Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft onthult de Surface Pro 4

Geschreven door
Geplaatst op6 oktober 2015, 17:22 CategorieWindows

Microsoft heeft vandaag tijdens een groot evenement in de VS de Surface Pro 4 aangekondigd. De Amerikaanse fabrikant brengt de tablet/laptop hybride wederom in verschillende varianten op de markt en alle varianten draaien vanzelfsprekend op Windows 10-software. Lees verder voor alle specificaties en features van de Surface Pro 4.

Microsoft Surface Pro 4

De Microsoft Surface Pro 4 is op nagenoeg elk punt verbeterd, ten opzichte van de vorige generatie. Zo is het scherm nu niet 12-inch maar 12,3-inch, met een pixeldichtheid 267 pixels per inch. Dat komt neer op 5 miljoen pixels op je scherm. Maar, het draait niet alleen om de pixels van het scherm. Microsoft heeft PixelSense ontwikkeld, wat betekent dat er een Gorilla Glass 4 glaslaag van 0,4 millimeter gebruikt wordt, in combinatie met een speciale chipset (Microsoft G5) waarmee de beste pen- en touch-ervaring gecreëerd moet worden.

Surface-pro-4-display

De Surface Pro 4 komt dan ook met een nieuwe Surface Pen, die opvallend genoeg nu ook over een ‘gum’ aan de achterzijde beschikt. De pen heeft 1024 drukniveaus, een batterijduur van één jaar en kan met de zijkant van de tablet gekoppeld worden dankzij magneten. Net als bij de vorige generatie Surface kan met één klik op de pen de Note-app geopend worden om een notitie of schets te maken. Nieuw is dat wanneer je de knop van de pen ingedrukt houdt Cortana geactiveerd wordt en je dus middels een spraakopdracht je Windows 10-tablet kunt bedienen. Ook kunnen de penpunten gewisseld worden en komen er vijf verschillende kleurenvarianten van de Surface Pen op de markt.

Surface-pro-4-pen

De Surface Pro 4 is 30 procent sneller dan de Surface Pro 3, de tablet die vorig jaar geïntroduceerd wordt. Ook in vergelijking met de MacBook Air wint de Surface Pro 4 het; 50 procent sneller. Dit allemaal dankzij de nieuwe zesde generatie Intel Skylake-processor; een Core i3, Core i5 of Core i7. Deze wordt vergezeld door maximaal 1TB aan opslaggeheugen en maximaal 16GB aan werkgeheugen. De goedkoopste variant krijgt 128GB aan opslaggeheugen. Verder komt de tablet met een 8 megapixel camera aan de achterzijde, een camera aan de voorzijde, stereospeakers aan de voorzijde, een usb 3.0-poort en een miniDisplayPort.

Qua design is er weinig veranderd, al is de tablet met 8,4 millimeter iets dunner dan zijn voorganger en is het apparaat ook lichter. De van magnesium gemaakte behuizing is nog steeds aanwezig, net als de kickstand aan de achterzijde waarmee de Surface in verschillende hoeken gezet kan worden.

Accessoires

Voor de Surface Pro 4 is ook een nieuwe Type Cover ontwikkeld, welke ook met de Surface Pro 3 werkt. Ook deze is lichter en dunner, maar vooral aan de toetsen is veel aandacht besteed. De toetsen hebben meer ruimte gekregen, zijn voorzien van achtergrondverlichting en hebben een 0,3 millimeter travel dankzij een nieuw mechanisme. Het touchvlak is van glas gemaakt en 40 procent groter. Maar, wellicht het meest opvallende is de vingerafdrukscanner waarmee ingelogd kan worden en waarmee Windows Hello ingeschakeld kan worden. Deze functie komt voorlopig echter alleen naar de VS.

Surface-pro-4-cover

Het nieuwe Surface Docking Station voor de Surface Pro 4 (werkt ook voor de Surface Pro 3) komt met vier usb 3.0-poorten, twee 4K DisplayPorts en een ethernetpoort. Hiermee kan de Surface tot complete desktop omgevormd worden.

Software

Natuurlijk draait het apparaat op de meest recente versie van Windows. Over Windows 10 weten we inmiddels alles, maar mocht je je nog in willen lezen dan kun je terecht in ons uitgebreide Windows 10-artikel.

Surface-pro-4

Video

In onderstaande video worden de belangrijkste features en functies van de nieuwe Microsoft Surface Pro 4 getoond.

Prijs en beschikbaarheid

De Surface Pro 4 is in Nederland verkrijgbaar vanaf 19 november 2015. Vanaf morgen is de Surface Pro 4 al beschikbaar als pre-order in diverse (web)winkels. De Surface Pro 4 wordt in Nederland verwacht in de volgende varianten: 

 • Surface Pro 4 Core M 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 999 euro incl. btw.
 • Surface Pro 4 Core i5 128GB (4GB RAM) voor een adviesprijs van 1.099 euro incl. btw.
 • Surface Pro 4 Core i5 256GB (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.449 euro incl. btw.
 • Surface Pro 4 Core i7 256 (8GB RAM) voor een adviesprijs van 1.799 euro incl. btw.
 • Surface Pro 4 Core i7 256 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 1.999 euro incl. btw.
 • Surface Pro 4 Core i7 512 (16GB RAM) voor een adviesprijs van 2.449 euro incl. btw.
 • Delen:
Microsoft Surface Pro 4
Windows 10

Reacties

 1. Microsoft fan
  06 oktober, 2015 om 19:47

  De surface 3 was al een succes van Microsoft. Ik ga zeker de surface 4 bekijken als notebook vervanger.

  Goed artikel

 2. Een normale gebruike
  06 oktober, 2015 om 20:12

  Veel en veel beter dan de ipad pro, alleen voor de 16 gb ram en i7 is 2800 euro!!!!!!!!! DUDE!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.