Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Sony Xperia Z4 Tablet

Geschreven door
Geplaatst op31 juli 2015, 14:24 CategorieReviews

Het is bijna Augustus en wij zijn de voorbereidingen aan het treffen om volgende maand (begin september) in Berlijn te zijn om alle nieuwste tablets en aanverwanten te bekijken op de IFA 2015. Toch zijn er nog producten die wij afgelopen maart in Barcelona (MCW 2015) gezien hebben en nu pas verkrijgbaar zijn. De tablet uit deze review, de Sony Xperia Z4 Tablet, is één van die producten. In maart waren wij nog onder de indruk van dit product, maar is dat nog steeds zo?

Sony Xperia Z4 Tablet – specificaties

Sony Xperia Z4 Tablet
Scherm 10.1 inch, 2560 x 1600
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 810 2GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 5.1MP Webcam en 8.1MP camera
Accu 6000 mAh Lithium Polymer

In Nederland verkoopt Sony deze tablet officieel alleen in de variant die met mobiel internet (4G) en een toetsenbord geleverd wordt. Dat betekent echt wel dat de tablet aardig aan de prijs is… Voor maar liefst 779 euro mag je jezelf eigenaar van een Sony Xperia Z4 Tablet noemen. Via onofficiële import kun je de WiFi-only-versie voor zo’n 650 euro krijgen.

Sony Xperia Z4 Tablet – hardware en design

De Sony Xperia Z4 Tablet is superdun en superlicht. Het zijn vooral deze twee elementen die het design van deze tablet kenmerken want verder is de tablet eigenlijk gewoon super rechthoeking, standaard zwart en onopvallend. Maar dat is geen groot nadeel, er is een goede reden dat alle tablets op elkaar lijken en dat is omdat het nu eenmaal de meest bruikbare vorm is voor een product in deze categorie. Een ronde tablet is gewoon wat onhandig. Dat wil overigens niet zeggen dat Sony nooit geëxperimenteerd heeft… Gelukkig hebben ze wel geleerd van hun fouten experimenten.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-design-2

De tablet is redelijk stealthy, zeker als je hem in het zwart aanschaft, maar is toch nog gewapend met wat extra bijzonderheden. De Sony Xperia Z4 Tablet is namelijk stof- en waterdicht. In principe zou je ermee kunnen zwemmen maar in praktijk is dit waarschijnlijk nu niet per se de meest handige toepassing. Dat je hem echter kunt gebruiken om Netflix te kijken in bad of mee kunt nemen naar het strand zijn serieuze opties. In tegenstelling tot de eerdere generaties van deze tablet zit de USB=poort niet verborgen achter een klepje, maar is dus nog steeds wel waterdicht/bestendig.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-design

Toetsenbord

Zoals gezegd komt deze tablet standaard in combinatie met een toetsenborddock. Het toetsenbord van de Sony Xperia Z4 Tablet is een vrij standaard en straightforward dock, met een verbinding die via Bluetooth verloopt. De tablet klikt in een gleuf in het dock en wordt stevig op z’n plek gehouden via magneten. Zodra de tablet en dock verbonden met elkaar zijn, wordt er automatisch een bluetooth-verbinding geïnitieerd. Softwarematig is er ook nog een handigheid want de tablet laat tijdens de verbinding met een toetsenbord een snelmenu zien waardoor je toegang hebt tot de meeste gebruikte, of voor de hand liggende, apps.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-dock

De toetsen van het keyboard zijn relatief klein en voelen voor mijn persoonlijk smaak een beetje te sponzig aan, maar winnen het uiteindelijk natuurlijk nog wel ruim van het tikken op een glazen scherm. Het dock is ook voorzien van een muisvlak en hoewel deze relatief klein is was de responsiveness gewoon naar behoren. Al met al is het toetsenbord een fijne toevoeging en goed dat het meegeleverd wordt. Of ik het ook een aanrader zou vinden als dit een los accessoire zou zijn waar je 100+ euro voor moet neertellen is het een lastiger verhaal. Er zijn namelijk wel betere losse toetsenborden te vinden.

