Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab A 9.7

Geschreven door
Geplaatst op24 september 2015, 12:56 CategorieReviews

Door de wat teruglopende verkopen van tablets is het afgelopen jaar het midden en lagere segment van de markt een stuk interessanter geworden voor fabrikanten. We zien dan ook steeds meer nieuwe tablets gelanceerd worden in deze segmenten van de markt. Doorgaans gaan die productpresentaties met wat minder bombarie gepaard dan de high-end producten, maar dat maakt de prodcuten voor ons niet minder interessant. In deze review kijken we naar de Samsung Galaxy Tab A 9.7.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – specificaties

Samsung Galaxy Tab A 9.7
Scherm 9.7 inch 1024 x 768
Digitizer Ja
Processor Qualcomm Snapdragon 410
RAM 1.5GB
Opslaggeheugen 16GB
MicroSD Ja
HDMI Nee, MHL
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2P Webcam en 5MP camera
Accu 6000 mAh Polymer

Zoals je kunt zien aan de specificaties is dit geen high-end tablet. Toch heeft de Samsung Galaxy Tab A 9.7 nog wel een bijzondere mogelijkheid en die heeft dan vooral te maken met Samsung S-Pen, de stylus die je bijvoorbeeld van de Galaxy Note smartphones krijgt. De S-Pen wordt niet meegeleverd maar werkt wel in combinatie met deze Samsung Galaxy Tab A 9.7.

De rest van het pakketje is vrij standaard voor een goedkopere tablet. Het grootste probleem zit hem waarschijnlijk in de prijs van deze Samsung Galaxy Tab A 9.7, want met een adviesprijs van 299 euro is het apparaat in onze ogen zo’n 100 euro te duur. Wel moet gezegd worden dat je de tablet inmiddels voor zo’n 239 euro kunt kopen.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – hardware en design

De Samsung Galaxy Tab A 9.7 is een vrij standaard tablet om te zien. Met asymmetrische randen rondom het scherm en de standaard zwart en witte variant van de behuizing is er maar weinig exotisch aan dit model te ontdekken. Ook het plastic van de behuizing is niets bijzonders, al moet gezegd worden dat de tablet wel goed en solide aanvoelt, zonder tegelijkertijd zwaar te zijn.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-design-1

Een van de weinige bijzondere elementen in de behuizing van de Samsung Galaxy Tab A 9.7 vind je aan de achterkant van de tablet. Deze is namelijk voorzien van de ‘knoopverbindingen’ die we al eens eerder van Samsung gezien hebben. Via de twee knoopsluitingen aan de achterkant van de tablet kun je makkelijker een cover verbinden. Er wordt geen cover meegeleverd met de Samsung Galaxy Tab A 9.7.

Display

Eén van de grootste teleurstellingen van de Samsung Galaxy Tab A 9.7 is het scherm. Deze tablet heeft namelijk het scherm van de de originele iPad. Een 9.7-inch scherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels. Dit resulteert in een pixeldichtheid van 132 PPI. Dat was in 2010 echt een heel indrukwekkende specificatie maar in 2015 is dit een schermresolutie die teleurstellend in plaats van indrukwekkend is.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-design

Als gebruiker met verwende ogen zie ik het gebrek aan pixels vrij duidelijk en dat is jammer. Toch is het niet zo dat deze tablet hierdoor onbruikbaar is, het is gewoon een duidelijk minder luxeproduct dan de tablets die we gewoon zijn geworden in de afgelopen jaren. Contrast, schermhelderheid en kleurweergave zijn wel gewoon goed geregeld en zullen in een directe vergelijking met een originele iPad waarschijnlijk ook nog wel de winst pakken. Ondanks de resolutie is dus gelukkig nog wel wat vooruitgang te ontdekken.

Grootste wapenfeit van het scherm op de Samsung Galaxy Tab A 9.7 is de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de Samsung S-Pen. Deze stylus wordt echter niet standaard meegeleverd bij dit model (wel met een duurdere versie) maar mocht je al zo’n ding hebben (bijvoorbeeld van je Note smartphone) dan kan je gebruik maken van de stylus en de daarbijbehorende mogelijkheden zoals drukgevoeligheid en het hover-menu.

