qua kleur heeft HP gekozen grijs, al is space grey de eerste associatie die bij ons bovenkwam.

HP-Pro-Slate-8-review-design-2

Display

Het scherm is met 7.9-inch een lekker formaat, niet in de laatste plaats omdat we het hier over een 4:3 verhouding hebben waardoor een hoop tablet-taken net wat fijner werken; zoals het browsen op het internet, bekijken van documenten en e-mail verwerking. Naast een beeldverhouding die wij op prijs stellen heeft HP ook voor een lekker hoge resolutie gekozen. Het scherm beschikt over 2048 x 1536 pixels, en dat resulteert dus in een mooie pixeldichtheid van boven de 320ppi. Dit heeft als gevolg dat teksten er extreem scherp uitzien en dat er een hoog detailniveau in zaken als foto’s te ontdekken valt.

HP-Pro-Slate-8-review-display

HP maakt natuurlijk gewoon gebruik van een modern ips-paneel en ook dit scherm voldoet dus gewoon perfect aan een paar van de basiscriteria die bij een goed scherm horen. Vanuit alle normale hoeken is het scherm goed leesbaar, de helderheid kan hoog genoeg om een feller verlichte omgeving te werken en met de kleurweergave en het contrast is het prima gesteld.

HP Duet Pen

Schermen met een 4:3 beeldverhouding beginnen ook bij Android tablets vaker voor te komen maar zijn nog lang niet zo wijdverspreid als we graag zouden zien. Één van de redenen dat HP hier waarschijnlijk voor deze beeldverhouding heeft gekozen heeft echter niet alleen met de browse- of document-ervaring te maken. Notitieblokken en schriften zijn namelijk ook in deze verhouding beschikbaar. Dit is relevant omdat deze HP Pro Slate 8 in combinatie werkt met een HP Duet Pen, en deze stylus is verreweg het meest bijzondere aan deze tablet.

HP-Pro-Slate-8-review-met-pen-1

De HP Duet Pen heeft twee verschillende modi waarin gewerkt kan worden. De eerste is een standaard en bekende variant van stylusgebruik. De drukgevoelig pen werkt in combinatie met een digitizer in het scherm om op die manier een goede controle te bieden over tekenen of schrijven. Natuurlijk werkt dit perfect en worden er verschillende (1024) drukniveaus herkend, en worden de palmen van je hand keurig genegeerd. Dit is gewoon precies wat je van een moderne stylus mag verwachten. Maar HP gaat met zijn Duet Pen een stap verder.

HP-Pro-Slate-8-review-met-pen-2

Deze stylus kan alle handgeschreven teksten en tekeningen, bijvoorbeeld op een stuk papier, omzetten naar tekst en tekeningen op je tablet. De tablet moet hiervoor echter wel vlak liggen, links naast het oppervlak waarop getekend of geschreven wordt. Bij voorkeur wordt hiervoor de optionele cover met notitieblok gebruikt. De stylus werkt middels ultrasone geluiden waardoor tekst en tekeningen nauwkeurig digitaal overgezet worden. De tip van de pen kan omgedraaid worden; met een tip waarmee het scherm bediend kan worden en een tip die daadwerkelijk als pen fungeert wanneer je schrijft of tekent op een notitieblok. Let wel dat je de tip met echte penpunt niet gebruikt voor het bedienen van het scherm! Deze functie werkt goed maar vergt natuurlijk wel enige gewenning, vooral als het gaat om de positionering van het notitieblok. HP’s optionele cover (niet beschikbaar voor deze review) zou hier wel de oplossing voor moeten zijn. De tests die wij in Barcelona hebben gedaan met de grotere versie, inclusief cover, wezen dit ook wel uit.

