Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Tablets en processors: alles wat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op12 oktober 2015, 11:10 CategorieTablet Tips

Nadat we al eens een kijkje hebben genomen bij alle onderdelen van een tablet richten we ons nu op één specifiek onderdeel: de processor. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van een tablet omdat het voor de snelheid zorgt. De processor kan je zien als het centrum van de tablet: alle acties worden via de processor uitgevoerd. Hoe sneller de processor, hoe sneller de actie, hoe beter de gebruikerservaring.

Functies van processors

De processor wordt ook wel de CPU genoemd: Central Processing Unit. Zoals de naam al zegt is dit de plek waar alles wordt uitgerekend en uitgevoerd. Deze acties gebeuren op een rekenkern, ook wel een “core” genoemd. Hoe meer cores, hoe meer programma’s en/of handelingen tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd zonder dat de tablet traag wordt. Dit is handig bij multitasking en zware taken zoals gamen of videobewerken.

Tegenwoordig bestaan er al processors met 8 of 10 cores. Je verwacht dus dat deze 8 of 10 keer zo snel zijn als 1 core, maar dat is niet zo. De snelheid per core neemt namelijk af naarmate je meer cores hebt. Deze snelheid wordt in Gigahertz uitgedrukt, oftewel GHz. Dit wordt ook wel de kloksnelheid van een processor genoemd. Er bestaan processors met 8 cores met een snelheid van 1.6 GHz, maar ook processors met 4 cores en een snelheid van 2.7 GHz. Tegenwoordig wordt er een combinatie gezocht tussen snelheid en efficiëntie. Dit gebeurt door zowel cores met een hoge GHz te gebruiken voor de zware taken, als cores met een lage GHz voor lichtere taken zoals webbrowsen of het lezen van een boek. Zo ervaar je altijd een snelle tablet die toch zo lang mogelijk met de accu meegaat.

iPad-Pro-processor

Daarnaast krijgt een processor steeds meer ingebouwde functies. Vroeger werd het scherm via een externe GPU (graphics processing unit) aangestuurd. Tegenwoordig zit deze vaak ingebouwd in de processor. De GPU zorgt voor de grafische kracht van de tablet. Je kan een GPU ook wel vergelijken met een videokaart van een normale PC. Mocht je veel gamen, dan is een sterke GPU onmisbaar bij je tablet. Voor een goede processor heb je het liefst een goede combinatie van CPU en GPU. Hoe fabrikanten hier mee omgaan komen we later op terug.

Ook de wifi- en bluetoothontvanger zitten tegenwoordig vaak ingebouwd in de processor. Of je een goede wifi-ontvanger hebt of de nieuwste bluetoothversie: het hangt allemaal af van de processor. Ten slotte bepaalt een processor ook hoe goed je foto’s eruit komen te zien. Natuurlijk is de sensor waarmee je de foto maakt ook belangrijk maar het verwerken van de foto gebeurt door de processor. Deze bepaalt hoe de verschillende kleuren van de foto uiteindelijk worden verwerkt tot het eindresultaat.

De processors zijn de afgelopen jaren steeds geavanceerder geworden waardoor alle bovenstaande functies zijn toegevoegd. Dit heeft als voordeel dat alles binnen de processor kan worden geregeld en niet via een extern stukje hardware. Hierdoor gebeurt alles efficiënter: dit is goed voor zowel de snelheid als de accuduur van tablets.

De verschillende merken

Er zijn verschillende grote spelers op de markt van processors in tablets: Qualcomm, MediaTek, Exynos (Samsung), Intel en Apple. Ook nVidia maakt processors. Deze fabrikant ken je misschien van de videokaarten. Elke fabrikant heeft zijn markt waarop hij actief is, van goedkope tot dure tablets tot gametablets of een combinatie. Verder maken alle grote processorfabrikanten processors voor zowel tablets als smartphones. Processors voor smartphones zijn namelijk meestal ook goed te gebruiken in tablets. Dit gebeurt veel bij Qualcomm en Apple.

