Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 10 installeren op een Windows 8-tablet met te weinig opslagruimte

Geschreven door
Geplaatst op10 juli 2015, 13:50 CategorieBesturingssystemen

Nog een paar weken en dan brengt Microsoft Windows 10 officieel op de markt. Nagenoeg alle tablets, laptops en desktops met Windows 8-software kunnen gratis voorzien worden van Windows 10, maar hoe werkt dit wanneer je een tablet of laptop met zeer beperkt opslaggeheugen hebt?

Er zijn de afgelopen jaren veel tablets verschenen die met 16GB of 32GB aan opslagruimte kwamen. Dit is natuurlijk zeer minimaal maar redelijk te gebruiken als je genoegen neemt met de standaard apps en misschien nog een klein aantal apps uit de Windows Store haalt. Maar, een upgrade naar Windows 10 gaat een stuk lastiger wanneer er niet voldoende opslagruimte beschikbaar is op je tablet.

Windows-enthousiasteling Paul Thurrott zag dit probleem ook al aankomen en heeft de proef op de som genomen met de meest recente previewversie van Windows 10. In deze versie wordt het namelijk mogelijk gemaakt om via een extern opslagmedium Windows 10 op je tablet of laptop te installeren. Hoe het werkt is vrij simpel.

Windows 10 heeft meerdere gigabytes aan vrije ruimte nodig gedurende de installatie en daarnaast nog meerdere gigabytes aan vrije ruimte om de Windows.old-map in op te slaan. Deze map maakt het mogelijk om alles terug te zetten naar Windows 8.1. Allereerst is het van belang dat je een herstelschijf/partitie (recovery drive) aanmaakt op een externe usb-stick of op en microSD-kaart die meer dan voldoende ruimte heeft. We raden het gebruik van een microSD-kaart aan, zeker op tablets met 16GB of 32GB aan opslagruimte, zodat je de bestanden altijd bij de hand hebt en bovendien meer vrije ruimte voor apps en data krijgt.

Wanneer er te weinig opslagruimte beschikbaar is op je tablet of laptop zal Windows automatisch een melding geven dat er een extern opslagmedium gebruikt moet worden; de sd-kaart of de usb-stick. Koppel deze, selecteer het juiste medium en laat Windows het werk voor de upgrade verrichten. Een paar simpele stappen zorgen ervoor dat je met Windows 10 aan de slag kunt.

Lees meer over alle vernieuwingen in Windows 10.

  • Delen:

Reacties

  1. Ruud
    26 september, 2016 om 23:51

    Op mijn 7″ tablet, wordt helemaal niet gevraagd om een ander installatiemedium.
    Er staat alleen maar “Er is 16GB ruimte op C: nodig” maar de tablet (met Windows 10) heeft maar 16GB. Hoe voer ik nu een anniversary update uit?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.