Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple iPhone 6 Plus vs iPhone 6S Plus: wat zijn de verschillen?

Geschreven door
Geplaatst op10 september 2015, 9:36 CategorieApple

Afgelopen nacht heeft Apple in de VS de nieuwe iPhone 6 S Plus gepresenteerd. Dit toestel is nog steeds 5.5-inch groot maar verder zijn er verschillende belangrijke verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de iPhone 6 Plus. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen onder elkaar.

iPhone 6 Plus vs iPhone 6S Plus: wat is het verschil?

Hoewel we met een S-versie van de iPhone 6 Plus te maken hebben heeft Apple het toestel op een aantal belangrijke punten verbeterd. Maar, het scherm is grotendeels hetzelfde gebleven, met een formaat van 5.5-inch en een resolutie van 1.290 bij 1.080 pixels. Echter, de techniek die in het scherm verwerkt zit is flink verbeterd waardoor nieuwe mogelijkheden toegevoegd zijn.

3D Touch is de nieuwe techniek waar we veel van verwachten. Deze techniek is te vergelijken met Force Touch op de Apple Watch en maakt het mogelijk het scherm met verschillende drukniveaus te bedienen. Zie het als een soort rechtermuisklik op je pc. Een lange en harde druk op het scherm zorgt bijvoorbeeld voor een contextueel menu van een app of een bericht. Zo kun je snel een selfie maken door lang op de camera-app te drukken, of bijvoorbeeld snel een e-mail bekijken die net binnen is gekomen.

iPhone-6s-Plus-3D-touch

Ook nieuw is de Apple A9-processor, welke volgens het bedrijf uit Cupertino 70 procent sneller is dan zijn voorganger, en zelfs 90 procent sneller is wat betreft de grafische prestaties. Natuurlijk is ook de M9-processor weer van de partij, welke verantwoordelijk is voor onder meer het bijhouden van je stappen.

De camera heeft daarbij een flinke make-over gekregen. De iPhone 6S Plus beschikt nu over een 12 megapixel camera aan de achterzijde, waar de iPhone 6 Plus over een 8 megapixel variant beschikte. Verschillende nieuwe technieken moeten samen met een groter aantal pixels zorgen voor minder ruis in foto’s, een hoger contrast en betere prestaties in mindere lichtomstandigheden. Wellicht nog interessanter is de mogelijkheid om 4K-video’s te nemen. De camera aan de voorzijde is van 1,2 megapixels naar 5 megapixels gegaan en opvallend is dat je retina-scherm voortaan als flitser voor selfies gebruikt wordt.

iPhone-6s-Plus-2

Op het gebied van foto’s heeft Apple ook wat nieuws ontwikkeld; Live Photos. Deze nieuwe functies zorgt ervoor dat voor en na elke foto 1,5 seconde aan bewegend beeld opgenomen wordt zodat je, wanneer je langer drukt op een foto, een kort filmpje van het moment te zien krijgt.

Qua design is er ook wat veranderd. Apple maakt nu gebruik van sterkere varianten van de metalen en het glas waardoor de iPhone 6S Plus iets steviger (en minder buigbaar) moet zijn dan de iPhone 6 Plus. Ook komt er een rosegouden variant op de markt, met en strakke aluminium afwerking.

iPhone 6S plus vs iPhone 6 Plus: de verschillen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er dus aardig wat veranderd, met name onder de motorkap. In onderstaande tabel zetten we alle belangrijke specificaties van de iPhone 6S Plus en iPhone 6 Plus onder elkaar.

Alle specificaties en verschillen

iPhone 6S Plus iPhone 6 Plus
Display 5.5-inch 5.5-inch
Techniek ips lcd ips lcd
Resolutie 1.920 x 1.080 pixels 1.920 x 1.080 pixels
Processor Apple A9 Apple A8
Opslaggeheugen 16GB / 64GB / 128GB 16GB / 64GB / 128GB
Webcam FaceTime HD (5mp) FaceTime HD (1.2mp)
Camera 12 megapixel 5 megapixel
Video 4K-opnamen HD-opnamen
Wifi Dual-band, 802.11a/b/g/n/ac Dual-band, 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 4.0
NFC Ja Ja
3G/4G Ja/Ja Ja/Ja
GPS Ja (alleen 3G/4G-versie) Ja (alleen 3G/4G-versie)
Batterijduur 10 uur 10 uur
Aansluitingen Lightning poort, 3.5mm jack Lightning poort, 3.5mm jack
SIM Nano SIM Nano SIM
Kleur Zilver, goud, grijs, rosegoud Zilver, goud, grijs
OS iOS 9 iOS 9 (middels update)
Siri Ja Ja
Touch ID Ja (2nd gen) Ja
Afmetingen 158.2 x 77.9 x 7.3mm  158.1 x 77.8 x 7.1mm
Gewicht 192g  172g
Extra 3D Touch, retina flitser
Adviesprijs Vanaf 859 euro Vanaf 749 euro
Productpagina Productpagina

iPhone 6S Plus kopen en review

In verschillende landen kan de iPhone 6S Plus vanaf 12 september 2015 besteld worden. De levering staat gepland voor 25 september. Wanneer de iPhone 6S Plus naar Nederland komt is nog niet bekend. De verwachte prijs is 859 euro voor het 16GB-model, 969 euro voor het 64GB-model en 1.079 euro voor het 128GB-model. Onder meer bij Vodafone en Belsimpel is het toestel reeds te bestellen.

iPhone 6 S plus kleuren

Meer informatie

Meer informatie en alle specificaties vind je op de productpagina van de iPhone 6S Plus en iPhone 6 Plus. In onze tablet database kun je de tablets zelf vergelijken, met elkaar of met tablets van andere merken.

  • Delen:
Apple iPhone 6S Plus
iOS
Apple iPhone 6 Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.