Connectiviteit

De HP Pro Slate 8 is redelijk goed uitgerust als het gaat om aansluitingen. Aan de fysieke kant hebben we microUSB, een microSD-slot, een dock-connector voor verbinding met optionele HP accessoires (zoals de naam als verraadt, een dock) en natuurlijk een 3.5mm-poort voor je koptelefoon. Draadloze verinnigen zijn er ook genoeg. Se HP Pro Slate 8 heeft beschikking over Dual-Band Wifi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 en NFC. En natuurlijk is er dan nog die interessante ultrasone techniek die de hierboven beschreven schrijf/teken-techniek mogelijk maakt.

HP-Pro-Slate-8-review-aansluitingen

Speakers

De speakers van de HP Pro Slate 8 zijn aan de voorkant van de tablet verwerkt, aan de korte kanten van de tablet (kin en voorhoofd). Dit zorgt ervoor dat het geluid direct richting de gebruiker gestuurd wordt, wat zonder meer een positieve impact heeft op de kwaliteit van het geluid. Natuurlijk blijven het wel gewoon kleine speakers en dus mag je niet al te veel bass of detail in de hoge tonen verwachten, maar dat is natuurlijk meer een standaard beperking waar we bij iedere tablet tegenaan lopen.

HP-Pro-Slate-8-review-speaker

Camera’s

De camera’s in de deze HP Pro Slate 8 zijn niets bijzonders, en vielen zelfs een beetje tegen. Nu zijn de verwachtingen van camera’s in een tablet toch al niet al te hoog gespannen en deze HP Pro Slate 8 doet er niets aan om hier verandering in te brengen. Beide camera’s zijn echter wel goed bruikbaar en stellen snel scherp, maar uiteindelijk zijn de resultaten niets om over naar huis te schrijven. Naar huis of werk videobellen is zo’n beetje de max.

Accuduur

Tijdens de periode dat wij de HP Pro Slate 8 in gebruik hebben gehad was accuduur één van de aspecten die indruk gewekt heeft. De HP Pro Slate 8 gaat makkelijk een dag mee op een accuduur, in onze schatting (wij doen geen gestandaardiseerde test) kun je ruim 12 uur aan de slag op een enkele lading. Dit betekent in de praktijk voor de meeste gebruikers dat deze tablet maar eens in de twee of zelfs drie dagen opgeladen hoeft te worden.

HP Pro Slate 8 – software

De HP Pro Slate 8 komt uit de doos nog met Android 4.4 KitKat maar er wacht meteen een update naar Android 5.0 Lollipop op de gebruiker. Natuurlijk kan het zijn dat latere productiemodellen al voorzien zijn van de nieuwste software maar wij moesten even updaten. Lollipop is de meest recente versie van Android en natuurlijk heeft ook deze HP tablet de goedkeuring meegekregen van Google, je hebt als gebruiker dus toegang tot alle diensten en apps van Google.

HP-Pro-Slate-8-review-software

HP heeft het zichzelf gelukkig makkelijk gemaakt en geen custom skin ontwikkeld voor Android. Hoewel dit de weg van de minste weerstand is voor fabrikanten laten de meeste andere spelers zich verleiden door de vrijheden die Google biedt, in de hoop zo een beter herkenbaar ‘merk’ te zijn. Skins van Samsung, LG en Asus zijn hier voorbeelden van. Wel heeft HP een best groot aanbod aan zakelijke-gefocuste apps vooraf geïnstalleerd op de HP Pro Slate 8; Avast Mobile, Corel Painter Mobile, Evernote, HP Media Player, HP Notes, HP Support Assistant, HP Touchpoint, JeyVPN, Register, Rescue, Skype, en WPS Office.

HP Pro Slate 8 – in gebruik

Als standaard Android tablet is de HP Pro Slate 8 gewoon een heel fijn en indrukwekkend ding. Hij is ietwat aan de dikke kant als we kijken naar de prijscategorie maar dan nog is het één van de beste en chiquere Android tablets die je erop dit moment op de markt is, niet in de laatste plaats door de standaard en schone versie van Android KitKat.

