Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Medion Lifetab P8911 (MD99118)

Geschreven door
Geplaatst op9 juli 2015, 16:17 CategorieReviews

De laatste maanden is het vrij rustig op de tabletmarkt en zijn het vooral de budgetfabrikanten die deze tijd lijken te benutten om nieuwe producten uit te brengen die, zeker op het gebied van droge specs, voor de aansluiting bij de a-merken moeten zorgen. Natuurlijk moet het grootste wapenfeit van dit soort tablets het prijskaartje zijn, doorgaans wordt er op design en bouwkwaliteit ‘bespaard’ om zo in ieder geval een indrukwekkende lijst met onderdelen te kunnen verwerken in het product. De Medion Lifetab P8911 uit deze review valt voor het overgrote deel in bovenstaande beschrijving, en zullen we vandaag uitgebreid bespreken.

Medion Lifetab P8911 – specificaties

Medion Lifetab P8911
Scherm 8,9 inch, 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel Atom 1,83 GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD Ja, MicroSD
HDMI Ja
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 2 en 5 Megapixel cameras
Accu 9000 mAh Lithium Polymer

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien zit er best een hoop mooie en relatief indrukwekkende hardware verwerkt in de Medion Lifetab P8911. Uitspringers zijn het hoge resolutie scherm en de 32GB standaard opslaggeheugen. Een Intel Atom processor is al tijden niets meer om je voor te schamen en ondanks dat deze tablet niet voorzien is van mobiel internet heeft het product wel beschikking over een GPS-chip. De Medion Lifetab P8911 heeft op dit moment een adviesprijs van 199 euro, maar we verwachten dat dit product in de komende paar weken een prijsverlaging zal zien naar rond de 175 euro.

Medion Lifetab P8911 – hardware en design

Dit is qua uiterlijk één van de minst aantrekkelijke tablets die we de laatste tijd hebben gezien. Het doet ons erg denken aan zo’n digitaal fotolijstje dat je vroeger kon kopen bij de Blokker. Met de afmetingen van 156 x 240 x 8,5 mm (B x H x D) en een gewicht van 490 gram is niet heel veel mis, het zijn vooral de brede randen rondom het scherm die het product ouderwets doen ogen.

Medion Lifetab P8911 review-design

De rechte hoeken helpen overigens ook niet echt mee. De achterkant is van aluminium maar niet vat kaliber aluminum dat we van de a-merken kennen. De aluminium achterkant beslaat het overgrootte deel van de de tablet maar uiteindelijk is het wit plastic dat de ‘echte’ tablet vormt en dus ook te zien is aan de randen. Dit is ook de plek waar de knoppen en aansluitingen verwerkt zijn. De tablet ligt redelijk goed in de hand en kan comfortabel met één hand gebruikt worden.

Medion Lifetab P8911 review-design-2

Display

Het scherm van de Medion Lifetab P8911 is één van de grootse pluspunten. Een 8.9-inch ips-paneel in combinatie met 1920 x 1200 pixels maakt een pixeldichtheid van 240, niet het allerhoogste op de markt natuurlijk maar meer dan goed genoeg om in de categorie superscherp te vallen. Het grootste voordeel van een dergelijke resolutie is dat er heel veel detail waar te nemen is in afbeeldingen en vooral ook dat kleine teksten leesbaar blijven, iets dat je bijvoorbeeld tijdens het browsen op het web vaak ‘nodig’ hebt.

Medion Lifetab P8911 review-display

Het ips-paneel zelf is ook van heel aardige kwaliteit en met zaken als kijkhoeken, kleurweergave en contrast zit het dus wel snor. De tablet weet een breed kleurenspectrum weer te geven en vanuit alle normale kijkposities is het scherm goed leesbaar. Qua schermhelderheid hebben we ook niet veel te klagen al is dit niet het meest felle scherm op de markt. Helaas is de Medion Lifetab P8911 niet voorzien van een vingerafdruk-werende coating waardoor het met recht een vingerafdrukkenmagneet te noemen is, iets dat nogal storend kan zijn! Maar niets dat niet op te lossen is door een doekje bij je te dragen.

Medion Lifetab P8911 review-display-2

Connectiviteit

Het pakket aan aansluitingen is relatief compleet. Helaas is de Medion Lifetab P8911 niet voorzien van een dual band Wifi-chip. Je zult het dus zonder de meeste moderne technieken moeten doen maar zo breed verspreidt zijn de 5Ghz n- en ac-netwerken nog helemaal niet. Verder heeft de Medion Lifetab P8911 wel de volgende zaken in huis:

 • Bluetooth 4.0
 • MicroSD met ondersteuning tot 128GB kaarten
 • MiniHDMI
 • GPS
 • MicroUSB 2.0 voor data overdacht en opladen
 • Infrarood

Medion Lifetab P8911 review-aansluitingen

Zeker de GPS-chip en de infraroodzender vallen buiten het standaardpakket dat we verwachten bij een product uit deze categorie, en dus is het extra tof dat de Medion Lifetab P8911 dit in huis heeft.

Speakers

De Medion Lifetab P8911 heeft een enkele speaker, maar deze zit wel mooi aan de voorkant verwerkt. Omdat hij wel aan de korte (linker) kant van de tablet zit moet je rekening houden met een geluid dat duidelijk van één kant komt. Stereogeluid bij een hoop tablets natuurlijk sowieso lastig te herkennen maar een geluid dat duidelijk geen stereo is en van één kant komt is veel makkelijker te herkennen. Op zichzelf zou ik het geen dealbreaker noemen want een verdubbeling van deze speaker had dit nu ook niet echt een concurrent voor je luxe stereo gemaakt. Voor het kijken van een Youtube-filmpje en voor de geluidseffecten van je spelletjes is het prima.