Qualcomm

Qualcomm is de grootste speler op de processormarkt. Ze hebben een breed aanbod van processors en komen meerdere keren per jaar met nieuwe varianten. Qualcomm hanteert een handig nummeringssysteem waardoor je snel kan zien hoe snel een gebruikte processor is in vergelijking met andere series van Qualcomm. Qualcomm noemt hun processors altijd Snapdragon met daarachter het typenummer.

qualcomm-phablet

Er zijn in totaal 4 verschillende typenummers: de 200, 400, 600 en 800. De 200 series zijn de goedkoopste en minst snelle processors, de 800 de duurste en de snelste. Het huidige topmodel is de Snapdragon 820. Deze processor wordt gebruik in diverse duurdere smartphones en tablets, zoals de Nexus 6P en de Sony Xperia Z5. Ook de Sony Xperia Z4 Tablet gebruikt de Snapdragon 810 als processor. Qualcomm is zo’n grote speler omdat zowel de CPU als de GPU relatief krachtig zijn binnen hun series. Ook zijn de processors efficiënt waardoor je een allround goede processor hebt.

MediaTek

MediaTek is een processorfabrikant die zich voornamelijk richt op de budgetmarkt. Dit geldt zowel voor smartphones als voor tablets. Mocht je ooit een tablet onder de 100 euro tegenkomen dan heb je grote kans dat hier een MediaTek processor in zit. Dit komt omdat er wordt bezuinigd op de GPU. Hierdoor zijn tablets met een MediaTek processors over het algemeen niet geschikt voor grafische zware taken.

Exynos

Sinds dit jaar zet Samsung steeds meer in op zelf gemaakte processor in tablets. Samsung geeft hun processors de naam Exynos mee. Vorige jaren werd nog regelmatig samengewerkt met Qualcomm, zoals het geval is met de Samsung Galaxy Note 10.1 uit 2014. Dit jaar zijn er een stuk meer tablets met een Exynos processor uitgerust. Dit komt onder andere door de vermeende overhittingsproblemen van de Snapdragon 810. Zo zijn alle varianten van het nieuwe topmodel van Samsung’ Galaxy Tab S2 uitgerust met een Exynos processor.

De processors staan bekend om hun hoge mate van efficiëntie en hun vele cores. De Tab S2 heeft 8 cores met een kloksnelheid van 1.9 GHz. Daarnaast zijn zowel de CPU als de GPU erg krachtig. Dit doet Samsung omdat hun eigen aangepaste versie van Android veel kracht vereist van de processor.

Intel

De processors van Intel worden vaak ingezet in combinatie met Windows. Windows draait vaak vloeiender en efficiënter op Intel processors. Dit heeft te maken met het technische ontwerp van Intel-processors. Intel heeft in het voorjaar 3 varianten voor tabletprocessors gepresenteerd.  Sinds deze processors nog relatief nieuw zijn vinden we ze nog niet in heel veel tablets terug maar dit zal door de tijd heen waarschijnlijk veranderen.

intel inside

De namen zijn gerelateerd aan de desktopprocessors: x3, x5 en x7. De x3 is minst krachtige processor en wordt gebruikt in budgettablets van onder de 250 euro, zoals de Asus Zenpad 10. Deze processor heeft 2 of 4 cores met een kloksnelheid van 1.0 GHz tot 1.4 GHz.  De gebruikte GPU is van Mali, een GPU die niet bekend staat om zijn krachtigheid. De x5 is een quadcore processor met een kloksnelheid van 1.44 GHz. Deze processor wordt gebruikt in tablets rond de 600 euro, zoals de HP Pro Tablet 608. De x7 is de snelste variant van de 3 met 4 cores, geklokt op een snelheid van 1.6 GHz. De GPU is bij de x7 van Intel zelf wat voor betere grafische prestaties zorgt vergeleken met de Mali van de x3. Deze processor wordt onder andere gebruikt in de nieuwste Microsoft Surface 3.

Naast de net genoemde drie tabletprocessors gebruikt Intel ook vaak aangepaste desktopprocessors die bijvoorbeeld in de Surface Pro 3 en Surface Pro 4 zitten. Ook de nieuwe en energiezuinige Intel M processor wordt in zowel laptops als in veel duurdere tablets gebruikt, bijvoorbeeld de Dell Venue 11 Pro. Deze processors hebben het voordeel erg krachtig te zijn. Toch zijn ze niet altijd even energiezuinig als processors die speciaal voor tablets zijn ontworpen.

Apple

Apple gaat niet mee in de zogenoemde “core-race”, oftewel de strijd om zoveel mogelijk cores in een processor te stoppen. Apple’s software is namelijk ontzettend efficiënt met de processor waardoor de vele cores overbodig zijn. We weten dat de processor in de iPad Air slechts 2 cores bevat en de nieuwste iPad Air 2 heeft ook maar 3 cores. Toch zijn beide processors ontzettend krachtig. Ook de GPU wordt door Apple continu verbeterd. Apple is wel schaars over de informatie die ze verspreiden over hun processors: zaken als de kloksnelheden zijn niet of nauwelijks bekend.

