Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eigen gpu van Samsung loopt vertraging op

Geschreven door
Geplaatst op17 juni 2015, 10:29 CategorieHardware

Naar verluidt heeft de eigen gpu van Samsung, geschikt voor mobiele apparaten, een vertraging opgelopen van maar liefst vijf jaar. Onlangs sloot Samsung nog een deal met gpu-maker ARM en die overeenkomst zou goed zijn voor de komende vijf jaar.

Samsung werkt aan eigen gpu, komt voorlopig nog niet uit

Vorig jaar kwam naar buiten dat Samsung werkt aan een eigen gpu (graphics processor unit) voor mobiele apparaten, die zou moeten samenwerken met de eigen cpu van het bedrijf, de Exynos-processors. Daarvoor zou Samsung een aantal medewerkers hebben aangenomen die voorheen bij Nvidia, AMD en Intel hebben gewerkt aan soortgelijke projecten en op basis van die berichtgeving, werd ervan uitgegaan dat Samsung hier dus behoorlijk serieus mee bezig was. Want met een eigen gpu in het portfolio, ben je niet afhankelijk van derden.

En wanneer je een eigen gpu bezit, dan hoef je dus ook geen licentiekosten meer te betalen aan de producenten van die units. Momenteel vind je ARM’s Mali-gpu’s in de toestellen van Samsung, een deal die onlangs verlengd is tussen beide bedrijven. Tegen het einde van 2014 ontstond het gerucht dat de gpu medio 2015 zou uitkomen, maar Samsung heeft daar nog niets over gezegd. Vandaag, medio 2015, komt echter wel naar buiten dat Samsung de ontwikkeling van de eigen gpu zou hebben opgeschort voor een periode van pakweg vijf jaar.

Samsung zou namelijk te veel geld hebben geïnvesteerd in de deal met ARM, die dus mogelijk ongeveer vijf jaar standhoudt. De gpu’s van ARM hebben inmiddels bewezen goede prestaties neer te kunnen zetten en wanneer Samsung zijn eigen units op de markt zou uitbrengen, is het nog helemaal niet zeker of die van hetzelfde hoge niveau zijn als die van ARM. Bovendien is er ook een hoop concurrentie op de gpu-markt en dat houdt ARM weer scherp de techniek op peil te houden. Samsung heeft zelf nog niets over de plannen naar buiten gebracht.

  • Delen:
Samsung Galaxy Tab A 9.7
Android Lollipop (5.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.