Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google presenteert Nearby: gemakkelijk lokaal delen

Geschreven door
Geplaatst op15 juli 2015, 10:02 CategorieAndroid

Google heeft Nearby gepresenteerd: een api waarmee je gemakkelijk bestanden kunt uitwisselen tussen smartphone, tablet en televisie. De functie wordt meegeleverd met Google Play Services 7.8 en werkt met zoals Android, iOS als Android TV.

Google Nearby: cross-platform delen van bestanden

Eind vorig jaar kwam Google Nearby voor het eerst in het nieuws. Google werkte toen al aan de functie die het mogelijk maakt Android-apparaten te laten communiceren met mensen, plekken en andere apparaten, zolang ze maar in de buurt zijn. Sinds dat bericht is het heel stil geweest omtrent deze feature, maar we zagen al wel wat effecten van de technologie om ons heen. Zo kreeg de Google Chromecast ineens een gastmodus en heeft Android 5.0 Lollipop de vertrouwde apparaten-functie – ideeën die voortkomen uit Nearby.

Dinsdagavond Nederlandse tijd maakte Google bekend Nearby officieel te willen lanceren voor het publiek. In een blogpost op de officiële ontwikkelaarswebsite van Google, laat het bedrijf zien hoe gemakkelijk het is om informatie met iemand uit te wisselen met Nearby en hoe veel sneller dat gaat dan traditionelere manieren. Zo ben je bijvoorbeeld in staat onderling berichtjes te versturen en kun je een lokaal netwerk opzetten voor multiplayer gaming (al kunnen sommige spellen dat al op Google Play, zoals BombSquad).

Google Nearby maakt gebruik van verschillende communicatiemiddelen, zoals Bluetooth, WiFi en een niet te horen geluid (hopelijk horen de huisdieren dat ook niet) en is voor ontwikkelaars beschikbaar in een api, die zij kunnen implementeren in hun eigen applicatie. Er zijn nu al apps die Nearby ondersteunen, zoals Pocket Casts. Daarmee kun je bekijken wat je vrienden of de mensen om je heen voor podcasts luisteren. Ook de app EDjing heeft Nearby al geïmplementeerd, zodat dj’s hun tracks kunnen verspreiden en feedback kunnen ontvangen.

Nu lijkt dit natuurlijk op een functie die je alleen met je smartphone zou willen gebruiken, maar het kan ook prima met een phablet of tablet. Ook het feit dat je sneller een verbinding kunt maken met Android TV is erg prettig, voor wanneer je multiplayer-spellen speelt. De update naar Google Play Services 7.8 kan elk moment verschijnen en het is nu wachten totdat er meer apps van Nearby gebruik zullen maken, zodat er optimaal gebruik zou kunnen worden gemaakt van de extra functie. Er zijn nog talloze mogelijkheden te bedenken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.