Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2015: wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op26 augustus 2015, 12:59 CategorieAndroid

Over een kleine week is het weer zover; dan gaat in Berlijn IFA 2015 van start. Tijdens deze beurs tonen alle grote elektronicafabrikanten de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica. Ook tablets, convertibles en phablets mogen natuurlijk niet ontbreken en wij van TabletsMagazine.nl zijn dan ook aanwezig om verslag te doen van alle aankondigingen. Maar, wat kunnen we precies verwachten? In dit artikel kijken we naar wat we al denken te weten.

Algemene trend IFA 2015

We kunnen het niet ontkennen; op het gebied van tablets zien we het laatste jaar weinig zeer opvallende of bijzondere ontwikkelingen. Fabrikanten brengen minder modellen uit dan voorgaande jaren en veel fabrikanten kiezen er juist voor om tablets in het goedkopere segment uit te brengen. Maar, aan de andere kant zien we dat phablets, toestellen die door hun formaat ook als tablet gebruikt kunnen worden, alsmaar populairder worden. Ook de categorie van hybriden en convertibles wint aan populariteit en met de komst van Windows 10 gaan we waarschijnlijk weer een hoop nieuwe hybriden en convertibles zien die standaard met de nieuwste software van Microsoft uitgerust worden. Fabrikanten als HP, Dell en Lenovo gaan waarschijnlijk reeds uitgebrachte apparaten opnieuw presenteren met Windows 10 en kleine upgrades onder de motorkap maar ook krijgen we hoogstwaarschijnlijk nieuwe high-end devices te zien die optimaal gebruikmaken van Windows 10 en beschikken over de nieuwste chips van Intel. Vorig jaar hebben we het overigens ook nog gehad over andere besturingssystemen, waaronder Firefox OS. Op dit moment is het echter ook op dit gebied nogal stil.

Samsung

Samsung hield tot dit jaar een groot evenement tijdens IFA, het Unpacked-evenement genaamd. Dit jaar doet de Koreaanse fabrikant het wat anders want dit evenement hebben we reeds gehad. Eerder deze maand werden tijdens het Unpacked-evenement namelijk de Galaxy Note 5 en Galaxy S6 Edge+ reeds gepresenteerd. Deze toestellen krijgen we tijdens IFA 2015 natuurlijk ook te zien maar wat heeft Samsung nog meer voor ons in petto op het gebied van tablets en phablets?

Niet alleen de nieuwe Galaxy-phablets zijn afgelopen maand al gepresenteerd, Samsung heeft ook de tweede generatie Galaxy Tab S2 reeds uit de doeken gedaan. Deze tablets worden tijdens IFA 2015 aan het publiek getoond en liggen begin september in de Nederlandse winkels. Is er dan helemaal niks nieuws meer dat Samsung zal presenteren?

Galaxy-Tab-S2-scherm

Waarschijnlijk wel maar wat we weten is minimaal. Zo zijn er geruchten voorbij gekomen waarin gesproken wordt over een 12-inch tablet van Samsung die zou draaien op Windows 10 en de concurrentie met de Surface Pro 3 aan zou moeten gaan. Ook lijkt Samsung te werken aan een tablet met een formaat van maar liefst 18,4-inch. En hoe zit het dan met de Galaxy Tab-serie? De vierde generatie is alweer ruim een jaar te koop dus is het tijd voor een vijfde generatie? Onze verwachtingen zijn niet heel hooggespannen, met name omdat de vierde generatie nog prima specificaties biedt en er niet bijzonder veel aan te verbeteren valt. Maar, het blijft afwachten of Samsung niet toch met een update komt.

Asus

Net als Samsung heeft ook Asus de belangrijkste aankondiging op het gebied van tablets reeds gedaan. De Taiwanese fabrikant heeft deze maand immers de nieuwe ZenPad-serie al in Nederland gelanceerd, waaronder de high-end ZenPad S 8.0. De verwachting is dat we deze nieuwe modellen tijdens IFA 2015 wederom gaan zien maar op het gebied van Android hoeven we niet bijzonder veel nieuws te verwachten. Toch houden we een kleine slag om de arm want er wordt gesproken over een nieuwe ZenFone-phablet en er zijn zelfs geruchten over een nieuwe generatie Padfone verschenen.

Op het gebied van Windows 10 krijgen we waarschijnlijk wel een aantal interessante aankondigingen. Asus moet namelijk de in juni getoonde Transformer Book T100HA nog steeds officieel in Europa uitbrengen, net als de Transformer Book Flip TP200. De Taiwanese fabrikant zal diverse hybriden en convertibles met Windows 10-software en de nieuwste chips van Intel uitrusten. Of er ook een bijzonder of uniek design tussenzit is vooralsnog niet duidelijk.

Acer

Ook Acer zal tijdens IFA 2015 weer van zich laten horen. De Taiwanese fabrikant heeft begin dit jaar diverse nieuwe toestellen uitgebracht, waaronder de Iconia Tab 10 (A3-A30) en Iconia One 8 (B1-820) met Android en de Aspire Switch 10 E (SW3-013) en Aspire Switch 10 (SW5-015) hybriden met Windows 8.1. Deze apparaten verschijnen langzaam aan in Nederland, maar komen daar nog extra modellen bij?