Display

Zoals (bijna) alle Sony producten is de Sony Xperia Z4 Tablet ook voorzien van een supermooi en indrukwekkend scherm. Met een schermformaat van 10.1-inch en een resolutie van 2560 x 1600 pixels hebben we het hier over een pixeldichtheid van bijna 300 pixels per inch. Een superscherp scherm dus dat teksten haarscherp rendert en enorm veel details kan tonen in afbeeldingen. Ook de kleurweergave, kijkhoeken en contrast zijn erg goed te noemen . Dit is geowon precies wat je mag verwachten van een moderne tablet uit deze prijsklasse.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-display

Het enige punt waar misschien nog wat ruimte voor verbetering ligt is de schermhelderheid van de Sony Xperia Z4 Tablet. Deze kan niet zo hoog/fel gezet worden als ik persoonlijk graag had gezien. Dit maakt dat de tablet buitenshuis iets minder goed bruikbaar is. Toch is dit een beetje zoeken naar een spijker op laag water want zelfs met een scherm dat iets feller kan is een tablet buitenshuis nog altijd een beetje een onding, voornamelijk vanwege het hoge reflecterende vermogen van de glazen beschermplaat op een tablet.

Connectiviteit

De Sony Xperia Z4 Tablet is voorzien van alle moderne verbindingsmogelijkheden, zowel bedraad als draadloos. De belangrijkste zijn natuurlijk een moderne Wifi-chip met ondersteuning voor de modernste verbindingen, Bluetooth 4.0 en NFC. Omdat deze tablet alleen verkocht wordt in de luxe uitvoering ontbreken 3G en 4G mobiel internet niet en kun je via GPS natuurlijk ook altijd zien waar je jezelf bevindt. Er is zelfs ondersteuning voor ANT+ verbindingen, een protocol dat vooral gebruikt wordt voor zaken als hartslagmeters en fietscomputers.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-aansluitingen

Ook voor liefhebbers van de radio kan de Sony Xperia Z4 Tablet een rol spelen, dit is namelijk een tablet met een FM-receiver. Bedrade verbindingen zijn er ook voldoende, al gaat het meeste natuurlijk over de microUSB-connectie die zaken als HDMI en tethering ondersteundt.

Speakers

In mijn beleving waren de speakers op voorgaande generaties Sony tablets doorgaans altijd meer dan prima, indrukwekkend zelfs. Dit is dan ook de reden dat ik bij deze Sony Xperia Z4 Tablet met een ietwat teleurgesteld gevoel achterblijf. De stereospeakers die aan weerszijde van de tablet zijn geplaatst hebben een wat tinnerig en hol geluid. Niet superslecht maar zeker niets bijzonders. Een film kijken op deze tablet is niet iets dat ik mezelf snel zou zien doen, tenzij je het geluid via een andere weg zijn gang laat gaat (bluetooth of koptelefoon).

Camera’s

De camera’s op de Sony Xperia Z4 Tablet zijn, zoals verwacht, van indrukwekkend goede kwaliteit. Het enige nadeel van de camera’s blijft dat ze op zo’n grote tablet zijn geschroefd. Als je jezelf daar overheen kunt zetten kun je heel aardige plaatjes schieten. De webcam is ook van goede kwaliteit en misschien wel één van de beste camera’s voor het voeren van videogesprekken tot nu toe. Het is niet voor niets dat andere, grote, fabrikanten graag de Sony onderdelen gebruiken in hun eigen tablets en smartphones.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-camera

Als we dan toch iets zoeken om over te klagen komen we bij de software uit. Er zijn wat ons betreft een tikje teveel overbodige extra’s en geinigheden toegevoegd aan de camera-app waardoor het een te volle en drukke app wordt. Toch zullen er ongetwijfeld een hoop gebruikers zijn die er wel plezier aan kunnen beleven.

Accuduur

De accuduur van de Sony Xperia Z4 Tablet brengt de tablet weer stevig terug in het indrukwekkende spectrum van de markt. Bij ons gebruik ging de tablet makkelijk 13+ uur mee, en dat is ruim meer dan de 10 uur die we normaal gesproken als ‘basislijn’ aanhouden. De Sony Xperia Z4 Tablet doorbreekt in dit geval dus ruim ons verwachtingspatroon.

