Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus ZenPad 8.0 (Z380KL en Z380C)

Geschreven door
Geplaatst op20 september 2015, 18:48 CategorieReviews

Waar veel merken het geloof in de tabletmarkt een beetje lijken te verliezen en het steeds rustiger aandoen met het aankondigen van nieuwe tablets lijkt Asus voor de vol gas optie te kiezen. Hoewel het productaanbod versimpeld is en ondergebracht onder één noemer (ZenPad) zijn er de afgelopen tijd toch weer een paar aardige tablets aangekondigd. Wij vonden bij de aankondiging de Asus ZenPad 8.0 (Z380C) al de meest interessante en bekijken deze dan ook als eerste in een review.

Asus ZenPad 8.0 – specificaties

Asus ZenPad 8.0 (Z380C)
Scherm 8.0 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom x3-C3200 64-bit
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16
MicroSD Ja
HDMI Nee, MHL
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optioneel (Z380KL)
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 0.3MP Webcam en 2MP camera
Accu 15.2 WhLithium Polymer

De Asus ZenPad 8.0 (Z380C) is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, met of zonder de mobiele 3G/4G verbinding. De versie die je het meest in de Nederlandse winkels tegen zult gaan komen is de versie zonder mobiel internet en met een adviesprijs van 179 euro.

Asus ZenPad 8.0 – hardware en design

Net als voorgaande generaties van de kleinere ZenPad/MeMO Pad-modellen heeft Asus gekozen voor een clutch design. Natuurlijk is deze term niet bij iedereen bekend maar hiermee verwijst Asus naar een type handtas dat vooral op rode lopers gedragen wordt. Dat clutch in Engelse slang ook nog eens geweldig betekent vindt Asus vast niet erg. Waar dit type design bij andere modellen vooral voor het oog is heeft Asus bij dit model de mogelijkheid meer te doen met deze achtercover. Deze is namelijk niet alleen te verwijderen en vervangen door een andere kleur cover maar omdat er een connector is verwerkt in de behuizing kunnen er covers met extra functionaliteit gebruikt worden; covers met ingebouwde batterij of bijvoorbeeld een cover met extra speakers.

Asus-ZenPad-8-0-design-2

We zijn erg te spreken over het design van de Asus ZenPad 8.0. Het is niets bijzonders maar toch net een keer weer wat anders. Helaas heeft de tablet geen 4:3 beeldverhouding, iets dat we tegenwoordig toch de voorkeur geven.

Asus-ZenPad-8-0-gebruik

Display

De Asus ZenPad 8.0 heeft een 8-inch scherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels en dat is nu niet heel speciaal meer te noemen, het neigt zelfs wat naar de ouderwetse kant. Toch moeten we het scherm niet al te snel afschrijven want ‘zelfs’ 1280 x 800 pixels is genoeg om de meeste zaken gewoon prima weer te geven. Ik denk zelfs dat het alleen de ogen die gewend zijn aan super-high-res schermen zich daadwerkelijk kunnen storen aan deze resolutie.

Asus-ZenPad-8-0-display

Het scherm van de Asus ZenPad 8.0 is echter toch van wat betere kwaliteit dan de ouderwetsere schermen die met deze resolutie verkocht werden. Er zijn verschillende innovaties verwerkt in de techniek om het scherm aan te sturen waardoor er een sprake is van een beter contrast en een scherper ogende weergave. Deze vernieuwingen hebben een daadwerkelijk effect maar maken het scherm van de Asus ZenPad 8.0 niet op magische wijze een echte concurrent voor retina/high-res schermen.

Connectiviteit

De standaard aansluitingen en draadloze mogelijkheden zijn aanwezig op de Asus ZenPad 8.0, maar de meer ‘exotische’ opties ontbreken. Dus je jun rekenen op microUSB (met MHL ondersteuning), Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 b/g/n en een microSD slot. Maar zaken als NFC, Dual Band Wifi en GPS zul je moeten missen.

Asus-ZenPad-8-0-design

De ‘cover-connector’ maakt natuurlijk een groot verschil, want uiteindelijk valt het natuurlijk wel onder de aansluitingen. Het kunnen gebruiken van een audio-cover of een accu-cover maakt in praktijk natuurlijk een daadwerkelijk merkbaar verschil.

