Tablets en besturingssystemen: alles dat je moeten weten

19 oktober 2015 + 10 minuten 2 Reacties
Surface-pro-4

Het besturingssysteem is waar we het meeste van merken tijdens het gebruik van een tablet. Wat de voor- en nadelen per besturingssysteem zijn, hoe elk platform samenwerkt met laptops en pc's en wat de recente ontwikkelingen zijn lees je allemaal in dit uitgebreide artikel.

Het eerste wat naar voren komt bij het gebruik van een tablet is het besturingssysteem. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende besturingssystemen van tablets. Zo weet je uiteindelijk welke het beste bij jou en je budget past. We kijken niet alleen naar de besturingssystemen los van elkaar maar ook naar de verbinding met de besturingssystemen die op de PC en laptops staan. Wil je jezelf eerst kort inlezen in de verschillende besturingssystemen dan kan dit ook.

Speciaal voor de tablet

De drie grootste platformen op tablets zijn Android, iOS en Windows. Alledrie zijn ze verschillend in de manier waarop welke applicaties geschikt zijn en hoe ze samenwerken met je laptop of pc. Ook heeft elk platform zijn eigen markt ontwikkeld waar het actief op wil zijn, bijvoorbeeld zakelijk, productief of juist de instapmarkt. Ten slotte zijn er ook overeenkomsten tussen de drie besturingssystemen: alledrie zijn ze ontworpen voor tabletgebruik waardoor ze geoptimaliseerd zijn voor touchscreens. Verder proberen ze allemaal het verschil tussen desktop en tablet zo klein mogelijk te maken door ze samen te laten werken. Hier komen we later nog op terug.

Android

Android heeft verreweg het grootste aandeel in de tabletmarkt. Dat veel mensen dit misschien niet doorhebben komt enerzijds door de grote naamsbekendheid van de iPad en anderzijds doordat Android door veel verschillende fabrikanten met een verschillend uiterlijk wordt verkocht. Je kan een tablet met Android herkennen aan de homescreens met apps en de widgets. Widgets kan je op het bureaublad plaatsen en geven je in één oogopslag informatie over bijvoorbeeld het weer, agenda of nieuwe fimpjes op Youtube.

De populariteit van Android is onder andere te verklaren doordat het op zoveel apparaten beschikbaar is: van budgettablets onder de 100 euro tot de nieuwste high-end Samsung tablets: onderhuids draaien ze allemaal op Android. Verder heeft Android ook een groot ecosysteem, dat wil zeggen: er zijn veel apps beschikbaar en ontwikkelaars maken graag apps voor Android. Het mes snijdt aan twee kanten: door het grote marktaandeel van Android worden er veel apps uitgebracht waar consumenten weer voordeel van hebben en ontwikkelaars hebben een grote doelgroep als ze apps voor Android maken.

Verder wordt Android ontwikkeld door internetgigant Google waardoor je verzekerd bent van vooruitstrevende features op je tablet. Een recent voorbeeld hiervan is “Now on Tap”, een assistent die weet wat je op scherm staat en suggesties geeft hierover. Deze feature is beschikbaar in Android 6.0, de meest recente versie van Android. Een uitgebreid artikel over Android 6.0 Marshmallow is ook beschikbaar als je alles wilt weten over de nieuwste functies en toevoegingen.

Veel tablets zullen deze update laat of helemaal niet krijgen. Het grote aanbod van Android op verschillende tablets heeft het segmentatieprobleem als gevolg: fabrikanten bepalen individueel of ze tablets updaten naar de nieuwste versie van Android. Veel fabrikanten zijn hier laks in en updaten alleen hun nieuwste modellen om consumenten aan te sporen deze aan te schaffen. Hierdoor zijn er talloze tablets die nog werken met oude versies van Android zoals 4.4 Kitkat. Deze is inmiddels al 2 jaar oud en heeft dus het gevaar beveiligingslekken te bevatten zoals de stagefright-bug

Doordat fabrikanten soms veel aanpassen op hun versie van Android herken je soms de originele Android-versie niet meer terug. Hier heeft Google iets op bedacht: het Nexus-programma. Met onder andere de Nexus 9 wil Google laten zien wat er mogelijk is met Android zoals zij het hebben bedoeld. Dit heeft als voordeel dat je als eerste de Android-updates krijgt omdat er niks aan het uiterlijk aangepast hoeft te worden. Dit is ook één van de redenen waarom updates zo lang duren op tablets van bijvoorbeeld Samsung of Sony: omdat zij zoveel zaken naar hun eigen hand willen zetten in Android duurt het ontwikkelen en testen ervan langer.