HP-Pro-Slate-8-review-met-pen

Maar de premium prijs die aan deze HP Pro Slate 8 hangt is natuurlijk vooral veroorzaakt door de bijzondere Duet Pen-integratie. De vier microfoontjes die aan de hoeken van de speakergrill zijn verwerkt werken in combinatie de de pen/stylus om zo via Doppler-radar techniek (Qualcomm) de positie van de stylus te registeren, of dat nu op of naast de tablet is. Toch luistert juist die positionering van de tablet, de pen en het schrijfblok erg nauw, en dat resulteerde in toch ietwat gefrustreerde demo’s hier op kantoor. Want laten we wel wezen, deze tablet is in het verzamelgebouw waar ik huur erg populair. Designers, architecten, bouwkundigen en gewoon ouderwetse notitie-tijdens-vergaderingen-makers hebben zich allemaal staan te verlekkeren aan de mogelijkheden van deze techniek. Dit is een tablet die je wat mij betreft echt het beste kunt kopen in combinatie met de de bijbehorende folio zodat het positioneringprobleem zichzelf oplost. Ook denk ik dat voor de meeste Duet Pen-toepassingen de 12-inch variant interessanter is, maar dat standaard tablet-taken daarop weer wat onhandiger zijn. Met een 8- en 12-inch variant zit HP aan de uitersten van het spectrum, en ben ik voor het eerst in jaren weer aan het verlangen naar zo’n saai en superstandaard 10-inch tabletformaat.

HP-Pro-Slate-review-1

Dan is er nog wel een kanttekening met betrekking tot de betrouwbaarheid. De HP Duet Pen heeft deze week redelijk goed gefunctioneerd, op het al eerder besproken probleem van de positionering na. Nu het tijd werd om deze review af te ronden was het natuurlijk ook tijd voor het maken van foto’s, en dan zul je altijd zien… Op het moment dat je de functionaliteit nodig hebt werkt het niet. Het is nu 2.5 uur later in het troubleshoot-proces en ik heb het nog steeds niet werkend. In de praktijk kan natuurlijk niemand zoveel tijd steken in het vinden van een oplossing. Ik heb de tablet gereset en natuurlijk allerlei standaard zaken geprobeerd, inclusief het opnieuw koppelen van de Duet Pen, het herstarten van de tablet, pen, controleren van accuniveaus, etc. Maar, helaas.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon 800-processor heeft zich het afgelopen jaar al bewezen als prima processor. In combinatie met de 2GB aan werkgeheugen kom je als gebruiker eigenlijk geen beperkingen tegen, tenzij je er bewust op naar op zoek gaat. Dit is natuurijk wel het minste dat je mag verwachten van een tablet met dit prijskaartje, maar dat HP het ook echt levert is natuurlijk zonder meer een goede zaak.

HP Pro Slate 8 – conclusie

Met 480 euro is de HP Pro Slate 8 aardig aan de prijs, daar krijg je dan wel één van de betere Android tablets op de markt voor. Een tablet die een fijn 4:3 schermformaat combineer met goede prestaties, bouwkwaliteit en een schone Android-installatie. De prijs kan voor een goed deel worden verklaard door de in potentie erg gave HP Duet Pen en de bijbehorende mogelijkheden. Op dit moment is het softwarematig echter nog niet op een punt dat we op deze mogelijkheden zouden durven vertrouwen. Hoewel het de hele week redelijk heeft gefunctioneerd kregen we het tijdens de afronding van deze review niet aan de praat.

Minpunten

 • Erg prijzig
 • Duet Pen is nog niet betrouwbaar genoeg
 • Losse folio nodig (55 euro)

Pluspunten

 • Beeldverhouding
 • Goede prestaties
 • Schone versie van Android
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
HP Pro Slate 8
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Ruben
  09 juni, 2015 om 12:56

  Hoe werkt de pen als die weer opgeladen is?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.