Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De drie beste tablets voor het spelen van games

Geschreven door
Geplaatst op4 juni 2015, 17:49 CategorieTablet Tips

Elk seizoen zetten we de beste tablets van dit moment onder elkaar en uit ons overzicht kun je natuurlijk zelf je favoriete tablets halen die bij jouw gebruikssituatie passen. Maar, we helpen je ook graag verder door te kijken naar een aantal specifieke gebruikssituaties en bekijken vandaag de drie beste tablets voor het spelen van games.

De beste tablets

Het is niet zo eenvoudig om dé beste tablet aan te wijzen, zelfs niet voor een specifieke gebruikssituatie. We hebben immers te maken met verschillende formaten, besturingssystemen, prijsklassen en ecosystemen. Vooral je eigen wensen en verwachtingen hebben invloed op wat de beste tablet voor jouw situatie en gebruik is. Neem vooral ook onze beste tablets koopgids door want hier vind je per besturingssysteem de beste modellen van dit moment.

Waar letten we op?

Om er zeker van te zijn dat de onderstaande tablets bij de meeste gebruikerssituaties passen voor gamers, letten we onder meer en voornamelijk op het werkgeheugen en de processor, hoeveel vrije schijfruimte je hebt om je games op je tablet te kunnen installeren en of ze natuurlijk nog wel draagbaar genoeg zijn en niet te zwaar om comfortabel vastgehouden te worden tijdens het spelen van games.

Een lekker groot scherm met een goede houvast is eigenlijk wel een must. De batterijduur is voor diegenen die de tablet onderweg willen gebruiken van belang maar de meeste echter gamers zullen hun tablet thuis, dichtbij de lader gebruiken. Kijkend naar deze voorwaarden, onze eigen reviews, de ervaringen van bezoekers en experts en de ontwikkelingen van de markt komen we tot de volgende drie tablets die in onze optiek ideaal zijn voor iedereen die wel eens of juist systematisch thuis of ergens onderweg aan het gamen is.

De beste tablets voor het spelen van games

In onderstaand overzicht hebben we drie tablets die ideaal zijn voor het spelen van games opgenomen. Twee van deze tablets draaien op Android, het besturingssysteem dat genoeg te bieden heeft met betrekking tot games, en het laatste model draait op iOS, waarvan je nu al misschien kunt raden welk model je kunt verwachten. Ook iOS is gelukkig flink voorzien van games. Windows loopt echter nog achter op dit gebied. En omdat Microsoft de nadruk op werken en studeren legt met het OS, nemen we nu geen Windows-tablets mee.

Nvidia Shield Tablet

Als je het over tablets hebt waarop je wilt gamen, dan kun je nog steeds niet om de Nvidia Shield Tablet heen en totdat Nvidia zelf met een opvolger komt, zal dat ook niet gauw gebeuren. Misschien dat de Predator van Acer daar nog wat aan kan doen, maar voorlopig lijkt het erop dat de Shield Tablet één van de betere opties blijft. Zo beschikt de tablet over een 8-inch ips lcd-display met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels en vinden we onder de motorkap de krachtige Nvidia Tegra K1-processor met een kloksnelheid van 2.2GHz.

nvidia-shield-tablet-groot-2015

Die processor wordt bijgestaan door een grafische chip met maar liefst 192 kernen en 2GB aan werkgeheugen. De tablet weegt 390 gram en heeft een afmeting van 9,2 x 126 x 221 millimeter. Ook is de tablet uitgerust met een stylus die gebruikmaakt van de DirectStylus 2-techniek. Deze techniek moet volgens de chipfabrikant de prestaties en nauwkeurigheid van een active digitizer bieden. Daarnaast kun je gebruikmaken van de GRID-gamestreamingdienst, een soort Netflix voor videogames van Nvidia, voor een vast bedrag per maand.

Ook heeft Nvidia een draadloze controller op de markt gebracht die speciaal voor deze tablet ontwikkeld is en draadloos (middels WiFi Direct) gekoppeld kan worden. De controller is voorzien van een D-pad, twee analoge knuppels en vier actieknoppen. Ook heeft de controller schouderknoppen en kan die via de microUSB-poort worden opgeladen. De geluidskwaliteit is zonder hoofdtelefoon op z’n best oké te noemen, maar komt in elk geval gebalanceerd over, en helaas valt de batterijduur wat tegen dus voor diegenen die ermee buiten de deur willen gaan is het niet de beste optie. De tablet is nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro, al krijg je daar alleen de 16GB variant voor. De 32GB-versie is 100 euro duurder.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Nvidia Shield Tablet.

