Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Geschreven door
Geplaatst op21 mei 2015, 16:41 CategorieReviews

Het grootste voordeel van Android is en blijft toch wel de keuzevrijheid die je hebt als het gaat om de hardware die het beste bij je wensen past. Android tablets zijn er in alle vormen en maten en Lenovo heeft een flink aandeel van tablets in de bijzondere categorie voor haar rekening genomen. Eén van de meest opvallende Android tablets bekijken we in deze review; de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro . Een Android tablet met een groot, heel groot, scherm en een ingebouwde beamer. Zodat je een nog groter scherm kunt maken.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – specificaties

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Scherm 13.3 inch 2560×1440
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.33 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, microSD
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja, optioneel
3G/4G Ja, optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 8.0MP Camera
Accu 3 Cell Li-Cylindrical

Eén van de meest opvallende eigenschappen van deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro laat zich lastig vangen in een specsheet. Deze tablet beschikt namelijk over een ingebouwde beamer. Natuurlijk moet dit direct de nodige scepsis bij je oproepen maar zoals je verderop in deze review zult lezen is de beamer verassend bruikbaar!

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is verkrijgbaar in zowel een Wifi-only-variant als een variant met ingebouwde 4G LTE-internetverbinding. De laatstgenoemde beschikt op dat moment ook over GPS. De prijzen van de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro zijn, gezien het grote schermformaat, aantrekkelijk te noemen, want de modellen kosten respectievelijk 499 en 599 euro.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – hardware en design

Net zoals alle tablets uit de Yoga-lijn heeft ook deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro het design met de cilinder meegegeven. Door een cilinder-vorm toe te voegen aan de lange kant van de tablet (onderkant als we het over een landscape-oriëntatie hebben) spreken we hier over een zogenaamd ‘opgevouwen magazine design’.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-design

In deze cilinder zit niet alleen een flinke accu verwerkt, ook de aan/uit-knop en de al eerder genoemde beamer zitten in dit deel van de tablet. Als klap op de vuurpijl draait deze cilinder (de standaard erin althans) en kun je deze geïntegreerde standaard gebruiken om verschillende standposities te creëren.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-totaal

De tablet is verder vrij standaard te noemen, met zwarte randen die onder de beschermende glasplaat rond het 13.3-inch scherm liggen en een zilverkleurige achterkant. De camera op de deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro zit op een betere plek dan bij de meeste Yoga-tablets, gewoon aan de achterkant. Achter de ‘klep’ die als ingebouwde standaard dienst doet kun je, afhankelijk van het model, je simkaart en microSD-kaart kwijt.

Display

Een 13.3-inch scherm is net zo groot als een groot deel van de laptops die op de markt zijn, en dus kun je rustig stellen dat deze tablet megagroot aanvoelt. Het scherm is van mooie kwaliteit en met 2560 bij 1440 pixels is de resolutie erg goed. Met 220 pixels per inch is het scherm vergelijkbaar met bijvoorbeeld het scherm in retina Macbook Pro of de Acer Aspire S7. In kleinere tablets zien we soms wel wat hogere PPI’s maar dit is niets om je voor te schamen; teksten zijn scherp en er zijn veel details te zien in foto’s.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-gebruik

Het ips-paneel voldoet verder gewoon precies aan de basisvoorwaarden, al is de kleurweergave soms net wat aan de fletse kant. Waar we hier dus misschien een net wat onder het gemiddelde prestatie zien gaat dit niet op voor kijkhoeken, contrast en schermhelderheid. Die zin gewoon prima geregeld. Het meest opvallendste aan de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro blijft het schermformaat, waardoor deze tablet alles behalve standaard te noemen is.

Connectiviteit

Qua aansluitingen is de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro gewoon weer een standaard Android tablet te noemen, en vinden eigenlijk geen verassingen in het lijstje. Natuurlijk is er ondersteuning voor dual band Wifi a/b/g/n op zowel 2.4 als op 5GHz en beschikt de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro over Bluetooth 4.0. Fysieke poorten zijn er voor microUSB, microSD en de koptelefoonaansluiting. Als er gekozen wordt voor de versie met mobiel internet dan is er natuurlijk een plek voor je simkaart en krijg je er op gebied van draadloze connectiviteit GPS bij.