Connectiviteit

Ook aansluitingen zijn er niet in overvloede op de Samsung Galaxy Tab A 9.7. Maar op een tablet heb je er doorgaans ook niet zo gek veel nodig en kunnen we gelukkig wel melden dat alle noodzakelijkheden aanwezig zijn. WiFi is er zelfs in de ‘luxe’ 5GHz-variant en dat is gewoon fijn. Daarnaast heeft de Samsung Galaxy Tab A 9.7 een MicroUSB 2.0-aansluiting, Bluetooth 4.0, een 3.5mm koptelefoon jack en kun je het interne geheugen via het microSD-slot uitbreiden.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-aansluitingen

Speakers

De speakers op de Samsung Galaxy Tab A 9.7 zijn vrij standaard voor een tablet van dit formaat. Samsung gebruikt geen marketingtermen of stickers om de indruk te wekken dat er een superspeciaal luxe geluid uit de mini speakers geperst kan worden en zet daarmee de verwachtingen niet te hoog. Een perfect strategie wat ons betreft. Het geluid dat uit de speakertjes komt is natuurlijk niet super bass-heavy maar over het algemeen genomen best prima. Het volume kan volledig opengezet worden zonder dat er noemenswaardige vervorming optreedt. Voor serieuzere audiotoepassingen kan je altijd nog gebruk maken van de 3.5mm koptelefoonpoort of de Bluetooth-verbinding.

Camera’s

De camera’s op de Samsung Galaxy Tab A 9.7 zijn niet heel indrukwekkend. Niet dat we dat konden verwachten van een tablet uit dit segment natuurlijk. De 2 megapixel camera aan de voorkant is leuk voor een videogesprek met je grootmoeder maar voor een charmante selfie zul je op zoek moeten naar een wat krachtigere camera (bijvoorbeeld op je smartphone). De 5 megapixel camera aan de achterkant lijkt er ook vooral te zitten om mooi te ogen op de vergelijkende lijstjes maar in praktijk is het nu niet per se de camera waar je herinneringen mee vast wilt leggen. Het is jammer dat we zo vaak zo negatief moeten doen over de camera’s in tablets uit het middensegment maar helaas blijft het noodzakelijk.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-camera

Accuduur

Net zoals zo’n beetje elke andere tablet die de laatste twee jaar op de markt verschenen is kun je makkelijk een hele dag voort op een enkele acculading, 10 uur dus. Dit is natuurlijk gewoon prima en over het opladen via de microUSB-poort hebben we ook geen klachten. We zouden echter graag zien dat er stappen gezet worden op het gebied van accuduur, maar die vooruitgang moet natuurlijk wel van de luxere producten komen en niet van een solide middenklasser als de Samsung Galaxy Tab A 9.7.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – software

De Samsung Galaxy Tab A 9.7 draait op Android 5.0.2 Lollipop, zo modern als je mag verwachten van een nieuwe Android tablet. De tablet is natuurlijk wel voorzien van Samsung’s eigen skin maar die is de laatste jaren steeds verder teruggeschroefd en wat ons betreft zo verfijnd dat je er niet meer echt aan hoeft te storen. Sowieso is het de discussie niet waard want er zijn hordes mensen gewoon fan van zijn deze interpretatie van Android en eigenlijk nog nooit anders gezien hebben (omdat ze altijd Samsung producten kopen).

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-software

Natuurlijk draagt de Samsung Galaxy Tab A 9.7 de goedkeuring van Google en dus heb je toegang tot alle moderne diensten, apps en aanverwanten die bij Android horen. Daar heeft de skin verder weinig invloed op. De Samsung Galaxy Tab A 9.7 wordt opvallend schoon geleverd en dat is super positief. De enige opvallende toevoeging die je standaard op de tablet krijgt is het volledige Microsoft Office-pakket. Samsung heeft natuurlijk wel een hoop deals met allerlei app-makers waardoor je gratis tot goedkoop kennis kan maken met allerlei apps en diensten, maar het volledige aanbod is netjes onder gebruikt in een speciale Galaxy Gifts-app.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-software-2

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – in gebruik

Tijdens de periode dat ik de tablet in gebruik heb gehad heb ik me toch opvallend actief gestoord aan de kwaliteit van het scherm. Wat mij betreft is het toch niet helemaal meer van deze tijd. Zoals frequente bezoekers van deze site weten huur ik een kantoor in een verzamelpand en natuurlijk heb ik mijn collega huurders ook met deze tablet laten spelen; eerlijkheid biedt te zeggen dat ik maar van twee mensen een opmerking over het scherm gehoord hebt, het overgrote deel van de ‘normale’ gebruikers ziet het verschil kennelijk niet of stoort zich er minder aan.

