Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

MediaTek onthult de decacore-chipset Helio X20 officieel

Geschreven door
Geplaatst op12 mei 2015, 16:15 CategorieHardware

MediaTek heeft een nieuwe mobiele processor onthuld: de Helio X20. Dat is een chipset met tien kernen, volgens de big.LITTLE-configuratie. Deze chipset is bedoeld voor de bovenste helft van de midrange-markt van de mobiele apparaten.

Nieuwe MediaTek-chipset heeft tien kernen

MediaTek heeft bekendgemaakt met een nieuwe mobiele chipset op de proppen te komen: de Helio X20. Dat is een processor met maar liefst tien kernen. De MediaTek Helio X20 is opgedeeld in twee Cortex A72-units, geklokt op 2,5 GHz en bedoeld voor de zwaardere taken, vier Cortex A53-units, geklokt op 2 GHz, en nog eens twee Cortex A53-kernen, die op het minimum geklokt zijn: 1,4 GHz. MediaTek noemt dit zelf de tri-cluster-aanpak en wil met deze tien kernen-processor de bovenste helft van de midrange-markt gaan veroveren.

Het enige nadeel aan deze samenstelling is dat de MediaTek Helio X20 ‘slechts’ 3GB aan werkgeheugen aankan. Nu maakt dit op de korte termijn misschien niet uit, maar op de langere termijn zullen we smart devices met 4GB aan werkgeheugen gaan tegenkomen. MediaTek geeft aan dat het echter geen probleem hoeft te zijn, aangezien deze SoC (Systen on a Chip) voorbij het qhd-scherm geen ondersteuning aanbiedt. De processor is even groot als de Helio X10, maar is veertig procent krachtiger en veertig procent energiezuiniger dan z’n voorganger.

De chip is tevens in staat nieuwe 4g-netwerken te ondersteunen en daarbij downloadsnelheden te behalen van 300Mbps. De verwachting is dat de productie van de chip in juli van dit jaar begint en dat zou betekenen dat we pas aan het einde van dit jaar toestellen gaan tegenkomen die deze chip onder de motorkap hebben. MediaTek is vooral bekend in Azië. Daar levert de fabrikant chips aan voor toestellen die zich in allerlei segmenten van de markt bevinden, of het nou low-end-, mid-range- of top-shelf-producten zijn.

  • Delen:

Reacties

  1. Bas
    13 mei, 2015 om 16:44

    Tencore? Decacore bedoel je natuurlijk. En MediaTek heeft deze chip weken geleden al aangekondigd *yesterday’s news*

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.