Speakers

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro beschikt over speakers die gemaakt zijn door (of gecertificeerd zijn door) de bekende audiofabrikant JBL, en dat hoor je best terug! Natuurlijk zien we vaker geschermd worden met een bekend speaker-merk en dan horen we er niets van. Dat komt in de meeste gevallen omdat tablets zo klein en dun mogelijk gehouden worden, waardoor de natuurkundige wetten gewoon beperkingen bieden.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-speakers

Het miniaturisatieprobleem is de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro echter vreemd en dus was er ruimte voor flinke speakers die geluid van hoge kwaliteit en volume kunnen produceren. Als klap op de vuurpijl is er ook ook een heuse subwoofer in de tablet verwerkt, een speaker die zich enkel en alleen bezighoudt met de lage tonen. Dit hoor je terug en hoewel het nog steeds geen volwaardig stereosysteem is kan je best een filmpje kijken op deze machine, vooral als je dat doet met die ingebouwde beamer. Maar 13.3-inch voelt voor ons ook al wel als een bigscreen, keuzes!

Camera’s

De camera’s op deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro zijn meer dan acceptabel en zeker de webcam is voor videogesprekken goed inzetbaar. De 8 megapixel camera aan de achterkant doet ook prima dienst, al is het foto’s maken met een 13.3 inch tablet wel weer de overtreffende trap van ongemakkelijk natuurlijk. Deze tablet is sowieso te groot om zomaar even in de tuin of in het park ‘erbij’ te pakken en te gebruiken. Het is wat ons betreft meer een tablet die je bewust als zakelijke gebruiker inzet. En 8 megapixels is meer dan genoeg om bonnetjes in te scannen natuurlijk!

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-camera

Pico Projector (Beamer)

De beamer voelt in eerste instantie een beetje als een gimmick aan en over de 854 x 580 pixels resolutie zullen een hoop mensen ook niet al te positief zijn. Laten we voorop stellen dat dit een kleine beamer is die beperkte lichtsterke heeft en dus niet kan concurreren met een beamer van honderden tot duizenden euro’s. In goede omstandigheden is het echter helemaal niets om je voor te schamen, en kan deze Lenovo Yoga Tablet 2 Pro echt prima ingezet worden bij het geven van presentaties of het kijken van een film! Het is dan wel geen HD-kwaliteit maar persoonlijk heb ik dat bij projecties altijd lastig gevonden om goed te herkennen. De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is in theorie in staat om een scherm tot wel 50-inch te vullen en in onze donkere fotostudio was het voor ons gevoel haalbaar.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-beamer

De resolutie is waarschijnlijk ook wat te laag voor het tonen van veel detail op sheets tijdens het geven van presentaties. Gelukkig is dat sowieso iets dat ouderwets is en zijn moderne, goede, presentatie-sheets tegenwoordig vooral voorzien van tekeningen en grafieken die ter ondersteuning en onderstreping dienen. Als je bij het maken van je presentatie rekening houdt met de omgeving waarin deze gegeven wordt en de beperkingen van de resolutie dan is dit een zeer waardevolle tool.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-beamer-1

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is voorzien van een focus knop/slider die helpt bij het scherpstellen van het geprojecteerde beeld. Dit werkt redelijk goed en binnen de beperkingen zijn we blij dat deze functie geïntegreerd is en je niet met de tablet hoeft te gaan schuiven (al helpt het soms wel!)

Accuduur

Accuduur is een lastig onderdeel om te bespreken als we het hebben over een tablet met een ingebouwde beamer. Moeten we de beamer constant aanhouden om een eerlijke inschatting te geven of is het veel praktischer om maximaal een half uurtje beamer-werk mee te nemen? Hoe dan ook, wij vinden dat de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro een indrukkende prestatie levert op dit gebied. Bij ‘normaal’ gebruik moet je makkelijk 2 dagen voort kunnen met een enkele lading. Een marathon filmsessie via de beamer starten is waarschijnlijk niet haalbaar, maar een marathon comedy-serie sessie moet te doen zijn. Je kunt ongeveer 5 uur met de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro projecteren voordat de tank leeg is!

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – software

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro draait op Android 4.4.2 KitKat en dat is ondertussen al een tijdje niet meer de nieuwste versie (dat is Android 5.x). Maar door de moderne opzet van Google’s Android zijn de praktische implicaties van deze verouderde versie erg beperkt, want natuurlijk draagt ook deze Lenovo Android tablet de goedkeuring van Google. Je hebt toegang tot alle moderne apps, diensten en mogelijkheden van Android.

