Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Patronen van schermbeveiliging op Android voorspelbaar’

Geschreven door
Geplaatst op21 augustus 2015, 11:02 CategorieAndroid

Uit onderzoek blijkt dat de patronen die mensen als schermbeveiliging op hun Android-apparaat gebruiken, te voorspellen zijn. Vaak gebruiken mensen slechts vier beschikbare puntjes, waardoor er ‘nog maar’ 1624 mogelijke combinaties overblijven.

Onderzoek: ontgrendelpatronen op Android zijn voorspelbaar

Het is misschien wel één van de meest iconische features op Android sinds zijn introductie in 2008: het scherm van je apparaat ontgrendelen met een specifiek patroon. Het is echter nog maar de vraag hoe veilig een dergelijk systeem is wanneer mensen het niet op de juiste manier gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Android-gebruikers die deze vorm van beveiliging hebben ingesteld, veelal dezelfde patronen gebruiken of in elk geval een minimaal aantal beschikbare witte puntjes, waardoor de patronen voorspelbaar worden.

Dat stelt Marte Løge, afgestudeerd aan de Noorweegse universiteit van Science and Technology. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de gebruikers hun ontgrendeling begint in één van de vier hoeken van het Android-apparaat, terwijl 44 procent daarvan allemaal in de bovenste linkerhoek beginnen. In totaal zijn er vierduizend patronen onderzocht en daaruit bleek dat slechts vijf van de negen beschikbare witte puntjes (zoals hierboven uitgebeeld) worden gebruikt, waardoor je 7152 mogelijk combinaties overhoudt.

Mocht je alle negen puntjes gebruiken, dan bestaan er 140704 mogelijk combinaties om het scherm te ontgrendelen. Ook is het zo dat een alarmerend aantal gebruikers slechts vier bolletjes gebruikt, waardoor er nog maar 1624 combinaties overblijven. De onderzoeker vergelijkt een slecht patroon met een slecht wachtwoord, zoals ‘123456’ of iets dergelijks. Løge stelt daarom voor dat mensen ingewikkeldere combinaties gaan gebruiken en meer bolletjes in gebruik kan nemen, om hun eigen digitale veiligheid te vergroten.

  • Delen:

Reacties

  1. Peeters anita
    08 september, 2019 om 8:52

    Beste ,

    Is het mogelijk ergens de overige 1624 (4 punt ) terug te vinden ? Ik zal je eerst mijn verhaal vertellen . Ik was naar de bank geweest en daar hadden ze nieuwe apps op m’n gsm gezet en ze waren ontzet dat ik geen schermbeveiliging had . Ze adviseerde dat zo vlug mogelijk te doen . Dus terwijl ik op mijn papieren zat te wachten en zonder na te denken ( lomp ) vlug wat ingesteld . Met als gevolg dat ik nu zelf niet meer in mijn gsm geraak .Ik heb al veel combinaties geprobeerd maar helaas . Mijn provider kan hier niets aan doen zegt hij . En in een herstelling schop halen ze alles eraf tegen betaling en ben ik hem zeker 2 dgn kwijt . Ik heb al veel opgezocht om het via Google te doen enz… .maar dat lukt mij ook niet . ( er verschijnt niet , patroon vergeten . ( in rechter onderhoek ) ik heb een huawei 7 .

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.