Sony Xperia Z4 Tablet – software

De Sony Xperia Z4 Tablet draait op Android 5.0 Lollipop en dat is gewoon één van de meeste moderne versies die je mag verwachten op een Android tablet. Natuurlijk heeft ook dit luxeproduct de toestemming van Google en heb je als eindgebruiker toegang tot alle Google-apps, -diensten en andere bijzonderheden.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-software-2

De skin van Sony is iedere generatie minder aanwezig en de trend wordt hier ook niet doorbroken. De Android-ervaring op deze Sony Xperia Z4 Tablet is bijna ‘vanilla’ te noemen. Er zijn een paar kleine aanpassingen, zoals het eerder genoemde snelkoppelingenmenu dat zichtbaar is op het moment dat er verbinding bestaat met het toetsenbord.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-gebruik

Sony heeft wel een redelijk groot aantal apps gesignaleerd ‘voor’ de gebruiker. Natuurlijk zijn de standaard Sony-apps en widgets aanwezig; denk hierbij aan Walkman, Playstation en Lifelog. Ook het Microsoft Office-pakket staat alvast keurig klaar voor de gebruiker, een goede zaak. Het gaat echter al snel bergaf met zaken als een e-boekenlezer en een AVG virusscanner-app. Gelukkig zijn alle apps (en widgets) gewoon snel en makkelijk te verwijderen van je mooie nieuwe tablet.

Sony Xperia Z4 Tablet – in gebruik

Dit is gewoon één van de beste tablets op de markt en hoewel er geen gebruikt gemaakt wordt van hoogwaardige materialen voelt de Sony Xperia Z4 Tablet als een enorm luxe en premium product. Een erg licht en dun premium product want zeker als losse tablet voelt de tablet bijna nep aan, zo weinig heb je in je handen. De inzetbaarheid met LTE en een keyboarddock is enorm breed en wordt nog met een factor vergroot vanwege het water- en stofdichte design van de behuizing.

Sony-Xperia-Z4-Tablet-review-totaal-2

Prestaties

De Snapdragon 810-processor doet meer dan perfect zijn werk, en is in combinatie met de 3GB aan werkgeheugen prima in staat om alle taken die je richting de tablet gooit, ook ‘laptop taken’, mer verve uit te voeren. Ondanks de geruchten rondom de 810-processor hebben wij geen enkele keer last gehad van oververhitting of zelfs een (te) warm aanvoelende tablet. Ook op dit gebied presteert de Sony Xperia Z4 Tablet als één van de beste tablets en voldoet het apparaat aan alle verwachtingen.

Sony Xperia Z4 Tablet – conclusie

De Sony Xperia Z4 Tablet is één van de fijnste tablets op de markt, en als je geen sterke voorkeur hebt voor iOS dan is dit misschien wel dé beste tablet op de markt. De enige hoge drempel (of het enige grote minpunt) is de forse prijs van 779 euro. Het scherm in combinatie met de pure kracht van de processor en de bijna ‘vanilla’ Android-ervaring bieden één van de allerbeste tabletervaringen. Het toetsenbord is niet één van de beteren die we gebruikt hebben maar zal voor velen prima voldoen. En hoewel de prijs aan de hoge kant is kunnen we niet klagen over de concurrente positie die de Sony Xperia Z4 Tablet inneemt, want die andere ‘beste tabletervaring’ ligt qua prijs niet ver onder die van Sony’s tablet, natuurlijk in combinatie met een los aan te schaffen toetsenborddock. Maar, ben je op zoek naar puur een tablet, zonder toetsenbord, dan kunnen we eigenlijk zeggen dat de Xperia Z2 Tablet van vorig jaar nog steeds een uitstekende, en veel goedkopere, keuze is. Bovendien zijn er meerdere zeer goed presterende stand-alone tablets met mobiel internet te verkrijgen. Speelt geld echter geen belangrijke rol dan haal je voor 779 euro wellicht de beste Android tablet van dit moment in huis.

Minpunten

  • Toetsenbord is wat sponzig
  • Speakers vallen tegen
  • Prijzig

Pluspunten

  • Mooi scherm
  • Dun, licht en waterdicht
  • Krachtige prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Sony Xperia Z4 Tablet
Android Lollipop (5.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.