Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Microsoft Surface 3

Geschreven door
Geplaatst op30 april 2015, 13:53 CategorieReviews

Drie keer is scheepsrecht. Het is niet voor niets dat dit een bekende uitspraak is want de toepasbaarheid is nu eenmaal heel frequent. De derde generatie Surface Pro was de beste tot nu toe en ook voor de nieuwste, derde, generatie Surface 3 zijn in theorie allerlei keuzes gemaakt die moeten resulteren in de meest interessante, bruikbare, Surface machine tot nu toe. Of dat ook in de praktijk zo is gaan we in deze review bekijken.

Microsoft Surface 3 – specificaties

Microsoft Surface 3
Scherm 10.8 inch 1920 x 1080
Digitizer Ja
Stylus Ja, los verkrijgbaar
Processor Intel Atom x7-Z8700 1.6 GHz
RAM 2-4GB
Opslaggeheugen 64 – 128 GB SSD
SD Ja, microSD
HDMI Neen, mini displaypoort
USB Ja
GPS Ja, optioneel
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 3.5MP webcam en 8.0MP Camera
Accu 27 Wh Lithium Polymer

De Microsoft Surface 3 heeft ook het meest aantrekkelijke prijskaartje tot nu toe; de goedkopere versie kost 609 euro en de versie met dubbel werk- en opslaggeheugen is bij de meeste winkels 120 euro duurder. Bij resellers zoals Bol.com en Laptopshop.nl krijg je er op het moment van schrijven een gratis type-cover bij, die bij Microsofts eigen online winkel 129 euro kost. Het toetsenbord is wat ons betreft zo belangrijk in de bredere Surface-ervaring dat we er moeite mee hebben het als losse accessoire te zien. Het is veel meer een onderdeel van het hoofdproduct dan de andere accessoires zoals het dock of de stylus.

Microsoft Surface 3 – hardware en design

Qua design is er niet gek veel veranderd, zeker niet in grote lijnen. Als je bekend bent met eerste Surface-computers dan zul je ook deze direct als onderdeel van de familie herkennen. Ook de zilvergrijze afwerking is weer van de partij. De behuizing is nog steeds van de speciale magnesiumlegering die we gewoon zijn van Microsoft. Is er dan helemaal niets veranderd aan het Surface design met zijn hoekige hoeken en ingebouwde kickstand? Jawel, die ingebouwde kickstand heeft in deze derde generatie bijvoorbeeld een aantal vaste standen gekregen, en kan nu in drie verschillende hoeken gezet worden.

Surface-3-review-zijkant

Een grotere en minstens net zo belangrijk verschil is dat deze Surface 3 een wat vierkanter scherm heeft gekregen, een 3:2 beeldverhouding waar we hier op TabletsMagazine heel regelmatig zo positief over zijn (in vergelijk met de rechthoekige, filmformaat, 16:9 schermen). De derde grote aanpassing is dat deze Surface 3 op de volledige versie van Windows draait, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel met het uiterlijk te maken.

Surface-3-review-design

De Surface 3 heeft, net zoals zijn voorgangers, weer een uitzonderlijk fijne en indrukwekkende bouwkwaliteit. Op dit gebied heeft Microsoft zich met de Surface-lijn kunnen meten met de producten van Apple, en dat blijft toch echt iets waar maar weinig fabrikanten toe in staat blijken te zijn. De Surface 3 is overigens ook nu weer erg dun en licht gehouden. De 267 x 187 x 8.7 mm en een gewicht van 622 gram zijn getallen die niet misstaan in een tabletreview, en deze Microsoft Surface 3 is meer dan alleen een tablet.

Nieuwe typecover

De Surface heeft zich al sinds de lancering weten te onderscheiden door de bijzondere keuzes die gemaakt zijn als het gaat om het toetsenbord. Er waren voor de eerste twee generaties nog twee verschillende covers, een touch- en een typecover. De touchcover, die geen echt klikkende (mechanische) toetsen had, is niet meer en de typecover is duidelijk als winnaar uit de bus gekomen. Deze cover was nooit heel veel dikker dan de touch-variant en met deze nieuwste generatie zal ook niemand klagen dat de cover te dik of zwaar is. De toetsjes klikken lekker en hoewel je echt wel een beetje moet wennen aan het toetsenbord kun je na een paar dagen ongetwijfeld gewoon goed uit de voeten met dit systeem.

