Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple kondigt iPad Pro met 12.9-inch display aan

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2015, 19:42 CategorieApple

Apple heeft vandaag de iPad Pro officieel aangekondigd. Na maanden van geruchten hebben we het grote iPad-model eindelijk te zien gekregen en zijn nagenoeg alle specificaties bevestigd. Volgens Apple is de iPad Pro de meest krachtige en geavanceerde iPad tot nu toe.

Apple iPad Pro – display

De Apple iPad Pro heeft een scherm van 12,9-inch meegekregen, met een resolutie van 2732 x 2048 pixels. Het scherm heeft een totaal aantal van 5,6 miljoen pixels en een 4:3 beeldverhouding. Het grote voordeel van een groot scherm is volgens Apple dan je een volledig formaat toetsenbord (virtueel) kunt gebruiken en eenvoudig meerdere apps naast elkaar kunt gebruiken. Natuurlijk zitten er ook in het scherm weer vele technieken verstopt, waaronder een variabele refresh rate waardoor er minder energie verbruikt wordt wanneer zich minder bewegende objecten op het scherm bevinden.

iPad-Pro-render-2

Apple iPad Pro – processor

Onder de motorkap zien we de nieuwe Apple A9X-processor terug, een 64-bit-processor. De chip is volgens Apple 1,8 keer zo snel als de A8X-processor die we in de vorige iPad terugzagen. Dit moet onder meer terug te zien zijn in snellere graphics, snellere opslag en het sneller laden van websites. Ook iMovie moet een stuk soepeler lopen, en nu kun je zelfs drie 4K-streams tegelijkertijd bewerken. Dit alles moet heel wat van de accu vragen maar Apple geeft aan dat de tablet zo’n 10 uur meegaat op een volle lading.

iPad-Pro-render-4

Apple iPad Pro – audio, camera en afmetingen

Ook aan de audio is gedacht; de iPad Pro is voorzien van vier speakers; in alle vier de hoeken. De techniek erachter zorgt ervoor dat de audio optimaal gebalanceerd wordt, afhankelijk van hoe de iPad vastgehouden worden. De iPad Pro is 6,9 millimeter dun (iPad Air 6,1 millimeter) en weegt maar 710 gram. Overigens zien we ook nog een 8 megapixel iSight-camera en natuurlijk de TouchID vingerafdruksensor terug.

iPad-Pro-render

Apple iPad Pro – software

De iPad Pro draait op iOS 9, waarin natuurlijk ook multi-tasking centraal staat. Meer over deze versie van het besturingssysteem lees je in ons iOS 9-artikel.

iPad-Pro-render-5

Wel liet Apple op het podium wat toepassingen zien, onder meer met de hieronder genoemde Apple Pencil. Zo toonde Microsoft (jawel) de Office-apps voor de iPad. Het bedrijf heeft nauw met samengewerkt met Apple om Office voor de iPad Pro te optimaliseren. Ook Adobe was aanwezig en toonde een nieuwe suite met apps voor de iPad, die onder meer ondersteuning voor de Apple Pencil bieden.

Apple iPad Pro – accessoires

Speciaal voor de iPad Pro brengt Apple het Smart Keyboard uit, een cover waarin een keyboard verwerkt zit. Hierdoor kun je de iPad beschermen en ook in een hoek zetten om comfortabel te typen. De cover wordt middels een smart-connector (magnetisch) met de iPad verbonden. De software van iOS 9 weet vervolgens meteen dat er een extern keyboard gebruikt wordt en past zich hierop aan. Het on-screen keyboard verdwijnt dan ook. Deze accessoire gaat 169 euro kosten.

iPad-Pro-render-1

Ook voor de iPad Pro wordt een speciale stylus uitgebracht; de Apple Pencil. Met deze stylus moet tekenen en schrijven op de iPad Pro zeer eenvoudig zijn. De sensoren van de stylus werken met het scherm van de iPad om de positie, kracht en de tilt de bepalen. Hierdoor kun je zeer nauwkeurig tekenen en schrijven. Ook kun je tegelijkertijd met de pen je vinger gebruiken, zonder dat deze elkaar in de weg zitten. De batterij moet volgens Apple uren meegaan maar je kunt de stylus opladen middels een Lightning-connector, welke je aansluit op de iPad Pro. De stylus krijgt een prijs van 99 euro mee.

Video iPad Pro

In onderstaande video toont Apple de belangrijkste features en functies van de iPad Pro.

Apple iPad Pro – prijs en beschikbaarheid

De iPad Pro wordt in een zilveren, gouden en een grijzen variant uitgebracht. De 32GB-versie gaat 799 euro kosten, de 128GB-versie kost 949 euro en de 128GB-versie met 4G/LTE gaat 1079 euro kosten. Apple geeft aan dat de tablet in november te koop moet zijn maar of dit ook voor Nederland geldt is nog niet bekend.

  • Delen:
Apple iPad Pro
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.