Verder staat Android bekend om zijn “openheid”. Dit komt onder andere terug in de mate van aanpasbaarheid door de gebruiker. Je kunt in Android makkelijk een andere launcher installeren en het uiterlijk instellen zoals jij dat wilt. In sommige versies van Android is er door fabrikanten ook een thema-store toegevoegd waarmee je zelfs het uiterlijk van de snelle instellingen en notificatiebalk kunt veranderen. Hierdoor kan iedereen zijn eigen gepersonaliseerde ervaring samenstellen op Android. Ook kun je apps installeren die niet uit de Google Play Store komen.

Een nadeel van Android is dat er geen aparte versie voor tablets is gemaakt. De tabletversie van Android is identiek aan die van een smartphone. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om in Android twee apps naast elkaar tegelijk te gebruiken, iets wat met Windows 10 en (sinds kort) iOS wel mogelijk is. Het voordeel van de identieke interface aan die van de smartphone is dat je niet hoeft te wennen als je een Android tablet koopt. Het kan per fabrikant verschillen hoe zij omgaan met Android specifiek voor tablets: Samsung heeft bijvoorbeeld wel een licht aangepaste versie voor hun tablets gemaakt ten opzichte van de smartphone. Let hier dus goed op bij het aankopen van een Android tablet. Voor meer tips neem een kijkje in onze koopgids.

Waar Android zijn zaken anders regelt dan de concurrentie is op het gebied van samenwerken met de laptop of pc. Waar Microsoft en Apple beide een populair computersysteem hebben waar ze makkelijk mee kunnen samenwerken, daar heeft Google alleen Chrome OS. Google lost dit probleem op met de internetbrowser Chrome en door vele diensten via de browser toegankelijk te maken. Zo kan je sinds kort een opgezochte route van Google Maps snel naar je Android tablet sturen via de internetbrowser, ongeacht of je nou Windows of OSX (het besturingssysteem van Apple) hebt. Dit draagt ook bij aan de hiervoor genoemde openheid van Android: je kunt via alle platformen makkelijk de diensten van Google gebruiken. Zo ben je dus niet gebonden aan een bepaald ecosysteem en heb je zelf de vrijheid om over te stappen naar de concurrentie of niet.

iOS

iOS kennen we allemaal van de iPad en iPhone. De meest recente versie is ondertussen iOS 9Het besturingssysteem staat bekend om zijn eenvoudige en logische werking . Dat is ook logisch als we kijken naar de uitgangspunten van Apple met iOS. Ten eerste biedt Apple alleen iOS aan op hun eigen gemaakte apparaten waardoor ze controle hebben over het apparaat wat jij in handen hebt. Zo proberen ze de beste combinatie tussen hard- en software te creëren.

Ten tweede zorgt de dichtheid van het systeem ervoor dat je niet zomaar apps van buiten de App Store kunt installeren. Hierdoor heeft Apple dus controle over welke apps jij op je tablet kunt installeren. Daarnaast doet Apple erg zijn best je in zijn eigen ecosysteem te betrekken. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld door iTunes als enige programma te gebruiken waarmee je je iPad kunt backuppen. Ook de integratie met Apple’s eigen clouddienst iCloud is hoog in iOS. Toch kan je er ook voor kiezen om de diensten van Google of Microsoft te gebruiken op iOS. Andersom kan dit niet, bijna alle diensten van Apple zijn uitsluitend op hun eigen apparaten te gebruiken. Bijna, want naast een app die je helpt overstappen van Android naar iOS zal Apple ook zijn muziekdienst Apple Music binnenkort uitbrengen voor Android.

Ten slotte laat Apple het niet toe dat je het uiterlijk van je bureaublad aanpast.  Je kunt je achtergrond wijzigen, de volgorde van apps veranderen en ze in mappen stoppen maar daar houdt het ook wel mee op. Ook worden aanpassingsmogelijkheden van derden, zoals toetsenbordapps, nog maar mondjesmaat toegelaten en ook widgets zijn pas sinds vorig jaar toegestaan. Zelfs hier houdt Apple toezicht op want alleen widgets die voldoen aan de richtlijnen van Apple worden toegelaten.

Juist door deze relatieve geslotenheid zorgt Apple voor een consistente en consequente gebruikerservaring door heel iOS heen, van de apps tot iOS zelf. Dit spreekt veel mensen aan doordat ze snel hun weg vinden in iOS zonder veel te hoeven leren over het besturingssysteem. Verder biedt Apple ook een uitstekend updatebeleid waardoor zelfs de 4,5 jaar oude iPad 2 de update naar de net uitgebrachte iOS 9 heeft ontvangen.

Dat Apple ook kijkt naar de concurrentie zoals Android bewijst dat ze nu ook iets meer open worden door toetsenborden en widgets van derden toe te laten sinds iOS 8 en de beginnende ondersteuning op Android, al is het allemaal nog relatief beperkt vergeleken met wat Google en Microsoft aanbieden.