Surface-3-review-cover

Net als bij de derde generatie Pro-variant zijn er betere magneten verwerkt die ervoor zorgen dat de cover nu in een hoek aan de tablet vastzit, en net als bij de Pro 3 resulteert dit in een iets betere stabiliteit voor gebruik op schoot. Het muisvlak-gedeelte is dit keer niet meer bekleed met stof maar gewoon van glas, en dat is wat ons betreft de enige juiste keuze en voelt het beste aan. Het touchvlak reageert goed op aanrakingen maar heeft opvallend genoeg geen volledige ondersteuning voor de Windows swipes. Je kunt wel scrollen met twee vingers maar de vegen van de zijkanten voor het switchen tussen apps en het openen van menu’s werkt helaas niet. Daarnaast had het wat ons betreft wel een tikje groter mogen zijn.

De Touchcover is verkrijgbaar in verschillende kleuren,. In Nederland zijn op dit moment de rode, blauwe en zwarte versie te bestellen. Of er meer kleuren beschikbaar gaan komen is nog maar de vraag. De prijs van het toetsenbord (wanneer los gekocht) bedraagt 129 euro.

Stylus

In het display van de Surface 3 is nu ook een digitizer verwerkt, die in combinatie met de Microsoft Surface Stylus (nee, pen) voor prima mogelijkheden voor de artiesten en ‘schrijvers’ zorgt. Microsoft heeft het voor elkaar gekregen om de ruimte tussen het glas en het paneel extreem klein te houden zodat het schrijven op het scherm heel direct aanvoelt, alsof je daadwerkelijk op papier schrijft. Met andere woorden: als je het pennetje op het scherm zet verschijnen de ‘inkt’ pixels ook echt op die plek, en niet op een paar millimeter van de penpunt.

Surface-3-review-stylus-cover

De meegeleverde stylus heeft drie knoppen en werkt nu met een AAA-batterij. Deze moet ongeveer een jaar meegaan. Verschillende softwarefabrikanten lijken te werken aan speciale integratie met deze nieuwe stylus, zodat de knoppen geconfigureerd kunnen worden en er optimaal van drukgevoeligheid gebruik gemaakt kan worden. De pen heeft extreem goed integratie met de Surface en zo kan je bijvoorbeeld, ook als de Surface in slaapstand staat, op de achterkant van de pen klikken en supersnel een OneNote-notitie aanmaken.

Display

Zoals gezegd heeft Microsoft voor deze generatie gekozen om de beeldverhouding die tot nu toe alleen voor de Pro-modellen gebruikt nu ook in de goedkopere lijn te gebruiken. Een 3:2 beeldverhouding maakt wat ons betreft zowel portrait- als landscape-gebruik beter geschikt voor de meeste toepassingen; browsen op het web, e-mail, tekstverwerking en meer. Eigenlijk alleen het kijken van films is iets minder ideaal, maar van een paar zwarte randen in beeld is nog nooit iemand doodgegaan.

Surface-3-review-display

Het scherm dat Microsoft gebruikt is een HD Cleartype paneel. Dat zegt de gewone gebruiker weinig, en ons eerlijk gezegd ook niet veel. In praktijk komt het er op neer dat het scherm vergelijkbaar is met een goed ips-paneel en dat je dus van dezelfde voordelen mag genieten. Het scherm in deze Microsoft Surface 3 heeft dus niet alleen een prima resolutie van 1920 x 1080 pixels maar ook de kijkhoeken, kleurweergave, contrastniveau en de schermhelderheid zijn goed voor de bakker. Zelfs in wat feller verlichte omgevingen houdt het display zich goed staande en vanuit elke normale hoek kan comfortabel naar het scherm gekeken worden.

Connectiviteit

De Microsoft Surface 3 heeft een USB 3.0- en een MicroUSB-poort, de laatste dubbelt dienst als oplaadpunt. Verder beschikt de Surface 3 over een microSD-kaartlezer, een MiniDisplaypoort en een koptelefoonaansluiting. Aan de draadloze kant van het verhaal hebben we Dual Band Wifi a/b/g/n/ac (!) en Bluetooth 4.0. Als je voor de variant kiest met mobiel internet dan krijg je niet alleen een 4G (en 3G) verbinding maar ook een GPS-chip.

Surface-3-review-hoek-aansluitingen

De standaard uitrusting is al meer dan aardig, maar Microsoft verkoopt ook een dockingstation voor de Surface 3. Het dock klikt aan de zijkanten vast en maakt daarmee een wereld aan poorten beschikbaar. Helaas hadden wij geen dock tot onze beschikking tijdens de reviewperiode. Je kunt meer over het speciale dock (en andere accessories) lezen in dit artikel.

