Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Honor 6 Plus

Geschreven door
Geplaatst op29 mei 2015, 12:46 CategorieReviews

Honor is een nieuwe prijsvechter op de Nederlandse markt en gooide al hoge ogen met de Honor 4X budget-phablet, die met 200 euro wel heel scherp geprijsd is. Wat voor een product kun je verwachten van zo’n fabrikanten als je het budget verdubbelt, en ze vraagt met een telefoon op de markt te komen die 400 euro kost? De Honor 6 Plus. Een high-end phablet in het ‘middenklasse-segment’.

Honor 6 Plus – specificaties

Honor 6 Plus
Scherm 5.5 inch 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Hisilicon Kirin 925 1.8 GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 16GB-32GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Nee
USB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2 x 8 Megapixel camera
Accu 3600 mAh Lithium Polymer

In Nederland lijkt op dit moment alleen de 32GB-versie van de Honor 6 Plus verkocht te worden. Eén van de meest interessant elementen van een Honor telefoon is natuurlijk zijn prijs. Ondanks dat dit het meest luxe, topmodel, van de prijsvechter is moeten we zeggen dat met 399 euro nog steeds in de categorie “opvallend veel voor weinig” valt.

Honor 6 Plus – hardware en design

Het Nederlandse PR-team van Honor heeft erg zijn best gedaan om de vergelijking met Apple’s iPhone uit te weg te gaan. Zeker in de communicatie en ook tijdens de presentatie van de telefoon in de Westergasfabriek is het A-woord niet gevallen. Dat wil echter niet zeggen dat de Chinese werkgever dezelfde vergelijking uit de weg wou gaan, zowel in communicatie als design. De Honor 6 Plus laat zich gewoon het beste omschrijven als een grote iPhone 4, met een naam die erg lijkt op de die van Apple’s grootste telefoon.

Honor-6-plus-review-design-1

Een glazen voorkant en een glazen achterkant met een metalen band rondom is zoals gezegd dus een bekend, maar ook geliefd, design. Deze Honor 6 Plus is een chique ogende smartphone van een modern formaat. Het 5.5-inch scherm maakt hem net zo groot als de iPhone 6 Plus en verschillende Android-telefoons. De achterkant heeft een kleine bewerking meegekregen in de vorm van een subtiel ruitjespatroon, maar dat is eigenlijk alleen maar onder bepaalde lichtomstandigheden zichtbaar. De brouwkwaliteit is ook dik in orde, dus naast dat de smartphone luxe oogt voelt het ding ook nog eens erg goed in de hand, een niet te onderschatten element als we kijken naar de uiteindelijk gebruikservaring.

Honor-6-plus-review-design-2

Display

De Honor 6 Plus heeft een fors 5.5-inch scherm. Met een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels hebben we te maken met een pixeldichtheid van ruim 400 pixels per inch. Dat is echt meer dan prima en er zijn maar weinig telefoons op de markt die met nog scherpere schermen kunnen schermen. Gelukkig zien we zelfs in het budget- en middenklasse segment nog maar zelden een TN-paneel en we zijn blij om te melden dat de Honor 6 Plus hier ook het gemiddelde hoog weet te houden door gebruik te maken van een IPS-paneel. Volgens meer kritische testers op het internet is het scherm van een ‘redelijk goede’ kwaliteit maar in mijn ogen ziet het scherm er gewoon top uit.

Honor-6-plus-review-display

Toch is er nog wel wat winst te behalen hoor, ook op dit scherm. Er zijn zoals ik het zie twee issues met het scherm op de Honor 6 Plus, issues die elkaar helaas versterken. Het eerste probleem is dat de glazen voorkant opvallend, meer dan normaal zelfs, lijkt te spiegelen en reflecteren. Combineer dat met een schermhelderheid die niet super hoog is en je hebt een telefoon die buitenshuis (in de zon) niet goed bruikbaar is. Aan de andere kant is er qua contrast maar weinig te klagen.

Connectiviteit

Eén van de belangrijkste wapenfeiten van de Honor 6 Plus is dat je gebruik kunt maken van twee simkaarten in de smartphone. Eén van de twee beschikbare simkaartlezers doet dubbele dienst als microSD-kaartlezer dus je moet wel kiezen wat je wilt. Voor de Nederlandse markt lijkt het voor de hand te liggen dat de meeste gebruikers de mogelijkheid voor de microSD zullen prefereren. Mocht je wel gebruik gaan maken van twee simkaarten hou er dan rekening mee dat maar één van de twee lezers geschikt is voor snel mobiel (4G) internet. Naast de twee simkaarten is de Honor 6 Plus voorzien van het standaard pakket aan aansluitingen en mogelijkheden; Dual Band Wifi, Bluetooth 4.0, GPS en zelfs NFC .