De visuele vernieuwingen van Android 5.x Lollipop waren toch verloren gegaan aan deze tablet, want Lenovo is één van de fabrikanten die er consequent voor kiest een skin te gebruiken bovenop de kale Android-versie. Het is een nieuwe versie van de skin waar we eerder al geen fan van waren, maar gelukkig heeft deze nieuwe versie in ieder geval het probleem van lage resolutie icoontjes en afbeeldingen opgelost. Maar verder zijn de onbegrijpelijke keuzes uit eerdere versies nog aanwezig in deze versie van de skin. Zo zijn sommige icoontjes voorzien van een vierkante omlijsting (maar niet allemaal), bestaat de app-drawer (overzicht van apps) niet en kun je geen gebruikersaccounts aanmaken. Vooral het gebrek van de app-drawer maakt deze versie fundamenteel anders dan andere installaties van Android. In het geval van Lenovo moet je, net als bij iOS, gewoon swypen door verschillende pagina’s om de app die je wilt gebruiken te vinden. Maar de aanpassingen gaan verder dan alleen dit soort keuzes. Zo is het instellingenmenu niet oproepbaar via een swype aan de bovenkant van de tablet maar is het de omgekeerde wereld en moet je vanaf de onderkant omhoog vegen, mocht je dit vanuit het midden doen dan open je per abuis Google Now.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-software-1

Maar toch zijn er ook nog een paar handige toevoegingen aan de Android gedaan door Lenovo. En ook hier speelt de cilinder-standaard weer een belangrijke rol. Lenovo weet namelijk te herkennen in welke ‘vorm’ je de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro gebruikt en kan daar automatisch aanpassingen op maken. Zo kun je kiezen automatisch een geoptimaliseerd beeld voor video-media te laten gebruiken als je de tablet rechtop hebt staan of voor een sepia weergave van de e-reader app op het moment dat het apparaat detecteert dat je hem in de portrait leeshouding gebruikt. Er zijn een paar verschillende modi en je hebt relatief veel controle over de instellingen die worden aangepast, waardoor dit wat ons betreft als geschikte toevoeging gezien kan worden. Een andere handigheid is de mogelijkheid om een paar selecte apps in split-screen mode te kunnen gebruiken, en dat is zeker op een relatief groot scherm als 13.3-inch soms best handig.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-software

De Lenovo Yoga Tablet 2 Pro is voorzien van redelijk wat Lenovo bloat- en crapware, gratis apps en software die je erbij krijgt zonder dat je er ooit om gevraagd hebt. Toch lijkt het minder dan in eerdere versies dus de trend gaat de goeie kant op. En hoewel je in de Play Store ongetwijfeld betere, mooiere en leuker alternatieven kunt vinden is het op zich wel ‘ok’ dat er games aangeraden worden of dat je alvast een installatie van Kingsoft Office op je tablet hebt staan. Helaas is dit niet één van de apps die in de splitscreen optie gebruikt kan worden, wat we dan weer een opvallend groot nadeel vonden.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – in gebruik

Omdat we het hier over een erg grote tablet hebben is het takenpakket dat je comfortabel uit kunt voeren op het apparaat wat groter dan op andere tablets, of op z’n minst anders. Het groter scherm leent zich onder andere goed voor het maken van documenten en natuurlijk presentaties, presentaties die je weer tof kunt gebruiken via de ingebouwde beamer. Je zou bijna denken dat er over nagedacht is he? Het grotere schermformaat maakt het wat ons betreft ook interessanter om gebruikt te worden in combinatie met een extern toetsenbord, het voelt op dat moment bijna gewoon als volledige laptop. Opvallend genoeg zorgde deze combinatie voor het eerst voor het missen van Windows, een gevoel dat we al heel lang niet meer gehad hebben.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-gebruik-1

Voor het browsen op de bank is de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro waarschijnlijk weer een beetje teveel van het goede, voor kijken van een filmpje op bed is juist weer goed. Zeker als het donker is en je een witte muur hebt. Het is dus een beetje een mixed-bag qua inzetbaarheid. Ik heb de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro uitgeleend aan een van de consultants die hier in ons verzamelgebouw een kantoor heeft en die heeft geprobeerd presentaties te geven met de tablet en beamer. Natuurlijk had hij niet zomaar tijd om bij klanten te gaan experimenteren en dus kon hij de tablet alleen inzetten op de moment dat hij vertrouwen had in de juist omstandigheden. Uiteindelijk kwam dat voor hem er op neer dat hij in drie dagen twee keer de beamer heeft gebruikt. Aangezien hij normaal gesproken geen beamer had gebruikt was het voor hem dus zonder meer een toegevoegde waarde. Ik zie zelf dus ook wel waarom het een interessante professionele tool zou kunnen zijn voor mensen die zichzelf vaak tegenover een groep mensen zien staan. De inzetbaarheid had wat ons betreft wel een stuk groter geweest als dit apparaat op Windows had gedraaid.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-posities

