Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Jolla begint levering eerste tablets met Sailfish OS

Geschreven door
Geplaatst op7 augustus 2015, 20:31 CategorieHardware

Het heeft even geduurd maar Jolla, het Finse bedrijf dat eind vorig jaar een eigen tablet met interessante software via Indiegogo introduceerde, is eindelijk begonnen met de levering van de eerste Jolla Tablets. Diegenen die het project als eersten gesteund hebben kunnen de tablet snel verwachten, waarna de overige backers een model in de bus mogen ontvangen.

Het leek Jolla voor de boef te gaan toen het bedrijf eind vorig jaar een grote som geld ophaalde voor de ontwikkeling van de Jolla Tablet. Het bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan om de tablet te leveren. Het apparaat zou namelijk problemen met het scherm hebben, waarna Jolla van display moest wisselen. Ook dit ging niet vlekkeloos waardoor de lancering uitgesteld moest worden.

Maar, de hardware lijkt nu eindelijk klaar en de eerste mensen die het project gesteund hebben mogen hun exemplaar dus snel thuis verwachten. De Jolla Tablet draait op het door Jolla zelf ontwikkelde Sailfish OS. De tablet kan naast native-apps ook Android-apps draaien maar SailFish OS brengt, volgens het bedrijf, een ware multitask-ervaring naar tablets. Jolla geeft aan dat nog geen enkele multitask-functie op tablets echt goed en soepel werkt en daar moet met SailFish OS dus verandering in komen.

Daarbij laat Jolla weten dat de applicatiewinkel van het bedrijf nu ook ondersteuning biedt voor tablet-apps, waar de ontwikkelaars nu mee aan de slag moeten. Er is een sdk uitgebracht zodat deze ontwikkelaars applicaties voor tablets met Sailfish OS kunnen ontwikkelen. De hardware (tablets en smartphones) zelf wordt overigens vanaf nu niet meer door Jolla ontwikkeld. Onlangs maakte het bedrijf bekend deze tak af te splitsen en zich te gaan richten op de software.

Bekijk ook onze eerste indruk van de Jolla Tablet met Sailfish OS.

  • Delen:

Reacties

  1. Daan
    08 augustus, 2015 om 6:43

    Mmm..ik neem aan dat er dus officieel geen playstore op zit?
    Is het trouwens mogelijk dat ik bv de playstore erop zet en me dan aanmeld met mijn google account?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.