Acer-Predator-tablet

Als we de geruchten mogen geloven dan komt er in ieder geval één goedkope Android tablet bij; de Iconia One 7. Van dit model is eigenlijk alles al bekend en het wachten is dus op de officiële lancering. Daarnaast heeft Acer in de VS reeds de One 10 op de markt gebracht, een betaalbare 10-inch tablet. Mogelijk komt dit model binnenkort ook naar Europa. Wellicht interessanter is de nieuwe Predator-tablet van Acer, een tablet die speciaal ingericht is voor het spelen van games. De verwachting is dat Acer deze tablet komende week officieel presenteert.

Op het gebied van Windows 10 zal Acer ook weer nieuwe producten laten zien en al gelanceerde producten opnieuw tonen met de nieuwste software. De verwachting is dat we in ieder geval een nieuw 11.6-inch model in de Aspire Switch-serie gaan zien, de Aspire Switch 11V genaamd.

LG

LG en tablets gaan niet echt meer hand in hand maar de Koreaanse fabrikant geeft niet zomaar op. In 2014 bracht LG de G Pad-serie uit en deze maand heeft de fabrikant de opvolgers van deze modellen in thuisland Zuid-Korea aangekondigd. We hebben in ieder geval de G Pad 2 8.0 en de G Pad 2 10.1 al voorbij zien komen. De verwachting is dat LG deze tablets, en mogelijk nog extra modellen in de G Pad-serie, volgende week tijdens IFA 2015 officieel voor Europa presenteert. Wanneer we kijken naar de phablets dan lijkt LG ook nog een verrassing in petto te hebben voor ons, maar of dit in de G4-serie of G3-serie te zoeken is blijkt een gok.

Huawei

Van Huawei gaan we tijdens IFA 2015 zeker veel horen maar wat precies is nog onduidelijk. We weten in ieder geval dat de Chinese fabrikant met de Huawei Mate S, een 5.7-inch phablet, zal komen, maar de rest blijft een verrassing. We verwachten echter ook nieuws op het gebied van tablets, met een mogelijke presentatie van de in februari aangekondigde Mediapad X2 tablet. Ook hebben we de afgelopen weken de Mediapad M2 met high-end specificaties een aantal keer voorbij zien komen, wat mogelijk duidt op een Europese lancering. Honor, het dochterbedrijf van Huawei, zal ook van de partij zijn, mogelijk met een opvolger voor de eind vorig jaar uitgebrachte Honor T1.

Lenovo

De in februari van dit jaar aangekondigde Lenovo Tab 2 A8 en A10 tablets liggen sinds vorige week eindelijk in de Nederlandse winkels dus op het gebied van Android-tablets met standaard design hoeven we weinig nieuws van Lenovo te verwachten. Maar, de Yoga Tablet-serie is wel toe aan een update, zo blijkt al weken uit geruchten. De Lenovo Yoga Tablet 3-serie is al bij verschillende winkels en in verschillende documenten opgedoken dus de kans is groot dat we deze tablets, wederom met ingebouwde kickstand, tijdens IFA 2015 gaan zien. Daarbij heeft Lenovo reeds aangegeven de eigen skin, die over Android gelegd wordt, dit jaar te vernieuwen.

lenovo-yoga-tablet-3-8-webshop-groot

Daarnaast verwachten we verschillende nieuwe Windows 10 convertibles en hybriden van Lenovo. De Yoga-serie en Flip-serie komen natuurlijk weer aan bod maar waarschijnlijk met een nieuwe naam. De convertibles worden voorzien van Windows 10-software, krijgen een nog slanker en lichter design en zijn voorzien van de nieuwste Intel Core-processor uit de Skylake-familie. Of Lenovo ook de Miix-serie gaat vernieuwen is nog niet duidelijk, al dook in juni ineens de Miix 300 10 op bij de FCC.

Overige fabrikanten en ontwikkelingen

Natuurlijk zijn er veel meer fabrikanten aanwezig op IFA 2015, waaronder ook Sony, Archos, Dell, HP en Toshiba. Hoewel al deze fabrikanten zich de afgelopen maanden en jaren beziggehouden hebben met tablets hebben we momenteel nog nauwelijks aanwijzingen voor de komst van nieuwe modellen. Van Toshiba weten we echter wel al iets. De Japanse fabrikant heeft namelijk in de VS reeds twee Encore-tablets met Windows 10 aangekondigd en lijkt bovendien met de Satellite Click 10, een Surface Pro 3-concurrent, te komen. Sony heeft onlangs reeds de Xperia Z4 Tablet op de markt gebracht en zal de tablets dit jaar links laten liggen tijdens IFA. Wel komt het bedrijf mogelijk met de Xperia Z5 en Xperia Z5 Plus, beiden phablets. Dell en HP richten zich waarschijnlijk vooral op convertibles en hybriden met Windows 10-software.

Verslag IFA 2015

Tablets Magazine is vanaf dinsdag 1 september aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2015 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van home cinema en wearables. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.