Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit touchscreen met gel creëert tijdelijke fysieke knoppen

Geschreven door
Geplaatst op24 september 2015, 12:00 CategorieHardware

Fabrikanten experimenteren al een tijdje met feedback van touchscreens, bijvoorbeeld met trillingen. Maar, fysieke knoppen zijn op een statisch touchscreen zeer lastig aangezien de inhoud van het scherm continu verandert. Onderzoekers van de Technische Universität Berlin in Duitsland hebben een techniek ontwikkeld waarmee tijdelijk fysieke knoppen gecreëerd kunnen worden.

De onderzoekers hebben een touchscreen ontwikkeld waarin gel verwerkt zit. Deze gel zorgt ervoor dat er zachte knoppen op het scherm gevormd kunnen worden, in elke vorm en elk formaat. De gel is continu op kamertemperatuur en daardoor zacht, maar zodra er een knop gevormd moet worden wordt dat deel van de gel verwarmd en dus verhard.

Dit wordt bereikt middels een geleidende filmlaag die over het scherm ligt en elektronische signalen in een patroon verspreid. Wanneer je vinger een deel van het scherm aanraakt wordt dit deel verwarmd en vervolgens vormt de gel een knop in de vorm van het patroon dan eronder ligt.

Het touchscreen heeft een formaat van 7-inch meegekregen en draagt de naam GelTouch. De onderzoekers benadrukken dat het om een prototype gaat maar zien handige toepassingen, bijvoorbeeld in auto’s. De bestuurder kan zo knoppen voelen en hoeft zijn ogen niet meer van de weg te halen. Meer informatie en een video van het scherm vind je hier.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.