Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Screenshots geven eerste indruk Windows 10 voor kleine tablets

Geschreven door
Geplaatst op14 april 2015, 20:01 CategorieWindows

Afgelopen januari gaf Microsoft een demonstratie van Windows 10 voor de desktop, de smartphone en de tablet maar wat we precies van het besturingssysteem voor kleine tablets konden verwachten was niet helemaal duidelijk. Vandaag zijn de eerste screenshots van Windows 10 voor kleine tablets opgedoken en krijgen we een eerste indruk van het OS.

Windows 10 voor kleine tablets

Wat direct opvalt, en wat we eigenlijk ook al wisten, is dat Windows 10 op kleine tablets (met een formaat van kleiner dan 8-inch) er grotendeels uitziet als Windows voor smartphones. Wel moet er bijgezegd worden dat vooral aan de mobiele versie van Windows 10 nog veel aangepast kan worden voordat alle versies komende zomer officieel gelanceerd worden.

Windows-10-tablet-home

Toch kunnen we nu al zien dat Microsoft een aantal belangrijke wijzigingen doorvoert ten opzichte van Windows RT, de versie van Windows 8 die voor tablets ontwikkeld was. Zo krijgen kleine tablets met Windows 10 geen toegang tot de desktopomgeving, net als smartphones. Ze moeten het dus doen met de applicaties die te vinden zijn in de Windows Store. Het voordeel hiervan is dat het complete besturingssysteem geoptimaliseerd is voor touch. Tablets met een formaat van 8-inch of groter krijgen wel toegang tot de desktopomgeving. Ook is op alle tablets Office voor Windows 10 aanwezig en deze versie is eindelijk ook echt geoptimaliseerd voor het tablet- en smartphone-scherm.

Een extra toevoeging binnen Windows 10 voor kleine tablets is het icoontje met drie kleine stippen, te vinden in de rechter benedenhoek. Hiermee zijn de belangrijkste instellingen voor elke app direct beschikbaar. De Charms Bar, bekend van Windows 8, is compleet verdwenen. Het valt echter op dat veel apps en toepassingen nog niet echt gebruikmaken van het grotere schermoppervlak van een tablet. Het gaat vooralsnog vooral om vergrote smartphone-weergaven.

Eind deze maand houdt Microsoft de Build-conferentie en krijgen we waarschijnlijk meer te zien van en te horen over Windows 10, zowel voor grote als voor kleine tablets. Meer over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft lees je in ons Windows 10-archief.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.