Prestaties

De prestaties van de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro vallen midden in het ‘heel redelijk’ kamp, niet heel indrukwekkend maar zeker ook geen tegenvaller. Waar een hoop Windows 8 tablets zo krachtig zijn dat je ze best als enige computer kunt overwegen maar schermformaat te kort komt, is het hier toch net andersom. Voor alle taken die je op een tablet wilt uitvoeren, en dat takenpakket is iets uitgebreider door het grote scherm, is de tablet met zijn Intel Atom-processor en 2GB aan werkgeheugen krachtig en rap genoeg. Als enige computer schiet het te kort, en merk je ook (nog steeds!) de beperkingen van het Android app-aanbod (zeker in vergelijking met Windows desktop-software en iOS tablet-software).

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro-review-feature

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro – conclusie

Deze tablet is niet voor iedereen, en laat dat nu helemaal geen nadeel zijn. Het is juist de charme van Android en de bijbehorende keuzevrijheid. Als je in de markt bent voor een flink grote Android tablet met een beamer dan heb je in de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro een serieuze optie. Zover wij weten is het nog wel de enige optie en dus is het fijn dat het een heel aardig product is. We hadden de tablet liever op Windows zien draaien, en hoewel Lenovo wel een grote Yoga tablet met Windows in het assortiment heeft mist deze de beamer. Met de razendsnelle ontwikkeling van Google’s eigen apps kun je ook als zakelijke gebruiker waarschijnlijk best zonder Windows, de Google Office apps zijn gewoon indrukwekkend goed. Ook voor gebruikers die vooral veel films willen kijken en niet al te veel geven om HD-projectie heeft dit apparaat natuurlijk ook de nodige charmes in huis. Wij gaan in ieder geval nog het House of Cards seizoen afkijken voordat Lenovo deze tablet terugkrijgt!

Minpunten

 • Prestaties vallen wat tegen
 • Geen Windows-optie
 • Redelijk onhandige Lenovo Android-skin

Pluspunten

 • Prima ingebouwde beamer
 • Hoge resolutie, groot, beeldscherm
 • Indrukwekkende accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Rijn
  23 juni, 2015 om 21:25

  Ik heb de Lenovo Yoga Tablet 2 Pro eind januari, begin februari 2015 bij Media Markt aangeschaft. Sindsdien niets anders dan ellende met het apparaat meegemaakt. Het viel elk moment uit en was met geen mogelijkheid te starten. Reeds vier keer terug gebracht bij Media Markt, vandaag – 23-06-2015 – weer! Media Markt zendt het apparaat voor reparatie naar de Lenovo vestiging en steeds krijg ik het terug met de mededeling dat het niets mankeert en gewoon opstart. Dit is ook zo, maar na een dag ‘slaat’ ie weer op zwart en is met geen mogelijkheid op te starten, ondanks dat ik ‘m voor 100% heb opgeladen. Dit opladen duurt overigens 5 uur! Ik heb ze nu schriftelijk gevraagd de tablet te openen om naar zijn aan/uit knop te kijken en ook naar de batterij. In deze bijna 4 maanden heb ik maar hooguit 2 weken (in etappes) van de tablet ‘genoten’ en hoop dat het apparaat voor goed in orde wordt gemaakt. In die schaarse periode dat ik van de tablet gebruik heb gemaakt, fungeerde het apparaat uitstekend, daar heb ik geen klachten over!

 2. nextphone
  13 augustus, 2015 om 17:04

  Ik heb een lenovo tablet pro aangeschaft om een te kijken of dit een stabiel apparaat is en goed voor ons assortiment. Ik moet zeggen dat in tegenstelling tot de eerdere reactie op deze review, moet ik zeggen dat de lenovo uitstekend bevalt. De beamer is opvallend scherp en het is echt prima om een film op af te spelen. we hebben hem dan ook geregeld in ons assortiment.

 3. Ise
  04 september, 2015 om 15:04

  Ik vind de Lenovo tablet een prima apparaat. De beamer maakt de tablet ideaal om programma’s of series te kijken. Een groot voordeel is dat de Lenovo tablet zowel als laptop en tablet kan gebruiken. Heel handig om naast een vaste computer en mobiele telefoon in huis te hebben. Bij de aanschaf merkte ik wel dat de prijzen per aanbieder sterk verschillen, maar ook erg in beweging zijn. Mijn tip om altijd even te checken of de Lenovo tablet niet ergens in de aanbieding is!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.