Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft brengt Windows 10 uit: hoe kun je de software installeren?

Geschreven door
Geplaatst op29 juli 2015, 10:05 CategorieBesturingssystemen

Vandaag is het eindelijk zover. Na maanden van geruchten, presentaties en beloften wordt Windows 10 vandaag officieel uitgebracht. De eerste gebruikers van Windows 7, Windows of of een previewversie van Windows 10 kunnen met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft aan de slag.

Er wordt al ruim een jaar over Windows 10 gesproken en begin dit jaar toonde Microsoft de software in zo goed als uiteindelijke vorm. Windows 10 is de opvolger van Windows 8.1 en staat vooral in het teken van optimalisaties, een betere gebruikservaring en compatibiliteit met apparaten in alle soorten en maten.

Wat brengt Windows 10?

Windows 10 is een besturingssysteem dat op apparaten met hele kleine en hele grote schermformaten moet kunnen draaien. Zowel smartphones en tablets als pc’s en laptops worden met de software uitgerust en deze software past zich aan aan de grootte van het apparaat. Ook applicaties kunnen voortaan op alle apparaten draaien en eenvoudig gesynchroniseerd worden. Daarbij is er qua uiterlijk een en ander veranderd, waaronder het startmenu, wordt de nieuwe Edge-browser geïntroduceerd en brengt Microsoft Cortana, de digitale assistent, naar Windows.

Alle vernieuwingen en verbeteringen vind je in ons uitgebreide Windows 10-artikel.

Hoe installeer je Windows 10?

Het eerste jaar na de lancering van Windows 10, vanaf vandaag dus, is de software gratis te downloaden voor diegenen die een tablet, laptop of pc hebben die op Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 draait. Je hoeft hier dus niet voor te betalen. Heb je echter een kleine tablet, met een formaat van kleiner dan 8-inch, dan is de kans groot dat je moet wachten op de ‘mobiele’ versie van Windows 10, welke later dit jaar verwacht wordt. Mocht je die melding nog niet ontvangen hebben, klik dan op het Windows-icoon onderin de taakbalk. Deze brengt je naar de registratiepagina voor Windows 10.

Windows-10-uiterlijk

Mocht je apparaat draaien op Windows 7 of nieuwer dan is de kans groot dat je de afgelopen maanden een bericht hebt gehad om je aan te melden voor de Windows 10-upgrade. In volgorde van binnenkomst van deze aanmeldingen rolt Microsoft de software nu uit. Als eerste zijn de Insiders, de mensen die Windows 10 al even uitproberen, aan de beurt, gevolgd door iedereen die zich ingeschreven heeft. Het kan dus een paar dagen tot een paar weken duren voordat de update beschikbaar is voor jouw apparaat.

Diverse fabrikanten hebben inmiddels aangegeven Windows 10 te ondersteunen op in ieder geval de 2014 en 2015 productseries. Gebruikers van onder meer Dell, Toshiba en Lenovo laptops en convertibles kunnen hun systeem een dezer dagen eenvoudig upgraden naar Windows 10. Daarbij worden de meeste laptops, convertibles en pc’s vanaf nu vanuit de winkel voorzien van het nieuwe besturingssysteem.

Lees meer over alles dat je moet weten over Windows 10.

 • Delen:

Reacties

 1. Bryan
  30 juli, 2015 om 0:18

  Ik heb en Toshiba laptop met windows , toch heb ik geen icoontje voor windows 10 op mijn laptop staan, mijn ouders hebben een HP lapotp en zij hebben het wel, hoe kan dat? Hoe kan ik nu windows 10 downloaden en installeren?

  • marinus
   10 augustus, 2015 om 19:11

   je kunt gewoon naar microsoft gaan heb ik ook gedaan voor mijn besturingssysteem windows 8, je moet dan de optie hebben installeren op andere computers, je download de upgrade waarna je heb kunt installeren door in de map windows setup aan te klikken.

 2. Bryan
  30 juli, 2015 om 0:20

  het is een laptop met windows 8.1, had dit er niet bij gezet.

 3. F-SIDE
  30 juli, 2015 om 1:02

  Bryan,

  Het wordt gefaseerd aangeboden… Toshiba zal komende maanden aan de beurt zijn.AFCA

 4. T.A Blet
  30 juli, 2015 om 9:12

  Ik heb eeen laptop met W7 Ultimate en heb ook nooit dat icoontje gezien.
  W7 altijd up to date gehouden.

  • Herman
   27 september, 2015 om 10:15

   http://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

   Ga Hier heen zo wel als 32 en 64 update.
   ook Usb of dvd kunt u regelen.
   u hoeft niet te wachten op icon.

   Als u Windows 10 installeert of opnieuw wilt installeren, kunt u met de hulpprogramma’s op deze pagina uw eigen installatiemedium maken met behulp van een USB-flashstation of een dvd.

   Voordat u begint
   •Zorg dat u het volgende hebt:•Een internetverbinding (mogelijk worden door de internetprovider kosten in rekening gebracht).
   •Voldoende opslagruimte voor gegevens op een computer, USB-station of extern station voor de download.
   •Een leeg USB-station of lege dvd (en een dvd-brander) met minimaal 4 GB aan ruimte als u een medium wilt maken. We raden aan een leeg USB-station of lege dvd te gebruiken, omdat inhoud die daarop staat, wordt verwijderd.

   Gebruik het hulpprogramma voor het maken van media om Windows te downloaden. Dit hulpprogramma geeft gebruikers van Windows 7, 8.1 en 10 de beste downloadervaring. Het hulpprogramma omvat: •Bestandsindelingen die zijn geoptimaliseerd voor hun downloadsnelheid.
   •Ingebouwde opties voor het maken van media voor USB-schijven en dvd’s.
   •Optionele conversie naar iso-bestandsindeling.

   • Herman
    27 september, 2015 om 10:18

    upgraden gaat automatic bij in vullen.

    Veel plezier en Groet van Herman

   • Herman
    27 september, 2015 om 10:22

    Als u update doe geld hier geen productcode,wel bij clean instaltie.

    •Als u het besturingssysteem voor de eerste keer installeert, hebt u uw Windows-productcode nodig (xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx-xxxxx).

 5. Wim
  16 augustus, 2015 om 13:28

  Je kunt windows 10 ook gewoon zelf downloaden, insallatie volgt dan van zelf.
  Kan 1 tot 1/2 uur duren.
  Suc6
  Wim

 6. Theo
  18 oktober, 2015 om 11:33

  Bedankt allen, eindelijk iets dat echt lijkt te werken.

 7. nans
  04 augustus, 2016 om 15:22

  ik heb op mijn tablet een e mail aangemaakt maar nu heb ik onder tussen een laptop met windows 10 en heb ik me e mail geprobeerd om hem ook me laptop zetten maar dat lukt niet heb een account aangemaakt ,met me e mail en wachtwoorden maar niks lukt wat doe ik fout , ben geen computer expert , gr nans

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.