Camera’s

De camera’s in de Medion Lifetab P8911 zijn op papier best aardig, in praktijk vallen ze echter enorm tegen. Zowel de camera voor als achter lijkt minstens de helft van de geadverteerde pixels te hebben, of de resultaten zien er in ieder geval zo uit. Het meest positieve dat er over de camera’s te zeggen is heeft betrekking op de – standaard Android – software. Die reageert opvallend snappy en snel. Maar de resultaten zijn aan het einde van de rit zo goed als onbruikbaar dus een echt voordeel is het uiteindelijk ook weer niet.

Accuduur

Terug naar wat positiviteit gaan we met de accuduur. Met 9000 mAh hebben we het hier over een flinke capaciteit. Dit betekent dat je makkelijk een dag of 2 en zelfs 3 voort kunt op een enkele lading. Gewoon hartstikke prima dus. Opladen gaat via de microUSB-poort en gaat relatief rap, maar niets bijzonders.

Medion Lifetab P8911 – software

De Medion Lifetab P8911 draait op Android 4.4 KitKat en heeft de goedkeuring van Google. Dit betekent dat je dus toegang hebt tot alle apps, diensten en voordelen die bij Android horen. Hoewel de versie die op deze Medion Lifetab P8911 draait ietwat ouder is te noemen zijn de verbeteringen die de afgelopen tijd geïntroduceerd zijn voor een groot deel aan de ‘diensten’-kant, en dus heb je ook met een ietwat verouderder softwareversie nog steeds profijt van de geboekte vooruitgang.

Medion Lifetab P8911 review-software

Medion heeft er een handje van om bij hun producten wat software als ‘promotie’ te installeren en mee te leveren. Dat is ook hier niet anders. Gelukkig kun je vrij gemakkelijk van de overbodige software af en hou je dan een mooi schone Android-installatie over. Ook lijkt er niet echt sprake te zijn van een skin, er zijn maar minimale aanpassingen te herkennen in deze Android-versie. Erg positief dus! De Medion specificieke/eigen apps zijn functioneel allemaal best ok, al zijn het wel een paar van lelijkste icoontjes die we ooit hebben gezien.

Medion Lifetab P8911 review-software-1

Medion Lifetab P8911 – in gebruik

Dit is wat ons betreft nu echt zo’n tablet die prima is in wat het moet doen maar vervolgens helemaal niet uitnodigt om ook echt gebruikt te worden. Als je jezelf dan eenmaal wel als gebruiker van deze tablet vindt dan voldoet hij dus prima aan het takenpakket, het hoge resolutie scherm is bijvoorbeeld erg fijn om op te internetten. Medion levert ook ewn plastic standaardje mee dat ik persoonlijk erg handig vind als media-positie of in combinatie met een toetsenbord (niet meegeleverd) voor het tikken van langere emails en dergelijken.

Hier in ons verzamelpand gooide dit product echter geen hoge ogen. Het is maar zelden zo dat er meerdere mensen zijn die een van de ‘speeltjes’ hier op mijn bureau als ronduit lelijk omschrijven. Of meteen roepen: “O dat is waarschijnlijk wel een heel erg goedkoop ding?”. De 200 euro adviesprijs valt ze dan nog aardig tegen. Als ik dan vertel over het hoge resolutie beeldscherm of de standaard aanwezige 32GB aan opslaggeheugen zie je dat ze weten dat ze daarvan enthousiaster zouden moeten worden. Maar het daadwerkelijke resultaat bleef uit. Jammer.

Medion Lifetab P8911 review-totaal

Persoonlijk vind ik dit ook één van de meest lastige producten om wat eerlijks over te zeggen. De tablet is niet mooi maar verder zo gemiddeld en niet aanstootgevend dat je bijna vergeet dat het apparaat bestaat. Of dat je hem kunt gebruiken voor tabletzaken. Dat komt natuurlijk vooral ook omdat ik gewoon een verwend mannetje bent die meer dan één tablet tot zijn beschikking heeft. Als dit het enige apparaat is dat bij de bank ligt dan is het gewoon een super prima social media, internet, spelletjes en media apparaatje! Dat zo weinig aanstootgevend is dat je jezelf er waarschijnlijk ook nooit aan zal ergeren.

Prestaties

De gebruikte Intel Atom-processor is in combinatie met de 2GB aan werkgeheugen prima in staat om voor aardige prestaties te zorgen. Ook hier weer niets bijzonders maar heerlijk in de range van super prima bruikbaar. Spelletjes draaien vlot, internetten gaat prima en met social media heeft de tablet al helemaal geen moeite. Wat wil je dan eigenlijk nog meer van je tablet?

Medion Lifetab P8911 – conclusie

Op dit moment kost deze Medion Lifetab P8911 nog zo’n 200 euro, dat is wat ons betreft nog wat teveel om enthousiast over te raken. Na verloop van tijd zien we dit soort producten tot wel 70 procent dalen in prijs, en in die range is het opeens wel weer heel veel waar voor je geld. Dat wil niet zeggen dat de Medion Lifetab P8911 op dit moment een slechte tablet te noemen is. Ja, de camera’s zijn heel beroerd en de speaker wekt geen indruk, maar de prestaties zijn solide en het scherm is van een mooi hoge resolutie. Helemaal niet slecht dus. Lelijk zal deze tablet wel altijd blijven.

Je kunt de Medion Lifetab P8911 kopen via de website van Medion voor een prijs van 199 euro.

Minpunten

 • Geen aantrekkelijk design
 • Veel plastic
 • Slechte camera’s

Pluspunten

 • Goed scherm
 • 32GB opslaggeheugen
 • Diverse connectiviteitsopties
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.