Honor-6-plus-review-design

Speakers

Op het gebied van audiokwaliteit valt de Honor 6 Plus een beetje tegen. De Honor 6 Plus is voorzien van een enkele (mono) speaker die het geluid via de achterkant van de smartphone de wereld instuurt. De plaatsing is wel vaker een nadeel maar in combinatie met de matig presterende monospeaker is het geluid weinig indrukwekkend. Erg jammer want in alle andere opzichten vecht deze smartphone ruim boven zijn gewicht mee.

Camera’s

Gimmicks zijn van die dingen die leuk zijn tijdens demo’s maar in de praktijk al snel vervelen. De Honor 6 Plus is niet vreemd van een paar gimmicks, zeker niet op het gebied van de gebruikte camera’s. Aan de achterkant zitten maar liefst twee 8 megapixel camera’s die het in theorie mogelijk moeten maken om foto’s te nemen die je achterkaf scherp kunt stellen. In de praktijk is het ons niet echt gelukt, want de zoektocht naar ‘perfecte’ omstandigheden verveelde als zo snel dat we eieren voor ons geld kozen. Ook in andere reviews lijken er maar weinig schrijvers onder de indruk te zijn van deze feature.

Veel belangrijker is echter dat de camera’s, ook samen, gebruikt kunnen worden als normale camera. Een normale camera die erg goede foto’s neemt! Foto’s die zich kunnen meten met de foto’s van veel duurdere Android-telefoons! Zelfs in minder dan optimale verlichtingen laat het F0.95-lensje nog heel aardige resultaten zijn. Ook met het detailniveau en het vangen van de juiste kleuren zit het wel goed bij de Honor 6 Plus. Ondanks de gimmicky feature’s, die je makkelijk kunt negeren, is dit één van onze favoriete camera’s op een Android telefoon. Zeker de HDR-feature doet goede zaken als je plaatjes met een hoog verloop tussen licht en donker probeert te nemen. Natuurlijk is er bij het zoomen op genomen foto’s wel de nodige wolligheid te onderscheiden, maar het moet gezegd worden dat dit allemaal ruim binnen de acceptabele grenzen blijft vallen.

Honor-6-plus-review-camera

De camera aan de voorzijde is ook van goede kwaliteit, en dus uitermate geschikt voor het maken van de meest blitse selfies of het voeren van een videogesprek. Honor zou geen Chinese fabrikant zijn als er niet de nodige selfie-optimalisaties (jep, gimmicks) aanwezig waren in de software. Via een soort beautify-feature wordt je huid automatisch strakgetrokken en lijken je wimpers langer dan ooit. Laten we het op cultuurverschillen gooien maar voor mij had dit niet gehoeven. Gelukkig heb je ook hier weer controle over de software en hoef je het dus niet te gebruiken.

Accuduur

De Honor 6 Plus is ook op het gebied van accuduur een aardige presteerder. Wat ons betreft komt de telefoon door onze standaard eis van een een normale dag gebruik. Dat betekent dus dat, als het nieuwe eenmaal van je telefoon af is en je hem niet meer constant aan het gebruiken bent, je de hele dag voort moet kunnen op een enkele acculading. Natuurlijk is het voordeel van een een Android-telefoon met een microUSB-aansluiting evident; zelfs als je het nodig hebt kun je bijna overal wel even inpluggen. Ook de manier waarop de Honor 6 Plus zijn lading vast weet te houden in standby is indrukwekkend. Als je gaat slapen met 100% accu wordt je wakker met een ergens tussen de 95% en 98%. Top!

Honor 6 Plus – software

De Honor 6 Plus draait op Android 4.4 KitKat en is voorzien van een stevige skin. Dit is natuurlijk best jammer want we vinden dat een schone Android-ervaring de voorkeur heeft. Hoewel aangekondigd is dat deze telefoon een update mag verwachten naar Android Lollipop is dat een beetje dweilen met de kraan open want de opvolger van Android Lollipop is gisteren aangekondigd door Google. Lees ook: Google toont preview Android M: wat is er nieuw?

Honor-6-plus-review-software

Zoals gezegd is de Honor 6 Plus voorzien van de EMUI-skin en dus heb je toch maar weinig voordelen van de stappen die Google aan het maken is op gebied van design (Material Design). Gelukkig brengt Google al tijden de belangrijkere onderdelen van hun vernieuwingen op OS-niveau onder in de zogenaamde Google Play services en dus heb je, ook als gebruiker met de ‘oude’ Android-versie, nog toegang tot alles wat Android tof en bijzonder maakt. Je hebt dus (onder andere) gewoon toegang tot de Google Play Store, Google Now, de Google Apps etc.