Google Nexus 9

De Nexus-lijn van Google moet vaak laten zien wat Android in huis heeft en de Google Nexus 9 doet precies dat – of nou ja, ongeveer dan. De Nexus 9 heeft een scherm van 8,9 inch, wat lekker groot is, en een resolutie van 2048 bij 1536 pixels, wat neerkomt op een 4:3 beeldverhouding. Onder de motorkap zit krachtige Nvidia Tegra K1-processor, dezelfde als bij de Shield. Deze chip beschikt over twee kernen, een voor intensieve taken en een voor het besparen van energie. De kloksnelheid bedraagt 2.3GHz per kern.

Google-Nexus-9-review-totaal

Ook beschikt de tablet over stereospeakers aan de voorkant met HTC BoomSound, die voor een helder geluid zorgen. De batterij van 6700mAh gaat zo’n zeven uur mee. De Google Nexus 9 beschikt tevens over een aluminium behuizing, heeft een premium uiterlijk en weegt 429 gram, iets zwaarder dan de Shield Tablet. De afmetingen bedragen 228.25 x 153.68 x 7.95 millimeter. De Nexus 9 is verkrijgbaar in een 16GB- en een 32GB-uitvoering – voor de nodige game-installaties raden we je aan het model met de meeste ruimte te nemen.

Eén van de voordelen van een Nexus-tablet, is dat je te maken hebt met stock Android. Dat is in feite een kale versie van Android, zonder extra schil zoals je die wel aantreft in de Nvidia Shield Tablet, waardoor er ruimte overblijft voor andere zaken. Meestal voelen tablets zonder schil iets sneller aan dan met, waardoor de Nexus 9 met zijn sterke processor en zijn iets grotere scherm een waardige tegenstander is voor de Shield Tablet. De Google Nexus 9 is verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf 399 euro (489 euro voor de 32GB-versie).

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Google Nexus 9 of lees onze Google Nexus 9 review.

Apple iPad Air 2

Het kan natuurlijk zijn dat je dat Android echt niet ziet zitten en je liever iets van Apple in huis haalt. Dat kan, want de Apple iPad Air 2 is ook een fantastische tablet voor games. De iPad Air 2 beschikt over een scherm van 9.7-inch met een 4:3-beeldverhouding en een resolutie van 2048 bij 1536 pixels, beter bekend als retina. Het zorgt in elk geval voor haarscherpe beelden. Dit display is ook nog eens gelamineerd: dat extra laagje zorgt ervoor dat de tablet dunner en minder reflecterend wordt. Zo kun je de actie op de tablet goed in de gaten houden.

iPad-Air-2-review-software

Onder de motorkap zit een Apple A8X-processor en die is speciaal voor de iPad Air 2 gemaakt. De chip maakt gebruik van de tweede generatie 64-bit-architectuur en is volgens Apple veertig procent sneller dan de chip in de voorganger van deze tablet. Qua geluid hoef je niet veel te verwachten: de kwaliteit komt meer overeen met een radio dan een cd en is nogal vlak en totaal niet toereikend. We raden daarom aan dat je altijd met een hoofdtelefoon of oordopjes op speelt, omdat dit de geluidskwaliteit aanzienlijk ten goede komt.

Verder heb je de keuze uit modellen met verschillende opslaggeheugen. Dat varieert van 16GB tot de 128GB. Nu is misschien dat laatste iets te veel van het goede, want zo nu en dan een game verwijderen kan geen kwaad, maar 16GB is tegenwoordig te weinig als je er andere dingen mee wilt doen. Bovendien worden games ook steeds groter; ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. De tablet heeft een afmeting van 240 x 169,5 x 6.1 millimeter en weegt maar 437 gram en valt daarmee qua gewicht prima tussen de Shield en Nexus 9 in.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Apple iPad Air 2 of lees onze Apple iPad Air 2 review.

Meer informatie

Wil je zelf op onderzoek uitgaan om tot de beste tablet die bij jouw wensen, verwachtingen en voorkeuren past te komen? Neem dan onze reviews door en neem een kijkje in de tablet database. Hier kun je zelf filteren op de belangrijkste eigenschappen en alle tablets die in Nederland te koop zijn vergelijken. Ben je er uit maar wil je eerst nog wat advies inwinnen? Neem dan onze tablet kopen-pagina door.

 • Delen:
Nvidia Shield Tablet
Android KitKat (4.4)
Google Nexus 9
Android Lollipop (5.0)
Apple iPad Air 2
iOS

Reacties

 1. Bas
  04 juni, 2015 om 19:06

  “Een lekker groot scherm is eigenlijk wel een must. Daarbij is een lange batterijduur van belang zodat je lekker lang kunt blijven gamen (…)”

  Als dat je criteria zijn hoort de Shield Tablet niet in dit rijtje thuis. Als je grafische prestaties op maximaal zet is ie na 3 uur hartstikke leeg. En hij heeft maar een 8 inch scherm. Oh jah, en standaard maar 16GB opslaggeheugen. Ok, je hebt er ook een met 32GB, maar is gelijk 100 euro duurder (de 399 euro die je noemt).

