Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft Edge kan gebruikers niet bekoren

Geschreven door
Geplaatst op8 oktober 2015, 14:45 CategorieWindows

Microsoft’s nieuwe browser Edge, de opvolger van Internet Explorer, wordt amper gebruikt door Windows 10 gebruikers. Dat blijkt uit statistieken van verschillende websites.

Windows 10 groot succes, Edge minder

Met de lancering van Windows 10 kwam ook Edge, de nieuwe browser van het bedrijf. Het programma heeft heel wat nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om makkelijk notities te maken bij webpagina’s. De grootste verandering die de browser moet brengen is de ondersteuning van zowat alle moderne webstandaarden en -protocollen, iets waar Internet Explorer berucht slecht in was.

Uit statistieken van verschillende websites blijkt nu dat Edge nog helemaal niet veel gebruikt wordt. De meest gebruikte browser op Windows 10 is Google’s Chrome, met een marktaandeel van iets meer dan 70 procent. Tweede in de rij is Firefox, met een percentage van ongeveer 15%. Microsoft Edge haalt slechts 12%, terwijl het toch de standaardbrowser is voor Windows 10.

Het is opmerkelijk dat Edge niet aanslaat bij het publiek, aangezien Microsoft sterk inzet op de browser. Ook bij de upgrade van Windows 7 of 8 naar de nieuwste versie wordt Edge automatisch weer de standaardbrowser van het besturingssysteem. Een mogelijke verklaring is dat veel gebruikers Edge verwarren met Internet Explorer, door de sterke gelijkenissen in het icoontje van de twee programma’s.

Volgens analisten is Microsoft vooral geïnteresseerd in welke browser zijn gebruikers hanteren om zijn eigen zoekdienst te promoten, Bing. Die moet al jaren onderdoen voor Google en zolang Google’s Chrome zo’n sterk marktaandeel behoudt zal dat niet snel veranderen.

 

 • Delen:

Reacties

 1. Allard
  08 oktober, 2015 om 21:53

  Op zich best jammer, Edge is een prima browser die snel en betrouwbaar werkt. Ik gebruik zelf een combo alles zakelijk in Edge (no issues) alles privé in Chrome.

 2. JanD
  09 oktober, 2015 om 8:14

  Zolang Bing zoekresultaten zo beroerd blijven vergeleken met die van Google kan Microsoft door blijven dromen over groter marktaandeel.

  Dat Microsoft Bing in haar producten als standaard opvoert is haar goed recht, maar als ze vervolgens het omschakelen naar een andere zoekmachine tot een, voor de gemiddelde gebruiker, schier onneembare horde maakt, moet ze niet verbaasd zijn dat men dan maar de probleemloze overstap naar een andere browser maakt en op die manier verlost wordt van het irritant Bing.

 3. henk
  09 oktober, 2015 om 9:46

  Als ik bv horizon go wil gebruiken op de pc moet ik wel firefox gebruiken omdat edge silverlight niet ondersteund

 4. JanTab
  09 oktober, 2015 om 10:22

  Ik vind Edge wel lekker snel opstarten. Helaas is het nog niet mogelijk om plugins te installeren en wat mij het meeste stoort is de onmogelijkheid om zelf de dimensies van het window te bepalen en die vervolgens ook te behouden als je Edge opnieuw opstart. Helaas verschijnt ie dan weer in z’n eigen dimensie (fullscreen).
  Zolang dit niet wordt verholpen houd ik het bij m’n good old IE11.

 5. Gerard
  09 oktober, 2015 om 21:30

  Dit toont maar weer eens aan dat het jarenlang negeren van de wensen van de consument, waar anderen wel goed om zich heen kijken en er naar handelen, zorgt voor trouw aan de goede (in dit geval) browsers. Achter de concurrentie aanlopen gaat niet helpen.
  Wat ook niet helpt is dat zaken als favorieten en andere settings uit bijvoorbeeld Firefox niet kunnen worden overgenomen. Dan gooi je Edge snel aan de kant.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.