Asus-ZenPad-8-0-connector

Speakers

De geïntegreerde speakers zijn niets bijzonders, niet heel goed maar ook niet heel slecht. Het volume kan heel aardig hard gezet worden maar de vervorming die op optreedt is genoeg om niet heel veel verder dan 90 procent maximaal volume te moeten willen. Doordat we het over kleine speakertjes hebben mag je niet al te veel verwachten van de lage tonen en details in het hoge spectrum. Midrange audio scoort heel aardig verder.

Speaker cover

Het verschil kun je maken met de 5.1 DTS Audiocover die je kunt gebruiken in combinatie met deze Asus ZenPad 8.0. Let er wel op dat je deze ook op moet laden want anders is kwaliteit schrikbarend slecht. Gebruik je de cover echter zoals bedoeld dan is het een best een heel aardige accessoire voor de Asus ZenPad 8.0. De audiocover beschikt over 5 losse speakers en een subwoofer, die allemaal in een soort audiobar oriëntatie zijn verwerkt in de cover. Het is duidelijk dat bij design van deze cover vooral het kijken van een film in het achterhoofd gehouden is.

Asus-ZenPad-8-0-audiocover

De cover maakt dat het audiospectrum dat weergeven kan worden opeens veel breder is en natuurlijk kan ook het volume een stuk hoger. Het is natuurlijk niet opeens zo dat je een volledige high-end setup in handen hebt maar voor het kijken van een filmpje of het afspelen van je favoriete Spotify-playlist in het park is het een interessante accessoire.

Asus-ZenPad-8-0-audiocover-2

Camera’s

Van de camera’s op deze Asus ZenPad 8.0 moet je gewoon niet al teveel verwachten. Een 0.3 megapixel webcam en een 2 megapixel camera aan de achterkant zijn specificaties die we niet graag meer zien. Nu zeggen pixels lang niet alles maar is er wel een drempel die overschreden moet worden om aan wat basisverwachtingen te voldoen. De Asus ZenPad 8.0 komt deze drempel niet over en kan alleen korrelige foto’s nemen. Voor de camera’s hoef je dit model dus niet te kopen.

Asus-ZenPad-8-0-camera

Accuduur

De accuduur van de Asus ZenPad 8.0 is prima met zo’n tien uur. Precies wat je van een tablet uit 2015 mag verwachten. Je kunt er dus met gemak een hele dag mee vooruit voor de tablet weer aan de lader moet.

Accucover

Net zoals de audiocover heeft Asus voor de Asus ZenPad 8.0 ook een accucover beschikbaar. Deze maakt de tablet een stukje dikker maar maakt dus ook dat je een stuk meer accuduur tot je beschikking krijgt. De standaard accu in de Asus ZenPad 8.0 is 15.2 Wh en via de accucover krijg je er 16 Wh uur bij, een dikke verdubbeling dus! De tablet gaat dan ook bijna 20 uur mee wanneer je deze cover gebruikt. Opladen van de cover moet helaas wel apart gebeuren en kan dus niet via de standaard microUSB aansluiting op de tablet zelf, maar heel veel meer dan een klein nadeel is dat natuurlijk niet. Een wat groter nadeel is dat je na het aansluiten van de cover de tablet opnieuw op moet starten voordat de energie uit de cover gebruikt kan worden.

Asus ZenPad 8.0 – software

De Asus ZenPad 8.0 draait op Android en komt standaard met Android 5.0 Lollipop. Dit is ééb van de meest recente versies en, zeker in combinatie met de goedkeuring van Google, dus heb je toegang tot alle apps, diensten en voordelen die Android te bieden heeft.

Asus-ZenPad-8-0-software

De Asus ZenUI-skin die over Android ligt laat zich typeren door zachtere kleuren, vierkante icoontjes en een paar eigen widgets. Na een goed aantal jaar zijn de Asus-apps ook meer dan aardig ontwikkeld, waar vooral de notitie-app Supernote een goed voorbeeld van is.

Asus-ZenPad-8-0-software-2

Maar er zijn ook andere apps zoals een ToDo-lijstjes maker en een cloud-opslag managementsysteem. Ook het notificatie- en instellingenmenu is voorzien van een afwijkende lik verf. Het notificatie- en instellingenmenu is in deze versie van ZenUI overigens wel weer in de standaard twee delen te vinden, maar beiden zijn nog wel voorzien van een afwijkend thema en de nodige quick toggles.

