Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple kondigt nieuwe iPhone 6S Plus met 3D Touch scherm aan

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2015, 21:47 CategorieApple

Apple heeft zojuist de nieuwste generatie iPhones aan de de wereld gepresenteerd en natuurlijk vonden wij vooral de grotere variant erg interessant; de iPhone 6S Plus. Naast nieuwe iPhones heeft Apple overigens ook een nieuwe iPad aangekondigd, lees meer over de iPad Pro.

De nieuwe iPhone 6S Plus

Apple heeft ook dit jaar de trend voorgezet door eigenlijk niets aan het design van de bestaande iPhone-generatie aan te passen. Dat gebeurt namelijk doorgaans om het jaar, volgend jaar dus weer. Voor dit jaar zijn de vernieuwingen in de iPhone 6S Plus onder de motorkap en op te sommen als:

  • Snellere Processor – A9 met geïntegreerde M9 motion chip
  • 3D Touch Display
  • Nieuwe TouchID sensor
  • Betere iSight Camera
  • Betere FaceTime Camera
  • Nieuwe kleur: rosegouden behuizing

iPhone 6 S plus kleuren

Natuurlijk is het geen verassing dat er een snellere processor in de nieuwe iPhone zit. Deze draagt dit keer de naam A9 en is volgens Apple wel tot 80 procent sneller dan de processor in de huidige iPhone 6 Plus. Er lijkt ook meer geheugen beschikbaar te zijn maar Apple heeft daar, zoals gewoonlijk, geen harde details over gegeven. De kritische lezer heeft natuurlijk al lang door dat de nieuwe kleur niet echt een verandering onder de motorkap is maar op de kleur na is er aan het design zelf niets veranderd. Wel zijn er van nieuwere, krachtigere varianten van het aluminium en iON glas gebruikt waardoor het toestel minder te buigen moet zijn.

Overigens is het scherm met een formaat van 5,5-inch nog steeds even groot, net als de resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. De nieuwe iPhones draaien bij het uitkomen op iOS 9, dat als update ook naar alle iPhones en iPads komt. Siri is op de nieuwe iPhones altijd op de achtergrond beschikbaar en kan op elk moment worden opgeroepen door “Hey Siri” te zeggen, ook als de telefoon is uitgeschakeld.

Touch ID en camera

De nieuwe iPhone 6S Plus heeft een geüpdatete variant van de TouchID0lezer die wel dubbel zo snel is. Ook is de camera weer nieuw en is er dit jaar een 12 megapixel iSight camera te vinden in de iPhone. De sensor heeft 50 procent meer pixels maar ook 50 procent meer focus-pixels die helpen bij het scherpstellen. Meer pixels zorgen bij andere sensors soms voor problemen en Apple heeft naar eigen zeggen deze problemen weten te omzeilen en kan straks foto’s met meer megapixels bieden die geen last hebben van deze zogeheten vervuilingen, beter bekend als noise. Het detailniveau van camera lijkt erg hoog te zijn en de iPhone heeft ook weer indrukwekkende HDR-mogelijkheden zonder de foto’s richting ‘nep’ te drukken. Natuurlijk heeft de iPhone 6S Plus ook weer goede video mogelijkheden; je kunt nu zelfs 4K-video’s opnemen. De FaceTime-camera aan de voorkant is ook nieuw en heeft nu 5 megapixels. Het meest opvallende is misschien nog wel dat het iPhone scherm gebruikt wordt als soort flitser om je selfies goed te belichten.

iPhone 6 S Plus camera

3D Touch scherm

De ster van de nieuwe iPhone 6S Plus is natuurlijk het nieuwe scherm. Het grootste verschil is dat er nu een soort extra level van drukgevoeligheid mogelijk is. Dit extra niveau is bij Apple Watch gebruikers al bekend als Force Touch en dient binnen Apple Watch OS als een soort rechtermuisknop om extra menu’s en/of opties op te roepen. Voor de iPhone zijn soortgelijke opties beschikbaar maar gaat Apple een stuk verder. Naast taps en swipes kun je dus straks ook druk gebruiken. Op deze manier kun je sneller je e-mail verwerken, previews krijgen van je e-mails, snel een selfie maken of veelgebruikte elementen binnen een app openen. Drukken op iconen van apps opent een nieuw menu met daarin onder meer enkele snelkoppelingen. Door bijvoorbeeld met extra druk op je camera-app te drukken krijg je een snelkoppeling naar het maken van een selfie… Ook is er een rol weggelegd voor het switchen tussen openstaande apps door met extra druk vanaf de zijkant van het scherm te swipen. Het nieuwe scherm is naast de nieuwe drukgevoeligheid ook voorzien van een nieuwe vibratiemotor zoals we die kennen van de nieuwst generatie Macbook, zodat je verschillende taps, swipes en force-presses nog steeds gewoon te voelen zijn.

iPhone-6s-Plus-3D-touch

Live Photos

De nieuwe camera en het nieuwe drukgevoelige scherm worden combineert door Apple in een nieuwe feature met de naam live-photos. Door met meer druk te drukken op een ondersteunde foto wordt het een klein ‘filmpje’ van 3 seconden getoond. Het nemen van zo’n foto staat standaard aan en alle foto’s die je maakt zijn voorzien van 1.5 seconde voor en na het opnamemoment. Filmpje is volgens Apple niet de juiste term maar wij weten op dit moment nog geen betere term voor bewegende beelden.

Accessoires

Dit jaar zijn er ook weer nieuwe accessoires aangekondigd bij de nieuwe iPhones. Dit jaar zijn het docks die in dezelfde kleuren als de behuizingen beschikbaar en nieuwe kleuren voor zowel de leren (5) als de silicone covers (11).

iPhone-6s-Plus-2

Video iPhone 6S

In onderstaande video toont Apple de belangrijkste nieuwe features en functies van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus.

Prijs en beschikbaarheid van de nieuwe iPhone 6S Plus

De nieuwe iPhone 6S Plus is straks verkrijgbaar in verschillende kleuren, waarvan de lichtroze afwerking nieuw is. Natuurlijk zijn ook zilver, spacegrey en goud weer van de partij. De prijs van de iPhone 6S Plus begint bij 859 euro maar loopt op al naar gelang je meer geheugen wilt. De nieuwe iPhones worden niet direct in Nederland beschikbaar gemaakt en hoewel we niet bij de eerste 12 landen zijn die de nieuwe telefoons krijgen verwachten we dat we voor het einde van het jaar aan de beurt zijn. Onder meer bij Vodafone en Belsimpel is het toestel reeds te bestellen.

  • Delen:
Apple iPhone 6S Plus
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.