Nvidia

Nvidia is een relatief kleine speler op het gebied van processors voor tablets en smartphones. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de duurdere kant van de tabletmarkt, met processors voor de Google Nexus 9 en de Google Pixel C als meest recente voorbeelden. Waar Nvidia weinig verrassend zich op richt is de GPU: het bedrijf heeft jarenlange ervaring met het verkopen van videokaarten in pc’s.

nvidia-shield-tablet-groot-2015

De Nexus 9 heeft de Tegra K1 als processor. Deze bevat 2 cores met een kloksnelheid van 2.3 GHz en een ontzettend krachtige GPU. In diverse grafische testen komt de Tegra K1 vaak bovenaan te staan. Ook de net aangekondigde Google Pixel C heeft een processor van Nvidia, namelijk de Tegra X1. Deze chip wordt ook gebruikt in de spelcomputer van Nvidia, de Shield. Dit zegt genoeg over de grafische capaciteiten van deze processor!

In de praktijk

Je weet nu de belangrijkste punten waar je op kan letten bij de processor van een tablet. Dit kan handig zijn bij het kopen van een tablet. Toch is het ook belangrijk om de reviews van een tablet te lezen en niet alleen op de specificaties te letten. Er spelen namelijk verschillende andere factoren een rol bij het gebruikersgemak van een tablet, waaronder de hoeveelheid opslaggeheugen.

Meer tips en adviezen over de aanschaf en het gebruik van tablets vind je in ons uitgebreide tip-archief.

 • Delen:

Reacties

 1. Bas
  12 oktober, 2015 om 12:35

  Helder en goed onderbouwd verhaal. Toch een paar correcties:
  – “Tegenwoordig bestaan er al processors met 8 cores.” Weliswaar niet incorrect, maar CPU’s met 10 kernen bestaan ook al maar zijn nog niet algemeen ingeburgerd in tablets en smartphones (deca-core).
  – “Het huidige topmodel is de Snapdragon 810”. Onjuist, dat is de Snapdragon 820.
  – “(…) lichtere taken zoals webbrowsen of het lezen van een boek.” Het laden van webpagina’s is juist een zware taak. Als een pagina eenmaal geladen is dan nemen de cores met lagere kloksnelheid de boel over. Hetzelfde geldt ook bijvoorbeeld voor het opstarten van de camera. Het doel van het uitwisselen van taken is om een tablet sneller en energiezuiniger te maken (big.LITTLE configuratie).

  • Laurence Arnold
   12 oktober, 2015 om 19:59

   Hey Bas,

   Bedankt voor je reactie, fijn dat je het een goed verhaal vond. Over je correcties:
   – Het ging me om het voorbeeld hoeveel cores er tegenwoordig mogelijk zijn, er bestaan inderdaad al processors met 10 kernen.
   – De Snapdragon 820 is nog in geen enkel apparaat te vinden, daarom is het topmodel van Qualcomm dat je nu kan krijgen voorlopig nog de 810 :)
   – Correct, daar had ik eventueel een ander voorbeeld moeten gebruiken voor de duidelijkheid. Het ging me alleen om de vergelijking met taken zoals gamen of videobewerking.

   Nog een fijne avond!

   Laurence Arnold

 2. Bert
  02 februari, 2016 om 17:38

  Ik heb een Samsung Galaxy tab2 dit apparaat wil niet opstarten wodt alleen maar warm aan de moederbord kant. Kan iemand een sugestie hebben of een reparatie hebben ?
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Bert

 3. daisy
  05 maart, 2016 om 6:45

  wat is het verschil
  tussen A : tablet 7/17,8 inch
  android 4,4
  processor boxchip dual core 1,2 ghz

  B:tablet 7/17,8 inch
  android 5,1
  processor A33 quad core

  wat is het verschil en welke van de 2 is het best aan te raden

 4. daisy
  05 maart, 2016 om 6:46

  wat is het verschil
  tussen A : tablet 7/17,8 inch
  android 4,4
  processor boxchip dual core 1,2 ghz

  B:tablet 7/17,8 inch
  android 5,1
  processor A33 quad core

  wat is het verschil en welke van de 2 is het best aan te raden

 5. Vincent
  11 mei, 2016 om 18:52

  Er zit een zwart plekje op de processor weten jullie wat er dan aan de hand is met mijn tablet

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.