Asus ZenPad 8.0 – in gebruik

De Asus ZenPad 8.0 is een heel aardige standaard tablet. Met een fijn scherm en een design dat niet stoort is dit een prima keuze als ‘naast-de-bank’ tablet. Door de extra mogelijkheden van de audio- en accucover kun je de tablet echter ook op andere plekken dan je bank goed inzetten. Ik noemde al de combinatie audiocover en het park, maar ook de combo accucover en lange autorit zijn natuurlijk interessant.

De Asus ZenPad 8.0 is verder een vrij standaard apparaat en scoort op weinig punten heel ver boven of onder de verwachtingen die je van een moderne tablet mag hebben. Onder de maat zijn vooral de camera’s, en voor de kritische kijkers misschien het scherm. Maar het is vooral de prijs van 179 euro die deze tekortkomingen van de tablet makkelijk te vergeven maakt.

Asus-ZenPad-8-0-kleuren

En dan zijn er natuurlijk nog al die accessoires die je kunt gebruiken in combinatie met de Asus ZenPad 8.0. De bijzondere accu- en audiocover zijn nu wel genoeg benoemd maar Asus heeft ook een heel zooitje kleurrijke covers beschikbaar en er is zelfs een clutch beschermhoes beschikbaar. Helaas weten we op dit moment nog niet wat welke accessoire precies zal gaan kosten.

Prestaties

De Intel Atom-processor met 2GB aan werk geheugen dragen deze Asus ZenPad 8.0 over de spreekwoordelijke drempel als het gaat om de minimum prestaties die we van een tablet verwachten. Het is verder ook geen bijzondere presteerder en voor de wat krachtigere games kom je ook wat umpfh tekort. Voor standaard tablettaken zijn we echter meer dan tevreden met deze combinatie. De software draait lekker soepel en stabiel.

Asus ZenPad 8.0 – conclusie

De Asus ZenPad 8.0 (Z380C) is een heel goed betaalbare tablet die een paar dingen erg goed doet. Wij zijn fan van de mogelijkheden, het design en de prestaties van deze tablet. Ook vinden we de extra mogelijkheden die de verwisselbare achterkant biedt erg handig, zeker omdat het meer dan alleen nieuw kleurtje mogelijk maakt. Voor 179 euro koop je met de Asus ZenPad 8.0 een tablet die breed inzetbaar is en op een moderne versie van Android draait.

Minpunten

 • Geen high-res scherm
 • Zeer slechte camera’s
 • Niet krachtig genoeg voor echte games

Pluspunten

 • Verwisselbare achterkant (cover)
 • Fraai design
 • Prima prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Asus ZenPad 8.0 (Z380KL en Z380C)
Android Lollipop (5.0)

Reacties

 1. Evelien
  29 september, 2015 om 10:56

  1280×800 is toch een aspect ratio van 16:10? Dus helemaal geen 4:3… Ik heb het gevoel dat jullie misschien de s8.0 met de 8.0 door elkaar halen. Kan iemand dit verduidelijken?

  • Martijn Chel
   30 september, 2015 om 10:01

   Klopt, er zit daar een wat kromme definitie omdat het scherm toch een aparte verhouding heeft die niet overeenkomt met 16:10. Maar, we hebben inderdaad de review hier nu op aangepast. 4:3 is het immers ook niet. Excuus.

 2. Erik
  30 januari, 2016 om 11:37

  Werk al een tijdje met deze tablet. Heeft het probleem dat de internetverbinding vaak even weg valt. Bij surfen é.d. irritant omdat de tablet dan even hapert. Online gamen is hier door zelfs onmogelijk omdat je dande uit het spel wordt geknikkerd.

 3. mary
  20 februari, 2016 om 9:24

  Heb deze tablet 2 mnd. maar dikwijls krijg ik de Asus zenpad 10 niet aan, dmv.toets boven aan en geluidtoets lang /dikwijls indrukken lukt het uiteindelijk.
  Ook kom ik wel eens in de bios terecht, ik zie op div. forums dat meer mensen dit probleem hebben.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.