Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

ABN Amro Android app werkt niet met schermapps

Geschreven door
Geplaatst op3 oktober 2015, 16:27 CategorieAndroid

Wie gebruik maakt van apps die het scherm van je telefoon laten verkleuren, kan vanaf versie 7.2 van de ABN Amro app de app niet meer gebruiken. Die keuze heeft de bank gemaakt omdat deze schermapps in sommige gevallen bankgegevens kunnen verzamelen en dus een beveiligingsrisico vormen.

Schermapps

De schermapps die ABN Amro bedoelt creëren een onzichtbare laag op het scherm, waarvan je dus niet ziet dat hij er is. Vervolgens is het mogelijk dat de apps die die laag creëren bij kunnen houden waar op het scherm getikt wordt. Dit heet tapjacking, waarbij de plekken worden opgeslagen in combinatie met welke app gebruikt worden. Zo kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld je pincode ‘zien’.

Schermapps vaak gebruikt voor bevorderen slaap

Schermpaps worden vaak gebruikt om slaapkwaliteit van smartphone gebruikers te verbeteren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het blauwe licht van smartphones, maar ook van computers en in mindere mate televisies, niet natuurlijk is voor de ogen vlak voor het slapen gaan, waardoor de slaapkwaliteit achteruit gaat. Je ogen verachten zo’n grote hoeveelheid blauw licht niet vlak voor het slapen gaan en denken dat het nog dag is. Waardoor er geen stofjes worden aangemaakt waarvan je in slaap valt.

Schermapps creëren een filter die het blauwe licht weglaten, waardoor je beter slaapt. Als gevolg krijg je dan wel een scherm met een rood/oranje-achtige gloed. Er zijn verschillende apps in omloop die dit effect creëren, zoals Twilight, Flux en Blue Light Filter.

Schakel schermapps uit

Maar de schermapps werken dus niet altijd positief, en uit voorzorg heeft ABN Amro de app geblokkeerd als je ze gebruikt. Niet alle apps worden overigens geblokkeerd meldt Tweakers. Zo wordt de ABN Amro app in combinatie met Twilight en Blue Light Filter wél geblokkeerd, maar niet bij gebruik van de LiveDisplay-feature in CyanogenMod. Als je de ABN Amro app wel wilt gebruiken, moet je de schermapps tijdelijk uitschakelen.

  • ABN Amro Mobiel Bankieren
  • Delen:

Reacties

  1. Jasje
    26 december, 2015 om 8:26

    Helaas is er steeds meer hardware (bv Lenovo yoga tab3) die “out of the box” dergelijke programma’s heeft draaien en niet uit te schakelen zijn zonder te rooten. Daarmee is de abnamro app niet meer te starten en voor deze groep gebruikers onbruikbaar geworden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.