Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft presenteert meerdere Windows 10-varianten

Geschreven door
Geplaatst op14 mei 2015, 11:05 CategorieBesturingssystemen

Eén Windows voor alle platformen: we horen het Microsoft nog zeggen. Technisch gezien klopt dat niet, met de verschillende varianten die Microsoft heeft aangekondigd. In totaal bestaan er straks zeven versies van Windows 10.

Zeven versies van Windows 10

Hoewel Microsoft officieel nog een releasedatum moet aankondigen (de zomer is de periode waarin het OS uitkomt), weten we inmiddels wel hoeveel versies we tegen die tijd mogen verwachten: zeven in totaal. En dat terwijl Microsoft Windows 10 eerst positioneerde als ‘één Windows voor alle platformen’. Windows 10 Home is waar de meeste mensen mee te maken krijgen: dit is de Windows-versie die straks terug te vinden is op allerlei pc’s en laptops (en waarschijnlijk ook sommige tablets). Ook is er de vertrouwde Windows 10 Pro-editie.

Windows 10 Mobile is de versie die we straks op smartphones en kleine tablets tegenkomen, met een scherm van maximaal acht inch. Deze versie biedt toegang tot voor mobiele apparaten georiënteerde versies van de Office-apps en de Continuum-functie. Ook komt er een Windows 10 Mobile Enterprise-editie, voor grotere bedrijven met personeel die Windows-apparaten gebruiken. Windows 10 Enterprise, Windows 10 Education en Windows 10 IoT Core zijn de resterende versies van het besturingssysteem, maar niet bedoeld voor tablets.

Continuum is de naam die Microsoft geeft aan de mogelijkheid de interface aan te passen aan de hand van het apparaat dat gebruikt wordt. Zo wordt de interface aangepast wanneer je het toetsenbord loskoppelt van een hybride tablet. Vensters worden dan bijvoorbeeld in volledig scherm weergegeven. Op kleine Windows tablets wordt de interface volledig geoptimaliseerd voor touch zodat je eenvoudiger kunt schakelen tussen apps, gegevens kunt invoeren en media kunt bekijken. Natuurlijk is ook de standaard (desktop)weergave beschikbaar.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.