Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Facebook lanceert Instant Articles: snel artikelen lezen in de Facebook app

Geschreven door
Geplaatst op13 mei 2015, 20:43 CategorieApplicaties

Vanaf vandaag zul je wellicht merken dat artikelen waarop je klikt in de Facebook-app een stuk sneller laden en er anders uitzien. Dat komt de zogenaamde Instant Articles techniek, die Facebook vandaag gelanceerd heeft. Doel van de technologie is om artikelen sneller te laten laden als je een website via je mobiel bezoekt.

8 seconden wachten

Volgens Facebook duurt het gemiddeld acht seconden voordat een mobiele website geladen is op een smartphone. Dat komt door het mobiele internet dat minder snel is dan bijvoorbeeld WiFi, maar ook doordat de technologie die mobiele websites mogelijk maakt nog relatief nieuw is. Veelbezochte websites worden vaak eerst gebouwd voor een desktop, en daarna zo veel mogelijk geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

Instant Articles

Instant Articles is hierop het antwoord van Facebook. Wie op een Instant Article drukt, krijgt vrijwel direct een pagina voorgeschoteld. De code en afbeeldingen zijn geoptimaliseerd door Facebook, waardoor ze razendsnel laden. Ook worden gegevens al geladen voordat je op een link klikt, waardoor het laden van de rest van het artikel sneller gaat.

Naast snelheid ziet de content er ook anders uit. Artikelen zijn gemakkelijk te lezen door de gekozen lettertype, en afbeeldingen zijn groot en levendig. Websites krijgen zelf tools om Instant Articles aan te passen. Daardoor zien artikelen van bijvoorbeeld Buzzfeed en National Geographic er net iets anders uit qua kleuren en lettertype.

Kritiek is er natuurlijk ook. Op dit moment worden advertenties van de websites nog gewoon weergegeven, maar zoals The Verge al in bovenstaande video meldt, is het maar de vraag of dit altijd zo zal blijven. Ook heeft Facebook op deze manier meer macht over welke websites je bezoekt en welke niet, en sommigen vrezen er zelfs voor dat Facebook in de verre toekomst helemaal geen content meer toelaat van bedrijven die niet met het bedrijf samenwerken.

Je kunt Instant Articles bekijken als je de laatste update van de Facebook iPhone app geïnstalleerd hebt.

  • Facebook
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.