Speakers

De Microsoft Surface 3 heeft stereospeakers die aan de voorkant van de tablet zitten. Via kleine openingen aan de (korte) zijkanten wordt het geluid dus direct richting de gebruiker gestuurd. Dit komt zowel niveau als kwaliteit natuurlijk ten goede. We hebben dan ook maar weinig te klagen over de speakers in deze Microsoft Surface 3, maar moeten tegelijkertijd wel iedereen helpen herinneren dat we het hier over super kleine luidsprekers hebben die gewoon niet al te veel lage tonen of details in de hogere range kunnen weergeven. Maar voor wat het is kun je maar weinig fouts vinden aan deze speakers.

Surface-3-review-speakers

Camera’s

De camera’s op de Microsoft Surface 3 hebben in deze derde generatie ook weer een kleine refresh gekregen, en zijn de beste camera’s die wij ons in een Surface tablet kunnen herinneren. De 8 megapixel camera aan de achterkant doet goed zijn werk in verschillende omstandigheden en toont een goede grip op dynamische range en kleurweergave, het is misschien qua kleur net iets aan de oververzadigde kant. Maar qua details, kleur en belichting krijg je goed bruikbare resultaten. De webcam aan de voorkant is ook van prima kwaliteit en heeft geen moeite met de tinten van huid accuraat weer te geven, iets wat voor sommige camera’s nogal problematisch kan zijn.

Surface-3-review-camera

Accuduur

In mijn praktijkervaring gaat de Microsoft Surface 3 ongeveer 7 tot 8 uur mee op een enkele lading, en dat is toch net iets minder dan de 10 uur die we graag aanhouden als ‘lat’. Maar voor een Windows-machine in deze categorie is het helemaal niet gek en vooral door het feit dat je deze Microsoft Surface 3 kunt opladen via een microUSB-kabel kom je vaak in een positie dat je even snel bij kunt laden met een of andere telefoon- of tabletlader.

Microsoft Surface 3 – software

Er is niet heel veel interessants te vertellen over de software die op de Microsoft Surface 3 draait, Windows 8.1 is meer dan bekend. Het OS is redelijk volwassen geworden qua app-aanbod maar kan zich nog steeds niet meten met Android en iOS, op het gebied van tablet-apps. Bij deze derde generatie Surface is dat voor het eerst ook niet een extreem groot probleem meer, want dit is dus de eerste Surface die op de volledige versie van Windows draait, en dus ook ondersteuning heeft voor apps die aan de bureaublad-kant van het verhaal draaien. Natuurlijk is het scherm wat klein en de resolutie zo groot dat die desktopsoftware niet altijd heel makkelijk te besturen is, maar het geeft de eindgebruiker wel de nodige vrijheid en handvatten om te blijven gebruiken wat ze gewend zijn, en soms zelfs gewoon noodzakelijk is voor werk of hobby. Het enige echt bijzonderdere dat nog de moeite is om uit te lichten heeft te maken met de integratie van de, los verkrijgbare, stylus. Door op de achterkant van de pen te drukken wordt automatisch een nieuwe notitie in het programma OneNote geopend. Zelfs als de tablet op dat moment ‘op slot zit’. Deze snelle notitie-manier is natuurlijk best gaaf. Dubbelklikken op de achterkant van de pen doet hetzelfde, maar combineert dit met de kracht van een screenshot.

Surface-3-review-software

Windows 8.1 wordt binnen afzienbare tijd vervangen door een nieuwe versie; Windows 10. Natuurlijk zal ook deze Microsoft Surface 3 gewoon (en gratis) werken met die nieuwe versie. We hebben het nieuwe Windows 10 besturingssysteem al meerdere malen besproken en Microsoft heeft ook al meerdere malen demonstraties van de software op tablets gegeven. Tijdens de presentatie op de jaarlijkse BUILD conferentie heeft Microsoft recentelijk de laatste ontwikkelingen en vernieuwingen getoond. Natuurlijk hebben wij daar verslag van gedaan. Een overzicht van alle reeds gepubliceerde nieuwtjes vind je in ons Windows 10-archief.

