Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer Aspire Switch 10 E (SW3-013)

Geschreven door
Geplaatst op20 oktober 2015, 12:18 CategorieReviews

De Acer Aspire Switch 10 E is een compact en draagbaar toestel voor mensen die een tablet en laptop in één willen. De 2-in-1 laptop is geschikt voor iedereen die de productiviteit van een laptop wil en dit wil combineren met de flexibiliteit van een tablet. Deze Acer Aspire Switch 10 E (SW3-013) heeft daarnaast een aantrekkelijk prijskaartje en is beschikbaar in verschillende kleuren, wat resulteert in een aanbod dat volgens Acer vooral scholieren en studenten aan zal spreken.

Acer Aspire Switch 10 E – specificaties

Acer Aspire Switch 10 E
Scherm 10.1-inch 1200 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3735 1.8GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32-64GB
SD Ja, microSD
HDMI Ja
USB 1x MicroUSB + 1 USB
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2MP camera aan voor- en achterkant
Accu 30 Wh Lithium Polymer

De Acer Aspire Switch 10 E heeft een prijskaartje van rond de 300 euro (32GB variant) en wordt natuurlijk standaard geleverd met het keyboarddeel, anders was het geen hybride geweest. In Nederland lijkt deze Acer Aspire Switch 10 E alleen verkrijgbaar in het blauw, wit en mauve (kleur in deze review). Op de doos zelf zien we dat Acer deze machine in pincipe ook verkoopt in het groen, blauw, rood en oranje.

Acer Aspire Switch 10 E – hardware en design

In vergelijking met de vorige generaties Switch hybrides heeft deze versie een wat vriendelijker en speelser uiterlijk gekregen. Niet alleen in de kleurkeuze zien we dit terug maar vooral ook in de wat zachtere en rondere hoeken die gebruikt zijn in de behuizing.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-design

De hybride beschikt over een magnetisch los te koppelen keyboarddock waardoor verschillende standen te gebruiken zijn. Zo kun je het geheel als laptop gebruiken, het display als tablet en het display met dock ook in een presentatiemodus. Acer heeft het scharnier aangepast wat loskoppelen makkelijker moet maken in vergelijking met voorgaande versies.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-design-1

Acer heeft vier modi voor het gebruik van de Aspire Switch 10 E verzonnen; notebook, tablet, display en tent:

 • Notebook modus – als volledig functionerende notebook PC met toetsenbord en touchpad op normaal formaat voor comfortabel typen en productief werken.
 • Tablet modus – als een tablet voor surfen op internet, films kijken en alles bij de hand hebben.
 • Display modus – gebruik het scherm om content te bekijken, zoals een presentatie tijdens vergaderingen of deel foto’s met vrienden.
 • Tent modus – voor het kijken van films in kleine ruimtes, zoals in een vliegtuig tijdens het reizen of aan een koffietafeltje.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-tent

De oplettende lezer heeft natuurlijk door dat Acer deze verschillen modi niet helemaal zelf heeft verzonnnen. Het was Lenovo die hier het eerste mee op de markt kwam maar wij zijn altijd nog voorstander van beter goed gejat dan slecht bedacht.

Display

Het 10.1-inch scherm van de Acer Aspire Switch 10 E heeft een resolutie van 1200 x 800 pixels en hoewel dat misschien niet superhoog is in vergelijking met high-end systemen is het voor de prijsklasse van dit apparaat een heel aardige resolutie. Alles is prima leesbaar, foto’s zien er strak uit en de resolutie zal je op geen enkele manier in de weg zitten.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-display-1

Naast het aantal pixels zijn er nog een paar andere elementen die samen een scherm goed of slecht maken. Gelukkig zijn we in de afgelopen paar jaar nog maar weinig schermen tegengekomen die ronduit slecht zijn, en het scherm op deze Acer Aspire Switch 10 E breekt niet met die trend. Schermhelderheid, contrast en kleurweergave zijn allemaal prima in orde en zorgen samen voor een kijkervaring waar we niet over kunnen klagen. De helderheid kan hoog genoeg om ook in wat feller verlichte omgevingen te werken en reflecties zijn geen groot probleem zolang je niet in direct zonlicht gaat zitten.

