Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple Music neemt opmerkelijk veel opslagruimte in

Geschreven door
Geplaatst op4 juli 2015, 12:09 CategorieApple

De nieuwe muziekdienst van Apple is pas sinds 2 dagen beschikbaar en de eerste gebruikers met klachten hebben zich al gemeld. Op diverse internetforums zijn klachten te vinden over het streamen van muzieknummers via Apple Music. Tijdens het streamen wordt namelijk veel opslagruimte ingenomen door de cache van de iPhone of iPad.

Bij Apple music, wat op dinsdag 2 juli gelanceerd werd, kun je muzieknummers downloaden of streamen. Stel je beschikt over een cellular iPad mini met 16GB. Je hebt een onbeperkte bundel aan internet en hoeft je om jouw internet data dus geen zorgen te maken. Het enige probleem is de opslagruimte van 16GB. Je wilt graag zo min mogelijk opslaggeheugen gebruiken, dus kies je er voor om muziek via Apple Music te streamen in plaats van te downloaden.

Een hele logische keuze. Maar toch schijnt het weinig nut te hebben. Apple Music slaat de gestreamde nummers namelijk op in de cache. Op deze manier kun je deze muzieknummers tijdens een slechte of niet-werkende internetverbinding gewoon blijven luisteren. Dit kan voordelen hebben, maar in het geval dat je over weinig opslaggeheugen beschikt, geeft het alleen maar nadelen.

Het verwijderen van de cache niet mogelijk

‘Dan passen we dat toch even aan’, zou je denken. Maar nee, ging het maar zo makkelijk. De nummers zijn in de cache namelijk niet terug te vinden, waardoor je ze ook niet kunt verwijderen. Je zult moeten wachten tot dat je iPhone of iPad de nummers automatisch uit de cache verwijdert.

Wat ons betreft is dit een goede reden om nog even te wachten met Apple music. Het kan namelijk behoorlijk frustrerend zijn als je bepaalde bestanden niet kunt openen of geen foto kunt maken omdat je opslagruimte volzit. Apple heeft nog niet gereageerd op de klachten.

Aan het begin van de maand juni legden wij uit wat Apple Music precies inhoudt. Mocht je Apple Music al uitgeprobeerd hebben, laat dan andere lezers en ons weten wat je van de nieuwe muziekdienst van Apple vindt. Dit kun je doen door onder dit bericht een reactie te plaatsen.

 • Delen:

Reacties

 1. Jeroen
  13 juli, 2015 om 15:48

  Ondervind ook probleem van de slinkende beschikbare opslag als gevolg van het streamen via Apple music. Ik had dit probleem ook al bij het streamen van iTunes match. Enige wat ik tot nu toe als oplossing gevonden heb is het herstellen van m’n iPad. Via iTunes gaat dat redelijk invoudig. Eerst een Back-up maken!
  Wanneer iemand een alternatief weet, houd ik me ten zeerste aanbevolen!
  Mbt Apple music: mooie bijna onuitputtelijke bron van muziek. Je gaat je afvragen waarom je nog muziek zou kopen.

  • Paul
   29 september, 2015 om 17:47

   Andere manier is om met het programma ibrowse de map cloudassets leeg te maken. Blijft echter een omslachtige manier. Jammer is dat Apple hier niet open en transparant over is. Het lijkt me toch niet zo moeilijk om in de software een knopje aan te brengen om de cache te legen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.