  En sorry, maar de Nexus 9 en iPad Air 2 zijn geen gaming tablets maar gewoon dure tablets met goeie specs. Niks mis mee, maar relatief arbitrair gekozen. Waarom is bijvoorbeeld niet de Galaxy Tab S (10.5) in dit rijtje opgenomen? Of Galaxy NotePro 12.2?

  Ben ook erg benieuwd naar de Predator 8 van Acer.

  • Martijn Chel
   04 juni, 2015 om 20:41

   Dat is een mening natuurlijk maar 8-inch is wel een ideaal formaat, zeker als je geen controller gebruikt. Het biedt de beste houvast. En om die reden zou een NotePro ook geen optie zijn, dat is immers te groot om echt comfortabel mee te gamen. De Tab S zou misschien een optie zijn, wellicht zelfs het 8-inch model, maar we hebben voor deze modellen gekozen omdat de Shield gewoon een perfecte game-ervaring biedt, de iPad een perfect aanbod van games en meer dan prima hardware heeft, en de Nexus 9 op het gebied van prestaties en ondersteuning voor grafisch geavanceerde games bij de toppers behoort.
   Ik snap niet dat je onze keuze arbitrair noemt en dan wel verwacht dat jouw keuze dat niet is. Ook die modellen hebben hun nadelen.
   Je punt van de batterijduur is echter interessant en van waarde. Die heb ik toegevoegd.

   • Bas
    05 juni, 2015 om 9:24

    He Martijn,

    Uiteraard is mijn keuze ook arbitrair. De reden waarom ik de Galaxy Tab S en Galaxy NotePro 12.2 noem heeft met de kwaliteit en grootte van het scherm te maken. Toegegeven, 12.2 inch is wel erg groot (en zwaar) om vast te houden, maar daar zijn vast wel cases voor waardoor je de tablet overeind kunt zetten zodat je ‘m niet hoeft vast te houden. Ook omdat schermgrootte expliciet als criterium in dit artikel wordt genoemd dacht ik aan deze tablets.

    Persoonlijk denk ik dat schermgrootte niet altijd een factor is: ik sluit mijn Shield Tablet met kabeltje aan op de tv. Heb je toch groot beeld en is de controller beter te gebruiken. Buiten gamen is er helaas niet bij op de Shield Tablet vanwege de weerspiegeling op het scherm. Geen idee hoe dat bij de Nexus 9 en iPad Air 2 is.

  • Wesley Akkerman
   04 juni, 2015 om 21:24

   Hoi Bas,

   Thanks voor je reactie! Ik wil Martijns reactie aanvullen met het volgende.

   Voordat ik aan het artikel begon heb ik ook gezocht naar wat mensen belangrijk vinden voor een gaming tablet, ben dus niet alleen van mezelf uitgegaan. Zo ben ik op de drie tablets uitgekomen (al was de Shield een no-brainer).

   Drie uur met de prestaties die deze tablet aanbiedt, vind ik persoonlijk nog steeds erg netjes, al snap ik inderdaad dat het de facto weinig kan zijn. Ik geloof dat het PlayStation Vita het ook maar drie of vier uur uithoudt en dat is zelfs een dedicated game-apparaat (het gereviseerde model gaat iets langer mee). Bovendien is het zo dat je de Shield natuurlijk niet altijd op max hoeft te zetten, al snap ik aan de andere kant wel weer dat je dat gewoon doet, omdat het gewoon kan.

   Wat vind jij belangrijk in een gaming tablet? En waar hoop je op voor de Predator van Acer?

   • Bas
    05 juni, 2015 om 9:17

    Vier zaken die ik belangrijk vind:
    1. Mogelijkheden om je eigen settings in te stellen
    2. Mooi geluidje (front-facing speakers)
    3. Gevarieerd game-aanbod
    4. Dat de tablet te gebruiken is met een (Bluetooth)controller

    Punt 1 en 2 zullen wel in orde zijn bij de Predator 8, punt 3 en 4 moeten nog blijken.

   • Wesley Akkerman
    05 juni, 2015 om 11:28

    Ik hoop ook dat je tweede punt in orde komt, maar er wordt nog wel eens bezuinigd op die speakers. En inderdaad: het game-aanbod is super belangrijk en wat dat betreft zit je nog steeds meer dan prima bij de Shield. We gaan het allemaal zien!

 2. Bas
  05 juni, 2015 om 9:27

  Eén correctie: de Shield Tablet met 16GB intern is niet meer verkrijgbaar, maar kostte 299 euro. Voor 399 euro heb je 32GB, niet 16GB zoals het artikel stelt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.