Honor-6-plus-review-software-1

De grootste aanpassing is het gebrek van een app drawer-menu, alle apps zijn gewoon via de verschillende homescherm-panelen beschikbaar. Ook het dropdown-menu met de settings en notificaties heeft een iets afwijkende indeling gekregen maar persoonlijk ben ik juist wel fan van de gekozen stijl. In het algemeen kun je toch wel zeggen dat er al goed in de nieuwe designrichting van Google zelf (Material Design) is gewerkt, zodat je dus zeker het gevoel hebt met een modern systeem te werken. Opvallend is dat er eigenlijk geen vooraf geïnstalleerd rommel op de telefoon te vinden is, iets dat we zeker bij een prijsvechter opvallend vinden. Door dit soort ‘sponsoring’ van apps kan een fabrikant de telefoon weer net wat goedkoper maken. Op de Honor 6 Plus vinden we echter alleen WPS Office terug, een goed bruikbaar pakket waarmee je de simpele basistaken die je op een phablet zou willen uitvoeren kunt uitvoeren.

Honor 6 Plus – in gebruik

De Honor 6 Plus is gewoon een prachtig mooie Android-phablet, zowel om te zien als om te gebruiken. Ook op kantoor hier gooit het apparaat hoge ogen en iedereen die hem oppakt oeh-t en ah-t, zeker op het moment dat ik informatie over de prijs deel. De telefoon maakt ook nog eens gewoon meer dan gemiddeld goede foto’s en en de prestaties zijn ook nog eens meer dan voldoende om alle basistaken uit te voeren. Dit maakt de Honor 6 Plus wat mij betreft een van de meeste interessante telefoons op de markt en, in onze social media gefocuste wereld, een van betere opties. Zeker als we prijsverschillen met telefoons als de Samsung S6, Note, iPhone 6 Plus en ook de Huawei P8 in ogenschouw nemen dan komt deze Honor 6 Plus er goed vanaf.

Honor-6-plus-review-gebruik

Prestaties

De relatief onderkende Kirin-processor van Huawei die gebruikt wordt is in combinatie met de 3GB aan werkgeheugen kennelijk meer dan goed genoeg om de de telefoon snel te doen fungeren. Alles voelt gewoon snappy & zippy aan en ook de games die we gespeeld hebben op deze phablet werkten zonder problemen of haperingen. Natuurlijk zijn zware games wel killer als het gaat om accuduur, maar dat geldt voor iedere telefoon en tablet op de markt.

Honor-6-plus-review-prestaties

Honor 6 Plus – conclusie

Niet zo heel lang geleden was het voor een hoop gebruikers onmogelijk om een losse telefoon aan te schaffen, om op die manier fors op de maandelijkse lasten van een mobiel abonnement te kunnen besparen. Smartphones kostten al gauw honderden euro’s en voor dat geld kreeg je dan maar weinig waar terug. Prijsvechters zoals Honor en Motorola zijn erg succesvol bezig deze markt op z’n gat te gooien en hebben interessante modellen op de markt gebracht. Voor 200 euro kan je de Honor 4X aanschaffen, en als je meer geld wilt uitgeven is deze Honor 6 Plus een erg interessante optie. Je hebt dan een telefoon die zich in veel opzichten kan meten met de topmodellen die normaal alleen in combinatie met een abonnement betaalbaar zijn voor de gemiddelde consument. Wij vinden de de Honor 6 Plus een topmodel. 400 euro is een heel stuk minder dan de 800 tot 1200 euro die je voor die andere topmodellen moet betalen.

Minpunten

 • EMUI-skin heeft zijn nadelen
 • Matige speakers
 • Lage schermhelderheid en reflecties

Pluspunten

 • Goede camera’s
 • Luxe design
 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Honor 6 Plus
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Bas
  30 mei, 2015 om 11:45

  Serieus? Een review van een smartphone op TABLETSmagazine? Waarom?

  • Martijn Chel
   30 mei, 2015 om 12:53

   Beetje laat Bas.. TabletsMagazine focust zich al ruim twee jaar op toestellen met een formaat van 5.5-inch of groter. Daaronder vallen dus ook phablets. De reden hiervoor is ook simpel; deze grote toestellen concurreren voor hetzelfde budget als dat voor de tablet vastgesteld wordt dus willen we ook hierin adviseren. Lijkt me allemaal redelijk logisch toch?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.