Connectiviteit

De Acer Aspire Switch 10 E is voorzien van het standaard pakket aansluitingen en draadloze communicatiemogelijkheden. Naast Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0 is er een MicroHDMI-, MicroUSB-, MicroSD- en 3.5mm kopelefoonpoort op de tablet te vinden. Op het keyboarddeel van de combinatie vinden we dan nog een USB-poort van volledig formaat. Een prima aanbod natuurlijk, al denken we dat voor de doelgroep, studenten en scholieren, een extra USB-poort best heel handig geweest had kunnen zijn. Een externe muis en USB stick tegelijkertijd kunnen gebruiken is namelijk iets dat ik meer dan eens in praktijk zie voorkomen.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-aansluitingen

Speakers

De speakers zitten aan de voorkant van het tablet/scherm deel verwerkt en geluid dat zonder omweg de gebruiker kan bereiken heeft altijd wel onze voorkeur. Dat de speakertjes maar heel klein zijn vertaalt zich vooral in een gebrek aan volume en definitie in de uiteinde van het spectrum, maar over het algemeen is het een heel bruikbare setup om wat filmpjes en muziek via een dienst als Youtube of Spotify te kijken en luisteren. Via Bluetooth of de koptelefoonaansluiting kan er natuurlijk nog altijd gebruik gemaakt worden van betere weergavemogelijkheden.

Camera’s

Over de camera’s in deze Acer Aspire Switch 10 E kunnen we heel kort zijn; ze zijn maar beperkt inzetbaar en weinig indrukwekkend. De 2 megapixel camera’s schieten duidelijk te kort in vergelijking met camera’s die we gewoon zijn geworden uit smartphones. Toch klinkt de 2 megapixel camera slechter dan het in praktijk echt is, vooral als webcam kan je heel aardig uit de voeten met de camera op de Acer Aspire Switch 10 E. De achterzijde is van dezelfde camera voorzien en daar zien we wat minder praktische toepassingen voor.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-camera

Accuduur

De Acer Aspire Switch 10 E heeft alleen maar een accu in het schermgedeelte en dus niet een ‘extra’ accu in het toetsenborddeel. Toch valt de accuduur niet tegen; je kan een uurtje of 7 echt aan de gang met het apparaat. Dit vertaalt zich in praktijk in een accuduur waar je wel de hele dag mee doorkomt. Opladen gaat via microUSB en dat vinden we altijd gewoon goed nieuws.

Toetsenbord(dock)

Een hybride als deze bestaat uit twee onderdelen; een scherm (tablet) en een toetsenbord. In dit geval is het toetsenbordgedeelte van de hybride erg recht toe, recht aan. Het toetsenbord zelf is van een prima kwaliteit en is redelijk groot gehouden, al is het natuurlijk nog wel iets beperkt door het 10-inch schermformaat. De aanslag van de toetsen is ietwat zacht en ‘mushy’ te noemen maar daar wen je in dit geval wel snel aan. Acer maakt vooral indruk met het muisvlak dat verwerkt is in deze Acer Aspire Switch 10 E. Het vlak is van mooi groot formaat (relatief natuurlijk) en voelt erg goed aan. Natuurlijk is er ondersteuning voor de verschillende Windows swipes en kan je met twee vingers scrollen.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-toetsenbord

Helaas maakt Acer maar beperkt gebruik van de extra mogelijkheden die een toetsenborddock met zich meebrengt. Er is geen extra accu in het dock verwerkt en ook vinden maar één enkele extra poort terug in dit deel. Eén USB-poort van volledig formaat is natuurlijk meer dan niets maar we hadden graag wat meer teruggezien in het dock. Vooral het gebrek aan extra accu vertaalt zich in een wat lichter gewicht met als resultaat dat de hele boel een beetje uit balans voelt en (te) makkelijk achterover valt.

Acer Aspire Switch 10 E – software

De Acer Aspire Switch 10 E draait op Windows 10, al moet je hem waarschijnlijk wel eerst updaten als je hem uit de doos haalt. Dit is één van de machines die op de markt gekomen in de laatste dagen voordat Windows 10 uitkwam. Updaten is een beetje een gedoe maar gelukkig is het allemaal gratis tegenwoordig dus hoef je alleen maar tijd te investeren om met het nieuwste aan de slag te kunnen.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-software

Windows 10 is waarschijnlijk bij de meeste van jullie wel bekend en in vergelijking met Windows 8.1 zijn er een paar dingen nieuw; dingen die vooral handig zijn als we kijken naar hybride apparaten zoals deze Acer Aspire Switch 10 E. Je kan Windows namelijk instellen in desktop mode of tablet mode, en relatief makkelijk switchen tussen die twee. Dat maakt het natuurlijk erg handig om de ‘beperkte’ tablet modus alleen te gebruiken als je het systeem zonder keyboard gebruikt of bij je draagt. Als je de Acer Aspire Switch 10 E wat meer als laptop gebruikt is het gewoon handiger om het traditionelere desktopsysteem te gebruiken waar programma’s in een venster draaien, en het startmenu niet per se je hele scherm overneemt. Een andere gave nieuwe toevoeging van Windows 10 is Cortana, een digitale assistent (bijna kruizing tussen Siri en Google Now) die je kan helpen bij zoekoprdachten, maken van afspraken en veel meer.

