Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Roamingkosten binnen EU vanaf 2017 definitief verleden tijd

Geschreven door
Geplaatst op27 oktober 2015, 20:46 CategorieProviders en netwerken

Het Europees parlement heeft de knoop doorgehakt rond het afschaffen van roamingkosten binnen de Unie, de maatregel gaat vanaf 2017 van kracht.

Roamingkosten binnen Europa afgeschaft

Het voorstel lag al lang op tafel, maar vandaag heeft het Europees parlement definitief te knoop doorgehakt. Vanaf juni 2017 zal mobiel internetten, bellen of sms’en binnen de Europese Unie gewoon in je binnenlandse bundel inbegrepen zijn. De maatregel is een belangrijke stap voor inwoners van de Europese Unie.

Het beleid heet officieel “Roaming like at home”, wat inhoudt dat je binnen de mate van het normale gratis mag roamen. Dat is gekoppeld aan een FUP (Fair Use Policy), je kan dus geen overmatig gebruik maken van je bundel in het buitenland. Die maatregel is er om te voorkomen dat Europese burgers een abonnement afsluiten in het buitenland om het vervolgens in eigen land te gebruiken.

Providers mogen onder zeer selecte omstandigheden wel nog kosten aanrekenen bij roaming, maar dat moet eerst worden goedgekeurd door een telecomwaakhond. De extra kosten mogen enkel worden aangerekend als een provider kan bewijzen dat het roamen meer kosten veroorzaakt voor de provider. Winst maken op roaming wordt verboden.

Roamingkosten zullen vanaf juni 2017 dus volledig verleden tijd zijn. Op 30 april 2016 zullen de maximumtarieven voor roaming wel verder verlaagd worden. Vanaf dan mag bellen in het buitenland slechts €0,05 per minuut kosten en een SMS-bericht €0,02. Een megabyte mobiele data mag dan maximum €0,05 kosten binnen de EU.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.