Het formaat vind ik wel erg fijn maar dat mag natuurlijk als iPad gebruiker geen verassing zijn. 4:3 beeldverhoudingen zijn gewoon erg handig voor het browsen op het internet, en dat is toch zo’n 80 procent van wat ik op een tablet doe. E-mail en social media apps zijn ook beter op dit formaat, en eigenlijk alleen films (16:9) werken iets minder prettig, maar gelukkig heb ik daarvoor een tv staan thuis.

Samsung-Galaxy-Tab-A-9-7-review-gebruik

Ik had tijdens mijn testperiode helaas geen beschikking over een Galaxy Note-pennetje om de mogelijkheden van de integratie uitgebreid te testen. Het lenen van een S-Pen van een collega huurder met een Note bewees het aanwezig zijn van de mogelijkheid in ieder geval wel, maar heel veel meer dan een paar minuten heb ik er niet mee door kunnen brengen.

Prestaties

De tablet is voor zijn klasse meer dan snel zat, het is geen high-end tablet en dus moet je geen high-end prestaties verwachten. Alles loopt soepel en snel en dat is dan ook zeer positief. Voor het basispakket aan taken is de Snapdragon-processor met 1.5GB aan werkgeheugen gewoon genoeg. E-mail, tweeten en internetten gaat prima, net als het spelen van casual games. Zodra het wat serieuzer wordt moet je op zoek naar een serieuzere tablet.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – conclusie

De Samsung Galaxy Tab A 9.7 is een tablet in die in 2012 uitgebracht had moeten worden. Op dat moment had Samsung een tablet gehad die in veel opzichte vergelijkbaar was met de iPad 2 maar het won op gewicht en keuzevrijheid (het is immer Android). Een goede concurrent voor de iPad 2 doet het in 2015 wat ons betreft wat minder goed, zeker niet met een prijskaartje van zo’n 240-300 euro. Ook in vergelijking met andere Android tablets heeft deze Samsung Galaxy Tab A 9.7 het al snel lastig. Wij zouden ons geld op dit moment bijvoorbeeld veel liever uitgeven aan een Asus ZenPad 8.0.

Minpunten

 • Lage resolutie scherm
 • Prijs- kwaliteitverhouding is niet super
 • Geen S-Pen bij deze versie geleverd

Pluspunten

 • Werkt met S-Pen
 • 4:3 beeldverhouding
 • Prima prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab A 9.7
Android Lollipop (5.0)

Reacties

 1. Carl
  27 januari, 2016 om 14:36

  Grote fout in jullie review: De S-Pen wordt niet meegeleverd maar werkt wel in combinatie met deze Samsung Galaxy Tab A 9.7

  Gisteren gekocht en moeten vaststellen dat dit niet zo is. Was nochtans voor mij nochtans de doorslaggevende factor om deze aan te kopen.

  Je dient wel degelijk de versie te kopen MET stylus om te kunnen werken met een stylus op de tab A.

  Waist of money, thanks tablesmagazine.nl….

  • Martijn Chel
   27 januari, 2016 om 14:55

   Uhm, dat staat er ook he. Er was een duurdere versie (pakket) op de markt met S-Pen.

 2. Anja
  14 februari, 2016 om 9:04

  Er staat duidelijk aangegeven dat je ook bij dit model ook gebruik kunt maken van de S pen maar dat deze er niet bijgeleverd wordt. Bij de andere versie zit deze er wel bij. Zelfs bij de pluspunten staat het aangegeven

 3. Gerubu
  28 februari, 2016 om 22:00

  Dit wordt hierboven beschreven in de review.

  (Grootste wapenfeit van het scherm op de Samsung Galaxy Tab A 9.7 is de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de Samsung S-Pen. Deze stylus wordt echter niet standaard meegeleverd bij dit model (wel met een duurdere versie) maar mocht je al zo’n ding hebben (bijvoorbeeld van je Note smartphone) dan kan je gebruik maken van de stylus en de daarbijbehorende mogelijkheden zoals drukgevoeligheid en het hover-menu.)

  Werkt dus niet met een S-pen die ik heb liggen van de Note.
  Vind dat dit wel aangepast moet worden zodat mensen niet de Tab A gaan kopen zodat ze de S-pen kunnen gebruiken die ze hebben liggen of al bij de note hebben.

 4. Samsung
  07 maart, 2016 om 22:36

  Jammer dat dit artikel overduidelijk geschreven is vanuit de ogen van een Apple gebruiker.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.