Microsoft Surface 3 – in gebruik

De Microsoft Surface 3 is de fijnste Surface-tablet tot nu toe. Het apparaat is zo licht en dun dat het gewoon een klein wonder genoemd kan worden dat je de volledige kracht van Windows tot je beschikking hebt. Want laten we niet vergeten dat Windows, en alle software die ervoor geschreven is, gewoon nog steeds het meest populaire en gebruikte besturingssysteem ter wereld is. Natuurlijk zijn er nog kleine Windows-tablets die op de volledige versie van Windows draaien, maar die hardware kan zich niet meten op gebied van bouwkwaliteit en rekenkracht. De nieuwe richting die een paar jaar geleden door Microsoft is ingeslagen komt het best tot zijn recht op de Surface-hardware, een machine die als tablet en als laptop dienst kan doen. Toch komen we ook bij deze machine weer tot de conclusie dat voor dienstbaarheid in laptopvorm het meest interessant is, al maakt de ingebouwde kickstand het kijken van video’s, het volgen van recepten in de keuken of het browsen van social media wel een stuk makkelijker en comfortabeler dan op concurrerende hardware. Het is echter vooral traditioneel gebruik zoals tekstverwerking waar de herkenning het grootst is. Het feit dat je nu op dit systeem ook weer gewoon je eigen browser (lees: Chrome) mag gebruiken en dat je handige software die vooral goed in de traditionele Windows wereld fungeert (lees: Dropbox) kunt gebruiken maakt de Microsoft Surface 3 wat ons betreft de meest interessante lichte uitvoering tot nu toe.

Surface-3-review-gebruik

Juist het feit dat ik de volledige wereld van Windows-software tot mijn beschikking had in dit superlichte pakket was erg handig. De laatste tijd wil ik regelmatig een dag weg met de fiets, en met deze Microsoft Surface 3 in je tas heb je meer dan genoeg kracht en mogelijkheden om wat werk te verzetten vanuit een cafe, bibliotheek of park. Dat ik software kon installeren zoals Chrome, Dropbox en PhraseExpress maakte werken ‘vanaf locatie’ voor mij een goede mogelijkheid. Dat er geen bewegende delen in dit systeem zitten gaf ook genoeg vertrouwen dat nadat ook na uren over ruwe wegen fietsen (met alle trillingen en schokken van dien) de Microsoft Surface 3 gewoon direct klaar voor dienst was op het moment dat ik daarom vroeg.

Surface-3-review-gebruik-stylus

Prestaties

Het probleem van een Windows-tablet waarop je ‘alles kan’ is dat je waarschijnlijk ook alles wilt doen, en dan kom je toch soms in het gebied waar de beperkingen qua rekenkracht en werkgeheugen merkbaar worden. Natuurlijk kun je op dit systeem Photoshop draaien, werken met extreme grote spreadsheets en presentaties met veel afbeeldingen maar dan zul je wel met de nodige vertragingen te maken krijgen. De Intel Atom-processor en GB2 of 4GB geheugen-combinatie is voor het overgrote deel van licht, tablet- en laptop-gebruik voldoende maar omdat er zoveel meer mogelijk is … De Microsoft Surface 3 komt net wat kracht te kort om als enige computer in een huishouden dienst te doen. Natuurlijk heeft Microsoft daarom ook een betere, krachtigere, grotere en duurdere versie van de Surface op de markt; de Surface Pro 3.

Microsoft Surface 3 – conclusie

De Microsoft Surface 3 is de beste lichte uitvoering van de Surface tablet tot nu toe. De drie grootste verbeteringen in deze nieuwste generatie zijn allen erg belangrijk voor de mogelijkheden in gebruik. De grootste is de keuze voor de echte, volledige, versie van Windows. De nieuwe beeldverhouding maakt het systeem breder en beter inzetbaar en de ingebouwde kickstand met drie hoeken is ook zeer welkom. In combinatie met het nieuwste typecover toetsenbord is zelfs gebruik op schoot relatief goed te doen. De concurrentie is echter moordend, want hoewel touch handig is in het nieuwe Windows blijft “laptop-gebruik” het belangrijkste wapenfeit, en op dat gebeid is er de laatste tijd een hoop interessants (en betaalbaars) op de markt gekomen. Voor de fans van de Surface vormfactor en bijbehorende mogelijkheden is de Pro-variant al snel interessanter om te overwegen, zeker als het je enige alleskunner moet worden.

Minpunten

 • Geen krachtige prestaties
 • Relatief duur
 • Zonder accessoires niet compleet

Pluspunten

 • 3:2 beeldscherm
 • Volledige versie Windows
 • Dun, licht en goede bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Microsoft Surface 3
Windows 8

Reacties

 1. Alyssa
  04 december, 2015 om 10:51

  Goedemorgen,

  Ik ben op het moment in het bezit van de eerste Microsoft Surface en nu wil ik graag overstappen naar de Surface 3. Ik vroeg me af of ik mijn oude toetsenbord nog steeds zou kunnen gebruiken op de Surface 3 of dat ik een nieuwe moet kopen.

  Ik hoor het graag!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.