Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Rusland gaat eigen besturingssysteem voor tablets en smartphones maken

Geschreven door
Geplaatst op19 mei 2015, 11:04 CategorieBesturingssystemen

Rusland gaat een eigen besturingssysteem maken voor smartphones en tablets. Op die manier wil het de opkomst van Android en iOS in het land beperken. Door Gartner, een onderzoeksbureau, wordt geschat dat Android op 81% van de telefoons in Rusland geïnstalleerd staat. iOS heeft in het land een marktaandeel van 15%. Het is de bedoeling dat het te lanceren besturingssysteem in 2025 meer dan 50% marktaandeel heeft, en dat andere landen het ook kunnen gaan gebruiken.

Eigen besturingssysteem in Rusland

De plannen om een eigen besturingssysteem voor tablets en smartphones te ontwikkelen werden bekendgemaakt door de Russische minister van Communicatie en Massamedia, Nikolai Nikiforo. Jolla, een Fins bedrijf, gaat het besturingssysteem ontwikkelen. Jolla ken je wellicht van Sailfish, een nieuw besturingssysteem voor tablets en smartphones. Sailfish heeft in Rusland een marktaandeel van 0,5%.

Ook in andere landen

Er zijn ook plannen om het besturingsysteem in andere landen te lanceren. Er wordt daarbij vooral gedacht aan andere BRIC-landen, de verzamelnaam voor opkomende economieën. Gedacht wordt aan het lanceren in onder andere India, Brazilië, China en Zuid-Afrika.

Waarom?

De reden dat Rusland een eigen besturingssysteem gaat ontwikkelen, is op dit moment een beetje vaag. Waarschijnlijk heeft het met het ‘risico’ van het gebruiken van buitenlandse technologieën te maken: zowel Android als iOS worden gemaakt in voornamelijk Amerika, de grote vijand van Rusland. Op deze manier zou de Russische overheid kunnen voorkomen dat burgers afgeluisterd worden, en kunnen ze het eigen volk in toom houden indien nodig.

Rusland is, als het OS gelanceerd wordt, niet de eerste met een eigen besturingssysteem: in Noord-Korea draaien computers geen Windows of Mac OS X, maar Red Star OS. Dat besturingssysteem werd speciaal voor en door Noord-Korea ontwikkeld en bevat alles wat gebruikers nodig hebben: een browser, notitie-programma enzovoort. Enige markante is dat gebruikers geen gebruikmaken van het internet dat wij kennen, maar een lokale variant.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.