Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iOS 9 is nu te downloaden: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op16 september 2015, 20:12 CategorieApple

iOS 9 is vanaf nu te downloaden voor de iPad, iPad Mini, iPhone en iPod Touch. In dit artikel lees je welke apparaten ondersteund worden en hoe je de update naar iOS 9 kunt installeren.

iOS 9

Vanaf nu is iOS 9 te downloaden voor alle iPads, iPhones en iPods die Apple nog ondersteunt. De nieuwe update van Apple’s besturingssysteem brengt een aantal grote veranderingen met zich mee, maar ook kleine dingen zijn veranderd waarvan je in het eerste opzicht niet heel veel zult merken. In ons algemene artikel over iOS 9 kun je alles lezen over de nieuwste functies die Apple introduceert, waaronder splitscreen multitasking en een slimmere Siri. iOS 9 brengt ook een aantal nieuwe apps met zich mee: de nieuws-app die Apple zelf revolutionair noemt, en de nieuwe iCloud Drive-app.

Ook voegt Apple een terugknop toe aan haar besturingssysteem, vergelijkbaar met de terugknop van Android. Het updatebestand voor iOS 9 is een stuk kleiner dan het updatebestand van iOS 8: de nieuwe update  is 1.3 GB groot, waar het updatebestand van iOS 8 4,6 GB kostte. Je kunt nu ook voor het eerst tijdelijk apps verwijderen als je niet genoeg ruimte hebt voor de update. Als dat het geval is krijg je een automatisch een melding waarin je gevraagd wordt of je de apps wilt verwijderen, die erna automatisch weer teruggezet worden.

iOS 9 is beschikbaar voor alle iPods, iPhones en iPads die ook naar iOS 8 geupdate konden worden. Het gaat om de volgende modellen:

 • iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, en de iPhone 6 Plus
 • iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, en de iPad Air 2
 • iPad mini 1, iPad mini 2, en de iPad mini 3
 • iPod touch, de vijfde en zesde generatie

Als het goed is krijg je automatisch een melding van de update, maar als je niet wilt of kunt wachten kun je ook op de volgende manier de installatie van iOS 9 starten:

 1. Ga naar de instellingen op je iPhone, iPad of iPod.
 2. Druk op “algemeen”.
 3. Ga naar “Software-update”.
 4. Als het goed is krijg je nu stappen op je scherm te zien die je kunt volgen.

Het is ook mogelijk om iOS 9 via iTunes te installeren, via je computer dus. Sommige gebruikers geven hier de voorkeur aan omdat je dan minder vrije ruimte op je iPad of iPhone nodig hebt, wat handig kan zijn als je al bijna aan je limiet zit. Het installeren via iTunes werkt als volgt:

 1. Verbind je iPad, iPhone of iPod met je computer middels het bijgeleverde kabeltje en open iTunes.
 2. Klik binnen iTunes op je apparaat.
 3. Navigeer naar het tabblad “overzicht”, en klik op de knop “Zoek naar update”.
 4. Vervolgens kun je de stappen op het scherm volgen om de update naar iOS 9 te installeren.

Het kan zijn dat de update langer dan normaal duurt om te downloaden, of dat je meerdere foutmeldingen krijgt. Dat komt doordat de update naar iOS 9 nog maar net door Apple beschikbaar is gesteld, en veel mensen tegelijkertijd de update proberen te downloaden. Probeer het dan ook gerust later nog een keer, als de servers hopelijk minder belast zijn.

 • Delen:

Reacties

 1. marjan
  18 september, 2015 om 15:07

  na de iOS 9 download blijft mijn i pad 2 na het inloggen de i cloud instellingen bijwerken,dit doet hij al sinds gisteravond en er gebeurd niets,heb er niet veel verstand van,wie heeft een oplossing?
  heb er nu al spijt van :((

  • Jens Royakkers
   18 september, 2015 om 15:30

   Probeer eens de lock- & home-knop gelijktijdig in te houden voor 10 seconden, dan reset hij. Indien dit niet lukt kan je altijd een back-up terugzetten aan de hand van iTunes :)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.