Waar Apple ook sterk op inzet is het verbinden van je tablet of smartphone met je pc, als je tenminste een Mac hebt. Dan kun je namelijk gebruik maken van wat Apple Continuity of continuïteit noemt. Hiermee kan je een Mac met een iPad of iPhone laten samenwerken. Word je bijvoorbeeld gebeld dan kan je eenvoudig de oproep opnemen of wegklikken op je Mac. Ook kan je sms’en via je MacBook of iMac. Als je met Pages werkt (Apple’s versie van Microsoft Word) kan je zelfs op het ene apparaat beginnen en op de andere automatisch verder gaan. Het enige wat je hoeft te doen is Pages te openen en daar staat je document al voor je klaar. Deze functies heeft Android niet standaard ingebouwd. Door de openheid van Android zijn er al wel apps gebouwd door ontwikkelaars die vergelijkbare functies bevatten.

Windows

Windows heeft sinds zijn introductie van Windows 10 naar eigen zeggen het perfecte platform om op alle soorten apparaten een soortgelijke ervaring te creëren. Van grote all-in one pc’s, 8 inch tablets tot dure of goedkope tablets: de software zal op al deze apparaten er identiek uitzien. Hiermee hoopt Microsoft dat veel mensen Windows zullen gebruiken en zullen herkennen op andere apparaten. Windows 10 herken je aan de tegelindeling op het homescreen, wat handig is op touchscreens. Daarnaast is er ook een volledig bureaublad met het startmenu en je snelkoppelingen naar programma’s toe.

Microsoft wil zijn doelgroep uitbreiden door Windows 10 op alle soorten apparaten aan te bieden. Er zijn dus geen aparte versies meer zoals met Windows Phone en Windows 8.1 het geval was. Wel zal het uiterlijk per grootte van het scherm verschillen: onder de 8 inch zal de touchversie van Windows 10 tevoorschijn komen, daarboven de volledige versie van Windows 10. Om deze ervaring zo vloeiend mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van Continuum. Deze functie zorgt ervoor dat Windows 10 zich aanpast aan je apparaat. Heb je bijvoorbeeld een tablet met afneembaar toetsenbord dan zal Windows 10 automatisch naar de touchmodus veranderen als je het toetsenbord loskoppelt.

Windows 10 voor de smartphone zal in december uitrollen. Op de volgende maand verkrijgbare 5.7 inch Lumia 950 XL zal meteen al Windows 10 draaien. Omdat Microsoft heeft gezegd dat Windows 10 de laatste versie van het platform zal zijn zal je de updates via Microsoft zelf ontvangen en wordt dit niet door de fabrikant zelf bepaald. Dit geldt voor zowel smartphones, tablets als voor desktops.

In Windows 10 wordt gebruikt gemaakt van universele apps. Dit zijn apps die zowel op je desktop, tablet en smartphone werken. Om het aanbod van apps te vergroten heeft Microsoft een tool ontwikkeld waarmee een Android app makkelijk kan worden omgezet naar een Microsoft app. Dit hebben ze gedaan om ontwikkelaars aan te moedigen om meer apps voor Windows 10 beschikbaar te maken. Hiermee hoopt Microsoft ook gebruikers naar hun eigen platform te trekken want het ontbreken van veel apps was voor veel gebruikers een groot gemis. Door de universele apps hoef je maar één keer een app te downloaden om hem op al je Windows apparaten te kunnen gebruiken. Wat de overgang tussen beide versies nog kleiner maakt is dat apps uit de Windows Store nu ook in een desktopomgeving kunnen worden gebruikt. Verder zal Windows 10 ook op andere apparaten dan smartphones, tablets of pc’s draaien, denk aan de Xbox of de toekomstige “internet of things” toepassingen.

Naast de universele apps gaat Microsoft nog een stap verder om smartphones en pc’s met elkaar samen te laten werken. Ze hebben namelijk onlangs de Display-dock aangekondigd. Deze adapter laat je een Windows 10 smartphone gebruiken als een desktop-pc met toetsenbord en muis. Eenmaal de telefoon aangesloten zul je een bijna volledige versie van Windows 10 draaien: de universele apps van Windows heb je allemaal tot je beschikking, alleen niet de .exe programma’s. Je hebt dan geen aparte pc meer nodig maar gebruikt je telefoon dus voor de benodigde kracht zoals de processor.

Meer over besturingssystemen en tablets

Wil je meer weten over wat voor tablets welke besturingssysteem heeft neem dan een kijkje in onze tabletvergelijker. Hier kan je makkelijk het besturingssysteem aanvinken en zo tablets vergelijken. Voor meer tips per besturingssysteem voor tablets kan je ook altijd terecht in ons uitgebreide tip-archief.

Reacties (2)