Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Usb type-c op tablets, laptops en convertibles: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op9 juni 2015, 11:28 CategorieTablet Tips

Eén van de factoren waarop we de aankoop van een tablet, een laptop of een convertible baseren is het aantal en het type aansluitingen. Zo zoeken we vaak naar hdmi-poorten, een microSD-kaartlezer en usb-poorten. Sinds kort zien we een nieuwe soort usb-poort op apparaten verschijnen; usb type-c. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over deze nieuwe aansluiting.

Usb type-c is dé aansluiting voor alles

Het aantal aansluitingsmogelijkheden van smartphones, tablets en laptops is groot en velen zien door de bomen het bos niet meer. De vraag die we dan ook vaak gesteld krijgen is of er niet één aansluiting is die alles kan. Laat dit nu juist de insteek van usb type-c zijn. Apple was dit jaar met de nieuwe Macbook één van de eerste fabrikanten die met usb type-c aan de slag ging en de afgelopen weken hebben we tablets en laptops met usb type-c van onder meer Asus, Toshiba en HP voorbij zien komen.

usb-type-c-hub

Het belangrijkste voordeel van usb type-c is dat het een connector/aansluiting is die de usb-poorten, hdmi-aansluitingen en ac-aansluitingen die we tot op heden gewend zijn gaat (of kan gaan) vervangen. Op een usb type-c-poort kun je een hub (met andere poorten) aansluiten waarmee de mogelijkheden vergroot worden. Zo kun je dan een extern display koppelen, je apparaat opladen, een keyboard koppelen of zelfs een microSD-kaartlezer aansluiten. Wel zijn de exacte mogelijkheden afhankelijk van de gebruikte usb-standaard, zoals hieronder omschreven.

Usb type-c is een aansluiting, geen versie

Het is wat verwarrend door de introductie van usb 3.1 die onlangs pas plaatsvond, maar usb type-c is geen nieuwe usb-versie. Het draait namelijk puur om de vorm van de connector en de aansluiting. Deze aansluiting/connector kan de technologie (snelheden en het vermogen) van eerdere usb-standaarden leveren. Usb type-c kan maximaal 10Gbps bandbreedte aan, de bandbreedte van usb 3.1, maar als de technologie aan boord usb 3.0 is dan is de maximale snelheid 5Gbps. Simpel gezegd; usb type-c zegt alleen iets over de aansluiting en connector, niet over de snelheid van de verbinding. Controleer dus goed van welke usb-standaard er gebruik gemaakt wordt.

usb-type-c-macbook

Daarbij is de connector van usb type-c verticaal symmetrisch, wat inhoudt dat het niet uitmaakt hoe de connector in de poort geplaatst wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer loopt te stoeien met het koppelen van je accessoires of je lader.

Alles met een usb-poort is nog steeds te koppelen

Met de komst van een nieuwe aansluiting denken velen vaak dat alle randapparatuur en accessoires vervangen moeten worden maar dat is bij usb type-c niet het geval. Deze aansluiting/connector is namelijk compatibel met eerdere usb-versies. Het enige wat je nodig hebt is een adapter of hub waarop de usb-poort die je nodig hebt (microUSB of USB-A bijvoorbeeld) zit. Vervolgens kun je zonder problemen je bestaande apparaten en accessoires aansluiten.

usb-type-c-usb-3

Opladen met usb type-c

Zou het niet fijn zijn als we alle apparaten kunnen opladen met dezelfde kabel? Met usb type-c moet dit tot de mogelijkheden gaan behoren. Momenteel kan een usb 2.0-verbinding een smartphone met zo’n 2,5 Watt opladen en dat is niet echt indrukwekkend, zeker niet voor bijvoorbeeld het opladen van je laptop. Usb type-c apparaten komen met de USB Power Delivery-specificatie waarmee maximaal 100 Watt ondersteund wordt. Hierdoor kun je een usb type-c-kabel zowel voor je smartphone en tablet als laptop gebruiken. Bovendien werkt usb type-c in twee richtingen waardoor je bijvoorbeeld een monitor op je laptop aan kunt sluiten en deze vanuit je laptop van stroom kunt voorzien. Er zit echter één maar aan dit verhaal; ondanks dat usb type-c alles makkelijker zou moeten maken zijn er verschillende connectors en kabels ontwikkeld (en in ontwikkeling) die bijvoorbeeld niet de volledige 100 Watt ondersteunen. Probleem is daarbij dat momenteel niet op kabels en connectors aangegeven wordt wat de maximale snelheid of het maximale vermogen is.

usb-type-c-macbook-2

Zoals je ziet biedt usb type-c aardig wat voordelen ten opzichte van de usb-connectors, kabels en aansluitingen. Het enige probleem op dit moment is dat fabrikanten van apparaten en accessoires nog niet duidelijk aangeven (en ook niet kunnen aangeven door het gebrek aan regelgeving) welke snelheden en wattages ondersteund worden. We hopen dat dit met de komst van een groot aantal usb type-c apparaten, welke na de zomer verwacht worden, duidelijker gemaakt zal worden richting consumenten.

Meer informatie

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een tablet, een hybride of een convertible aanschaffen? Neem dan eerst ons artikel met vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet nog even door. Meer informatie over het kopen van een tablet vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door.

  • Delen:

Reacties

  1. Rick Piepers
    17 september, 2016 om 15:00

    ‘Controleer dus goed van welke usb-standaard er gebruik gemaakt wordt’, eh, hoe??

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.