Lees meer over de vernieuwingen in Windows 10

De Acer Aspire Switch 10 E wordt geleverd met een aantal eigen Acer-apps waarmee je zaken als instellingen en cloudopslag kunt managen. Persoonlijk vond ik geen van die apps extreem interessant en gelukkig kun je de ‘extraatjes’ makkelijk van je systeem verwijderen om zo een schone Windows 10-installatie over te houden. We raden dan ook aan om snel de meegeleverde (demo) virusscanner te verwijderen en gewoon op de Windows 10 ingebouwde opties te vertrouwen.

Acer Aspire Switch 10 E – in gebruik

In deze review zit ik natuurlijk aan de knoppen en deel ik ervaringen van mezelf, maar laten we niet vergeten dat onze eigen Wesley ook al een keer over zijn praktijkervaringen met de Acer Aspire Switch 10 E heeft geschreven vanaf de IFA-beurs in Berlijn. Een stuk dat zeker de moeite waard is om te lezen.

De Acer Aspire Switch 10 E is wat mij betreft een heel bruikbare hybride die inderdaad als goede reisgenoot gezien mag worden. Zoals Acer aangeeft is dit product vooral gericht op de studenten en daar zie ik het inderdaad wel als heel interessant apparaat voor, niet in de laatste plaats door het aantrekkelijke prijskaartje. Het is wel wat jammer dat de combinatie toetsenbord en scherm wat uit verhouding is qua gewicht waardoor het lastig balanceren kan zijn in een krappe collegezaal. Wel zijn de rubber voetjes aan de onderkant wat extra ‘sticky’ en dat werkt in de collegezalen met die kleine schuine tafeltjes dan wel in het voordeel van de Acer Aspire Switch 10 E.

Acer-Aspire-Switch-10-E-review-display

Ik kon snel wennen aan het keyboard van de Acer Aspire Switch 10 E en heb deze review dan ook zonder problemen kunnen tikken op deze computer. Qua prestaties heb ik niet veel te klagen over de hybride en denk ik dat je als gebruiker eerder tegen de beperkende factor van ‘maar’ 32GB opslaggeheugen aan zal lopen. Gelukkig is er een microSD kaartlezer waarmee je makkelijk het geheugen uit kunt breiden. Laten we ook niet vergeten dat Windows 10 goed integreert met allerlei clouddiensten zoals OneDrive en Dropbox (je krijgt zelfs 3 maanden gratis 15GB Dropbox geheugen) en dus je daar ook een deel van je opslagbehoeftes mee kunt inrichten.

Prestaties

De prestaties van de processor vallen ook helemaal niet tegen maar dat het geen echt ‘powerhouse’ is mag duidelijk zijn. In ruil voor wat minder kracht krijg je echter wel een systeem dat een flink aantal uren mee kan op een enkele acculading. Het voordeel van het extreme brede Windows-aanbod is nu eenmaal dat er voor ieder wat wils is. Als het kunnen draaien van de krachtigste programma’s en games is wat jij wilt dan is de Acer Aspire Switch 10 E niet jouw apparaat. Maar wil je gewoon een copmuter waarop de het basispakket aan computertaken wilt uitvoeren dan is de Intel Atom-processor in combinatie met de 2GB aan werkgeheugen meer dan prima.

Acer Aspire Switch 10 E – conclusie

Een goedkope hybride die niet goedkoop aanvoelt of als een goedkoop apparaat functioneert, heel veel meer dan dat mocht Acer niet hopen met deze Acer Aspire Switch 10 E. Wat ons betreft is die wens wel uitgekomen. De Acer Aspire Switch 10 E biedt een interessante prijs- kwaliteitsverhouding voor de doelgroep. Ik denk dat ik persoonlijk altijd nog een iets groter scherm zou prefereren maar als ik om me heen kijk dan weet ik niet of die wens van mij heel representatief is. Als je op zoek bent naar een 10-inch Windows 10 hybride dan is dit zeker een apparaatje dat het overwegen waard is.

Minpunten

 • Matige camera’s
 • Weinig standaard opslaggeheugen
 • Gewichtsverhouding is uit balans

Pluspunten

 • Prijs- kwaliteitverhouding is goed
 • Prima toetsenbord en muisvlak
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Aspire Switch 10 E (SW3-013)
Windows 8

Reacties

 1. fred
  08 juni, 2018 om 2:15

  is het mogelijk om meer ram erin te stoppen?

 2. richard schreurs
  14 september, 2019 om 16:16

  Als ik via de microHDMI uitgang aansluit op een TV krijg ik geen volledige TVscherm vulling.
  Is daar iets aan te doen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.